Sjælden mulighed: Se arkæologerne over skulderen på udgravning

Skrevet af: Michael Qureshi
Lørdag 9. juni inviterer arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i samarbejde med bygherre A. Enggaard A/S til åben udgravning ved Sdr. Tranders. Her vises rundt på udgravningen, børn kan lege med metaldetektorer og små gravemaskiner – og der er selvfølgelig også lidt godt til ganen. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)
Lørdag 9. juni inviterer arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i samarbejde med bygherre A. Enggaard A/S til åben udgravning ved Sdr. Tranders. Her vises rundt på udgravningen, børn kan lege med metaldetektorer og små gravemaskiner – og der er selvfølgelig også lidt godt til ganen. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Der bliver aktiviteter for både store og små – og lidt godt til ganen til alle, når bygherre A. Enggaard A/S og arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum sammen inviterer til åbent hus på den store jernalderudgravning i Sdr. Tranders lørdag 9. juni.

Her skal Enggaard sammen med PKA opføre 300 nye boliger.

Arkæologerne vil dagen igennem lave rundvisninger på udgravningen, vise fund frem og fortælle om alt fra huskonstruktioner og begravelsesritualer til udgravningsteknikker og områdets kulturhistorie, så publikum får et godt indblik i, hvordan man levede, og hvordan man begravede de døde i området omkring Sdr. Tranders i århundrederne omkring Kristi fødsel (500 f.Kr. til 200 e. Kr.)

Hør også nærmere om byggeplanerne

Bygherre A. Enggaard A/S stiller telte op, hvor man kan møde arkitekter og planlæggere og høre mere om de 300 ny boliger, der opføres på området. Bygherre har i samarbejde med museets arkæologer købt en udstillingscontainer, som – ikke bare lørdag 9. juni – men i hele byggeperioden vil formidle nyt om såvel byggeri som arkæologi.

Man kan roligt tage hele familien med, for der er også masser af aktiviteter for børn denne lørdag. Enggaard stiller små gravemaskiner op, og museet arrangerer metaldetektorjagt og mulighed for at solde – det vil sige skylle og si jordklumper, så selv de mindste fund bliver opdaget. Skulle man blive sulten af anstrengelserne, er der pølser og sodavand til alle.

Allerede nu er der fundet både dyre- og menneskeknogler, potteskår, redskaber og smykker på udgravningen, og disse fund vises også frem på dagen. Det er ganske gratis at deltage – og man skal bare møde op.

Potteskår, smykker, redskaber, knogler fra både dyr og mennesker og ikke mindst unikke spor efter jernalderhuse venter publikum, hvis de tager imod invitationen fra Nordjyllands Historiske Museum og bygherre A. Enggaard om at komme til åben udgravning i Sdr. Tranders lørdag 9. juni.
(Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Enggaard A/S opfører et nyt boligområde med 300 boliger mellem Gigantium og Aalborg Universitet i Aalborg Øst. Området udvikles sammen med PKA, hvor de som samarbejdspartner har stor andel i, at der i det nye boligområde er fokus på tryghed, naboskaber og ikke mindst byliv.

Videreudbygning af stort boligområde

Opførelsen af den nye bydel, der får navnet Tranders Høje, skal foregå sideløbende med Nordjyllands Historiske Museums udgravninger i området. Byggeriet er syvende etape og en videreudbygning af boligområdet Da Vinci-parken, som strækker sig over 35.000 m2 og fordeler sig på 200 rækkehuse og omkring 100 etageboliger.

Enggaard A/Ss vision for den nye bydel er at skabe en identitet, der afspejler de arkæologiske fund, som Nordjyllands Historiske Museum netop nu udgraver på grunden. Fundene stammer fra den ældre jernalders bopladser, som i årene omkring år nul dominerede hele området.

”Området er unikt på grund af dets jernalderfortid, og det har vi selvfølgelig med i vores planer for byggeriet. Netop temaet fra de tidlige bosætninger er også indtænkt i helhedsplanen for den færdige bydel blandt andet i form af navngivning af veje og brug af byggematerialer, der afspejler områdets historie”, siger projektudviklingschef Morten Løgsted fra A. Enggaard.

Mellem Gigantium og Sdr. Tranders undersøgte Nordjyllands Historiske Museum i 2005 forud for anlæggelsen af DaVinci-parken den vestlige del af en større jernalderboplads.

Fundet en mindre gravplads

Med nye byggemodninger i området vil A. Enggaard A/S nu berøre den østlige del af denne boplads. Her har udgravningen allerede afsløret omfattende kulturlag med indlejrede kridtgulve, stenlægninger, ildsteder og andre konstruktionsspor lavet af kridt.

