Sjælden mulighed: Se arkæologerne over skulderen på udgravning

Skrevet af: Michael Qureshi
Lørdag 9. juni inviterer arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i samarbejde med bygherre A. Enggaard A/S til åben udgravning ved Sdr. Tranders. Her vises rundt på udgravningen, børn kan lege med metaldetektorer og små gravemaskiner – og der er selvfølgelig også lidt godt til ganen. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)
Lørdag 9. juni inviterer arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i samarbejde med bygherre A. Enggaard A/S til åben udgravning ved Sdr. Tranders. Her vises rundt på udgravningen, børn kan lege med metaldetektorer og små gravemaskiner – og der er selvfølgelig også lidt godt til ganen. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Der bliver aktiviteter for både store og små – og lidt godt til ganen til alle, når bygherre A. Enggaard A/S og arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum sammen inviterer til åbent hus på den store jernalderudgravning i Sdr. Tranders lørdag 9. juni.

Her skal Enggaard sammen med PKA opføre 300 nye boliger.

Arkæologerne vil dagen igennem lave rundvisninger på udgravningen, vise fund frem og fortælle om alt fra huskonstruktioner og begravelsesritualer til udgravningsteknikker og områdets kulturhistorie, så publikum får et godt indblik i, hvordan man levede, og hvordan man begravede de døde i området omkring Sdr. Tranders i århundrederne omkring Kristi fødsel (500 f.Kr. til 200 e. Kr.)

Hør også nærmere om byggeplanerne

Bygherre A. Enggaard A/S stiller telte op, hvor man kan møde arkitekter og planlæggere og høre mere om de 300 ny boliger, der opføres på området. Bygherre har i samarbejde med museets arkæologer købt en udstillingscontainer, som – ikke bare lørdag 9. juni – men i hele byggeperioden vil formidle nyt om såvel byggeri som arkæologi.

Man kan roligt tage hele familien med, for der er også masser af aktiviteter for børn denne lørdag. Enggaard stiller små gravemaskiner op, og museet arrangerer metaldetektorjagt og mulighed for at solde – det vil sige skylle og si jordklumper, så selv de mindste fund bliver opdaget. Skulle man blive sulten af anstrengelserne, er der pølser og sodavand til alle.

Allerede nu er der fundet både dyre- og menneskeknogler, potteskår, redskaber og smykker på udgravningen, og disse fund vises også frem på dagen. Det er ganske gratis at deltage – og man skal bare møde op.

Potteskår, smykker, redskaber, knogler fra både dyr og mennesker og ikke mindst unikke spor efter jernalderhuse venter publikum, hvis de tager imod invitationen fra Nordjyllands Historiske Museum og bygherre A. Enggaard om at komme til åben udgravning i Sdr. Tranders lørdag 9. juni.
(Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Enggaard A/S opfører et nyt boligområde med 300 boliger mellem Gigantium og Aalborg Universitet i Aalborg Øst. Området udvikles sammen med PKA, hvor de som samarbejdspartner har stor andel i, at der i det nye boligområde er fokus på tryghed, naboskaber og ikke mindst byliv.

Videreudbygning af stort boligområde

Opførelsen af den nye bydel, der får navnet Tranders Høje, skal foregå sideløbende med Nordjyllands Historiske Museums udgravninger i området. Byggeriet er syvende etape og en videreudbygning af boligområdet Da Vinci-parken, som strækker sig over 35.000 m2 og fordeler sig på 200 rækkehuse og omkring 100 etageboliger.

Enggaard A/Ss vision for den nye bydel er at skabe en identitet, der afspejler de arkæologiske fund, som Nordjyllands Historiske Museum netop nu udgraver på grunden. Fundene stammer fra den ældre jernalders bopladser, som i årene omkring år nul dominerede hele området.

”Området er unikt på grund af dets jernalderfortid, og det har vi selvfølgelig med i vores planer for byggeriet. Netop temaet fra de tidlige bosætninger er også indtænkt i helhedsplanen for den færdige bydel blandt andet i form af navngivning af veje og brug af byggematerialer, der afspejler områdets historie”, siger projektudviklingschef Morten Løgsted fra A. Enggaard.

Mellem Gigantium og Sdr. Tranders undersøgte Nordjyllands Historiske Museum i 2005 forud for anlæggelsen af DaVinci-parken den vestlige del af en større jernalderboplads.

Fundet en mindre gravplads

Med nye byggemodninger i området vil A. Enggaard A/S nu berøre den østlige del af denne boplads. Her har udgravningen allerede afsløret omfattende kulturlag med indlejrede kridtgulve, stenlægninger, ildsteder og andre konstruktionsspor lavet af kridt.