Den massive brug af kridt som bygningsmateriale gør, at især kulturlaget har meget gode bevaringsforhold for knogler. Arealmæssigt udgør jernalderlandsbyen cirka 7½ fodboldbane, og udgravningen, som vil løbe over de næste par år, vil være en af de største i museets historie.

Sydøstligt i det store fundområde er der fundet en mindre gravplads fra yngre romersk jernalder / ældre germansk jernalder (200-500 e. Kr.). Denne gravplads er fra samme tid som en stor landsby, der blev undersøgt vest for Sdr. Tranders ved Kiplings Allé.

Landsbyudgravningen tolkes som en ældre udgave af Sdr. Tranders, og med de kommende udgravninger kan Sdr. Tranders historie føres 2.000 år tilbage.

Praktisk info:

Åben udgravning

Lørdag 9. juni 2018 kl. 10-15.

Mødested:

Skurvognene ved James Tobins Alle, 9220 Aalborg Øst.

Over for Fakta. Bus 12 kører fra Aalborg Busterminal til James Tobins Alle.

Fri entré / ingen tilmelding.

Husk praktisk fodtøj.

Solen er retur – og Vestre Fjordpark er åben for badegæster igen

Skrevet af: Michael Qureshi

Efter en regnvåd weekend har solen og de lune temperaturer igen meldt sin ankomst.

Timingen er således ret god for det populære Vestre Fjordpark, der netop er blevet genåbnet for badegæster efter fund af colibakterier i fredags.

Vandprøver havde påvist, at der var for høje tal på blandt andet ekolier i det ene hjørne af Vestre Fjordpark. Tallet skal normalt være under 500, og prøverne viste 1100.

Resultatet fra prøver ser fine ud

Men nu melder Aalborg Kommune, at badevandet er åbnet igen.

“Vi har modtaget resultatet af den supplerende analyse af badevandet, som blev taget i fredags, og det ser fint ud,” skriver Aalborg Kommune på Facebook.

Det bekræfter bademester Kaj Bjerregaard Jensen over for MigogAalborg.

 

Forleden havde Badevandet en fantastisk temperatur på 17 grader, så mange benytter sig stadig af det lækre anlæg.

I fredags lød det således fra bademester Kaj Bjerregaard Jensen.

“Det kan sagtens være, at alt er ude igen, fordi der som sagt kommer nyt vand ind, men vi tager ingen chancer. Det er rigtig fint at mærke, at vores sikkerhedssystem med konstante vandprøver fungerer,” forklarer bademesteren.

Har ikke oplevet det her før

Han har efterhånden stået i spidsen for Vestre Fjordpark (også da det var Friluftsbadet) i en menneskealder, og han understreger, at det aldrig er oplevet før.

“Det eneste tilfælde jeg kan huske er, at vi engang fandt en død ræv i det ene hjørne. Men ellers har jeg ikke oplevet det her før. Jeg synes, det er drønærgerligt, fordi det her normalt aldrig sker, men det kan være grundet stormen i weekenden, at der er kommet det her,” forklarer Kaj Bjerregaard Jensen.

Shopping: Kom hele spektret rundt med disse 3 modebutikker i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Bylivet i Aalborg bugner med lækre butikker, og der åbnes konstant flere og flere.

Det betyder derfor også, at der findes en lang række butikker med noget for enhver smag.

Har du dog ikke tid til at besøge de mange fede aalborgensiske tøjbutikker på én shoppingtur, guider vi dig her til tre butikker i midtbyen, som sammen rammer et bredt spektrum, hvad angår stil og prisklasse.

Strøyer – dansk design med feminine undertoner

Når du besøger butikken i Gravensgade, træder du ind i et feminint univers bestående af forunderlige prints, skønne pastelfarver, florlette materialer og glimtende detaljer. Denne unikke stemning bliver skabt af eksklusive danske brands som Julie Fagerholt Heartmade, Stine Goya og Pieszak.

Besøg butikken her: Gravensgade 21, 9000 Aalborg

Kontakt butikken: 98 11 03 90 / stroyer@stroyer.net

Online: https://www.facebook.com/stroyeraalborg/

Streetammo – cool streetwear til mænd og kvinder

 

Hos Streetammo er det urbant streetwear, nørdet nostalgi og sporty minimalisme, der er på spil. Her finder du casual items som T-shirts, hoodies, caps og ikke mindst sneakers fra fede brands som adidas Originals, Wood Wood og Obey.

Forkæl garderoben med moderigtige styles, der tilmed er komfortable at have på.