Den massive brug af kridt som bygningsmateriale gør, at især kulturlaget har meget gode bevaringsforhold for knogler. Arealmæssigt udgør jernalderlandsbyen cirka 7½ fodboldbane, og udgravningen, som vil løbe over de næste par år, vil være en af de største i museets historie.

Sydøstligt i det store fundområde er der fundet en mindre gravplads fra yngre romersk jernalder / ældre germansk jernalder (200-500 e. Kr.). Denne gravplads er fra samme tid som en stor landsby, der blev undersøgt vest for Sdr. Tranders ved Kiplings Allé.

Landsbyudgravningen tolkes som en ældre udgave af Sdr. Tranders, og med de kommende udgravninger kan Sdr. Tranders historie føres 2.000 år tilbage.

Praktisk info:

Åben udgravning

Lørdag 9. juni 2018 kl. 10-15.

Mødested:

Skurvognene ved James Tobins Alle, 9220 Aalborg Øst.

Over for Fakta. Bus 12 kører fra Aalborg Busterminal til James Tobins Alle.

Fri entré / ingen tilmelding.

Husk praktisk fodtøj.

Film-maraton: Oscar-film vises hele søndagen i Nordkraft

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: PR/A Star is born
Foto: PR/A Star is born

Hvis du elsker film og kan skrive filmnørd på visitkortet, så ved du nok allerede, at det er natten til mandag 25. februar, at Hollywood ruller den røde løber ud og uddeler de eftertragtede Oscar-statuetter.

Selvom showet indledes med verdens største modeshow med kjoler fra Dior, Chanel, Louis Vuitton og andre af de mest ikoniske modehuse, så er det jo filmene, det hele handler om.

Det ved man i Biffen i Nordkraft, og i den anledning inviterer de til et ekstraordinært filmmaraton søndag 24. februar.

Oscar-film til skarp pris

Her kan du se en lang række af de film, der er nomineret i de mange kategorier og tilmed til en favorabel pris på kun 70 kr. for en billet til en film.

Allerede fra kl. 11 kan du opleve den første film: A Star is Born – med Lady Gaga og Bradley Cooper i hovedrollerne.

Filmen er nomineret til hele otte statuetter: deriblandt Bedste film og Bedste sang – mens både Lady Gaga og Bradley Cooper er nomineret for deres skuespilspræstationer som henholdsvis tjeneren Ally og den alkoholiserede rockstjerne Jack.

Biffens filmprogram fortsætter med Bohemian Rhapsody, Kapernaum, Cold War, The Favourite, Roma, If Beale Street Could Talk, Green Book, og afsluttes med Free Solo kl. 20.50.

Alle er de nominerede i adskillelige kategorier.

De mange filmvisninger indledes naturligvis med et glas bobler til publikum, og de præsenteres af festklædte værter.

Du kan købe billetter til Oscar-filmene her.

Rød løber i Kennedy

Også hos Nordisk Films biograf i Kennedy Arkaden rulles den røde løber ud i anledning af det pailletbesatte awardshow.

Her begynder festen dog først søndag aften kl. 22, hvor filmen Green Book med danske Viggo Mortensen i hovedrollen, vises.

En rolle, som han er nomineret for, og som han senere på natten forhåbentlig kan tage Oscar’en med hjem for.

Efter Green Book stilles der om til den røde løber med alle kjolerne, og derefter kan du se selve showet direkte fra Dolby Theatre i Hollywood i LA helt frem til den lyse morgen.

Billetten koster 130 kr. og kan købes her.

Nordisk Film serverer i løbet af deres Oscar Night bobler og lækker oscar-inspireret kage til den søde tand og opfordrer desuden til, at du trækker i dit bedste Oscar-outfit: Uanset om det er galla eller pyjamas.

I løbet af natten vil der desuden være kaffe, så alle kan holde sig vågne, og der vil være lidt til de sultne at gå hjem på tidligt mandag morgen.

Aftenens program er som følgende:
Kl. 21:30: Vi åbner dørene til den røde løber
Kl. 22:00: Velkomst i salen
Kl. 22:15: Filmstart Green Book
Kl. 00:25: Filmen slutter
Kl. 00:30: Der stilles om til den røde løber i Hollywood
Kl. ca. 05:30-06:00: Godnat og tak for i aften

Læs mere om Oscar Night i Kennedy her.

Gå på banen med spillerne: Indløbsbørn til AaB-kampe skal findes i Magasin

Skrevet af: Michael Qureshi

På onsdag d. 20. februar kan fodboldglade børnefamilier krydre vinterferien med et besøg i Magasin. Her har familiens yngste nemlig mulighed for at blive et af AaB’s nye indløbsbørn.

For AaB’s superligaspillere er det hverdagskost at løbe ind på Danmarks mange stadioner foran mange mennesker på tilskuerpladserne samt på tv.