Besøg butikken her: Boulevarden 32, 9000 Aalborg

Kontakt butikken: 53 37 85 50 / aalborg@streetammo.dk

Online: https://www.streetammo.dk/

Fandango – budgetvenlig highstreet og nye trends

 

Er du blandt de mange mennesker, der elsker highstreet brands for deres evne til at opfange tidens trends og omsætte dem til prisvenlige styles? Så er Fandango et sandt paradis for dig. Her finder du nemlig mærker som Moves by minimum, Ichi og Pieces, der alle producerer trendy og budgetvenlig mode.

Besøg butikken her: Bredegade 5, 9000 Aalborg

Kontakt butikken: 98 78 00 38 / shop@fandangoaalborg.dk

Online: https://www.fandangoaalborg.dk/

Hvis du ikke har mulighed for at lægge vejen forbi hjertet af Aalborg lige foreløbig, kan du finde mange af de nævnte brands online, eksempelvis hos Katoni.dk

De samler nemlig en lang række webshops ét sted, og derfor kan du finde alle de nævnte modebrands her – lige fra Pieszak til Saint Tropez. Mange af de repræsenterede shops har fri fragt og sender naturligvis de fine varer afsted til Aalborg og omegn.

Er du mere til streetwear, finder du også et fedt udvalg hos webshoppen Skatepro. Her kan du tilmed finde udstyr som longboards og rulleskøjter, hvis du vil gennemføre den urbane livsstil. Besøg eventuelt skateparken på Saurs Plads og vis dit fede tøj og tricks frem.

Med online shopping har du et fint alternativ til de dage, du er forhindret i at shoppe i de hyggelige aalborgensiske gader.

Stor ændring før cykelløb: Tvunget til ny rute i midtbyen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

På fredag er der traditionen tro stort gadeløb i Aalborgs gader.

Store cykelstjerner som Michael Valgren, Jesper Hansen, Søren Kragh Andersen og Matti Breschel stiller alle til start i gadeløbet Spilnu.dk Grand Prix.

Men nu er der lige pludselig opstået en noget stresset situation. Ruten i midtbyen er nemlig nødt til at blive ændret i sidste øjeblik.

Normalt har rundstrækningen haft start og mål på Nytorv ved Gammel Torv, hvorefter man kørte forbi Friis Shoppingcenter, til højre ad Lykkegade, til højre af Danmarksgade, til højre ad Boulevarden og så ned til mål.

Ny rundstrækning – stadig i midtbyen

En fejl ved Aalborg Kommune har gjort, at den planlagte rute er nødt til at blive skrottet.

“De (Kommunen red.) har desværre gravet Danmarksgade op, som ellers var en del af den oprindelige rute. Der er blevet arbejdet på at få den lappet, så der kan køres cykelløb på den, men det kan ikke nå at blive færdigt, før løbet på fredag,” afslører Jonas W. Mikkelsen, arrangør for Spilnu.dk Grand Prix, overfor MigogAalborg

Det har naturligvis skabt ekstra travlhed, men cykelglade aalborgensere, kommune og ikke mindst arrangørerne bag, kan heldigvis ånde lettede op.

Rundstrækningen kommer i stedet til at have start/mål ved Gabels Torv, hvorefter rytterne skal køre via Nytorv, forbi Havnefronten og tilbage til Gabels Torv. Det indebærer, at det ene rør ved Nyhavnsgade bliver afspærret.

“Det er lidt held i uheld, for i mine øjne er det en meget federe rute, end den oprindelige. Nu får ryttere og publikum mulighed for at nyde den flotte havnefront i Aalborg, og dermed tager løbet sig ud fra sin allerbedste side,” siger Jonas og fortsætter:

“Vi er selvfølgelig noget stressede af, at vi først har fået afklaring i dag, men Aalborg Kommune har været rigtig gode til at finde en løsning på problematikken.  Det er dermed kun geografien, som flytter sig lidt. Tidspunkterne for alle begivenhederne i løbet af dagen forbliver de samme.”

Husk børneløbet før de professionelle

De begivenheder tæller blandt andet foredrag med Rolf&Ritter, autografskrivning, børneløb og ikke mindst hovedbegivenheden – Spilnu.dk Grand Prix 2018 med start 18.45.

Ruten er den samme, som blev kørt, da Alberto Contador stillede til start i 2015. Der var det en ung Michael Valgren, som spurtede sig til sejren i Aalborg.

“Michael Valgren stiller jo også til start i år, så mon ikke han kommer med en god portion selvtillid i år,” afslutter Jonas til MigogAalborg.