Det er dog en oplevelse, som unge, spirende fodboldtalenter stadig kun kan drømme om en dag at få.

Men nu har alle børn i Aalborg og øvrige Nordjylland chancen. Det kræver i første omgang, at børnene kommer et smut forbi Magasin med forældre her i vinterferien.

Vil skabe lokale oplevelser

Onsdag den 20. februar mellem 14.00-16.00 er der nemlig mulighed for at blive et af AaB’s nye indløbsbørn.

“Vi gør meget ud af at skabe oplevelser og støtte lokale aktiviteter.

Derfor har vi tilrettelagt eventen onsdag i fællesskab med hele Nordjyllands fodboldklub AaB, som vi desuden har indgået et tre-årigt sponsorsamarbejde med.

Sammen leder vi efter 44 indløbsbørn til to af AaB’s forårskampe,” fortæller Tina Mikkelsen, som er Store Manager i Magasin Aalborg.

Mød to AaB-profiler

Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med i konkurrencen om at blive indløbsbarn for AaB, bare man er en dreng eller pige i alderen 6-12 år.

For at deltage skal man fotograferes af en professionel fotograf i stormagasinet.

Billedet kan man efterfølgende få lov til at få med hjem.

Uanset om man er blandt de heldige indløbsbørn eller ej, har alle fremmødte mulighed for at møde to af AaB’s spillere helt tæt på i Magasin.

Forsvarsspillerne Kristoffer Pallesen og Jores Okore er nemlig til stede, og de står klar til at skrive autografer og tage selfies med børnene.

“I Magasin arbejder vi hele tiden på at lave events, overraskelser, konkurrencer, optrædener og andre impulser, som giver liv i byen og skaber glæde og inspiration.

AaB er uden tvivl en af Aalborgs stoltheder, og derfor vil vi gerne være med til at give byens borgere muligheden for at komme helt tæt på klubben og dens spillere,” fortæller Tina Mikkelsen.

De første 50 fremmødte deltagere får desuden en gratis Hummel-cap i ”Goodie”-appen.

Magasins Goodie App har løbende opdateringer om gode tilbud, shoppeweekender med 20 % rabat, events og gratis gaver. Den kan downloades hvor du normalt henter apps.

Skaber glæde: Kendt hotel donerer møbler til udsatte borgere

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Himmerland Golf & Spa
Foto: Himmerland Golf & Spa

Mens håndværkere arbejder på højttryk for at modernisere alle værelser på Himmerland Golf & Spa Resort, får en lang række mennesker gavn af de brugte møbler

I forbindelse med ombygningen af alle værelser på Himmerland Golf & Spa Resort bliver en lang række af de møbler, der hidtil har stået på værelserne, overflødige.

Derfor har Administrerende Direktør for Himmerland Golf & Spa Resort, Mark Bering, indgået en aftale med Anette Rolighed Nielsen, der står bag Mor Roligs mad – og hjælpe team, der blandt andet støtter udsatte mennesker i Himmerland.

Dermed sikres det, at de brugte møbler blandt andet bliver brugt til at hjælpe mennesker, der bliver udskrevet fra eksempelvis behandlingsinstitutioner og skal flytte i egen bolig.

“Vi hjælper mange borgere i Vesthimmerlands Kommune. Blandt andre dem, der bliver udskrevet fra misbrugscentret og skal flytte i egen bolig.

Så står de ofte uden penge og uden bolig, og så er det fantastisk, at vi kan hjælpe dem med at møblere deres nye lejlighed,” fortæller Anette Rolighed Nielsen.

Fra venstre: Kim Jensen (Anettes mand), Anette Rolighed Nielsen og Mark Bering

Senge gør en kæmpe forskel

Ikke mindst sengene fra Himmerland Golf & Spa Resort gør derfor en stor forskel.

“Senge er faktisk noget af det, der er sværest at få fat i, fordi mange først smider dem ud, når de er slidt helt op.

Sengene fra hotellet er stadig dejlige at sove i, så det gør en stor forskel. Vi har også fået en del lænestole, som folk er glade for,” siger Anette Rolighed Nielsen.

Glad for at hjælpe

Administrerende direktør for Himmerland Golf & Spa Resort, Mark Bering er glad for at kunne hjælpe.

“Da vi både moderniserer og ommøblerer værelserne, er vi nødt til at skille os af med en del rigtig fine møbler.

Derfor er jeg rigtig glad for at vi gennem samarbejdet med Annette sikrer, at møblerne ikke bliver smidt ud, men i stedet bliver brugt til at hjælpe nogle mennesker, som virkelig har brug for det,” siger Mark Bering.

Blandt de møbler som Himmerland Golf & Spa Resort giver væk er blandt andet 60 senge, 120 lænestole og 120 lamper og ca. 100 borde.