Simon fra Fyrklit er klar til dysten: Vildt hvis vi slår dem

Skrevet af: Michael Qureshi
Simon Emil Christensen fra Fyrklit
Foto: Leerbech
Simon Emil Christensen fra Fyrklit Foto: Leerbech

I onsdags summede det på Food College på Rørdalsvej. Nysgerrige kokke-elever stimlede sammen om fem forbilleder.

Fem gutter der har knoklet sig til tops i en hård branche, og nu skal repræsentere Nordjylland i en vigtig gastronomisk dyst mod København.

Mads Hyllested fra Applaus, Mikkel Jensen fra Rusk, Frederik Martinsen fra Svinkløv Badehotel, Søren Birch fra Fusion og så Simon Emil Christensen fra Fyrklit.

Det ligger på deres skuldre at give deres allerbedste mod fem københavner-kokke, der på papiret er mindst et niveau over deres nordjyske konkurrenter. AOC har hele to Michelin-stjerner og Clou har en af de eftertragtede stjerner, som Nordjylland endnu aldrig har fået tildelt.

En sejr vil sætte et ekstraordinært fokus på de nye nordjyske kokke, der buldrer fremad. Måske vil det bringe flere af de landskendte anmeldere til Nordjylland og Aalborg. Måske vil det få Michelin-folkene til at kigge i denne retning.

”Det vil være fedt og vildt, hvis vi kan vinde derovre. Overordnet set er deres bundniveau i København betragteligt højere, og det samme gælder også topniveauet. Der er jo mange af Jyllands bedste kokke, der er rykket til København. De tiltrækker de bedste fra hele landet, og det skaber større konkurrence,” siger Simon Emil Christensen fra Restaurant Fyrklit.

Fyrklit Aalborg

Han øjner dog stadig en chance for en triumf.

”Vi har trænet intensivt til det her. De har, så vidt jeg ved, ikke trænet, og går forhåbentligt ind og undervurderer os. Uanset hvad der sker, så håber jeg det sætter større fokus nationalt på nordjysk gastronomi. Tingene har udviklet sig, og Aalborg er virkelig blevet konkurrencedygtig med utrolig mange dygtige kokke der starter selv. Mads med Applaus, Miv med Tabu og så kommer Nam også. Det er bare et par eksempler.”

For Simon Emil Christensen er deltagelsen i Copenhagen Cook Off en foreløbig kulmination på et vildt år i hans regi.

I januar i år overtog han som køkkenchef og bestyrer af restaurant Fyrklit i Hirtshals. Det var nærmest en uoverskuelig opgave.

”Det var en restaurant med store udsving de seneste 15 år. Da jeg kom til serverede man fredags-steak og wienerschnitzel. Så vi startede helt fra bunden. Vi brugte de første 14 dage på at gøre rent, og så startede vi på en frisk,” fortæller Simon Emil Christensen.

Fyrklit Aalborg

Fyrklit er et hotel- restaurant og kursuscenter. Der er 160 lejligheder, og det er ejerne af lejlighederne, der udgør ejerforeningen. De ønskede også, at der skulle ske noget fremdrift med Fyrklit, så de ansatte Anders Thorsager som direktør.

Han var Simon Emil Christensens tidligere køkkenchef på Juliane, og Anders Thorsager udså sig Simon til at få vendt Restaurant Fyrklit til et prestigeprojekt igen. Han fik tre gange nej fra Simon, der var glad for sit daværende job på Fusion. Til sidst overgav Simon sig, og det har han ikke fortrudt. Det har ejerkredsen af Fyrklit formentlig heller ikke.

”Det har været en succes indtil videre. Vi har haft fulde huse gennem sommeren, og næsten fordoblet omsætningen. Jeg er kun glad og stolt over at være en del af et team, som har vendt udviklingen på et godt sted som Fyrklit,” siger Simon og uddyber tankerne omkring, hvorfor det er blevet en succes så hurtigt;

”Jeg fik fra starten frie hænder, og vi har haft fokus på at lave noget god mad. Hirtshals er en lille by, så rygtet spreder sig hurtigt, når tingene ændrer sig radikalt, som tilfældet er med Fyrklit. Cirka halvdelen af vores omsætning kommer fra selskaber. Vi har tydeligt mærket, at har vi haft et godt selskab om lørdagen, så bliver der booket to nye selskaber om mandagen.”

Det er også en taknemmelig opgave at lave mad på højt niveau i Hirtshals.

”Mange af toprestauranterne i København henter deres fisk i Hirtshals. Det gør de, fordi de ved, at kvaliteten er i orden. Det er et fedt sted at være kok i. Der er lokale producenter af råvarer til stort set alt. Ude omkring i landskabet har du hyldeblomst, brombær, kantareller og urter. Det gør i hvert fald mit job lettere.”

Simon Emil Christensen blev udlært på Juliane i Aalborg. Det var der, at hans nuværende chef, Anders Thorsager, var køkkenchef. Han er taknemmelig for, at Thorsager gav ham lang snor.

”De første to år var jeg uduelig. Havde jeg været chef, så havde jeg fyret mig selv. Men Anders havde tålmodighed med mig. Pludselig gik der et lys op for mig, og jeg begyndte at forstå, hvad madlavning egentlig handlede om, og så var jeg ikke i tvivl om, at det var det, jeg ville være,” forklarer han.

Udviklingen tog fart, og han kom videre på Blokhus Fiskerestaurant, hvor efter blot en sæson blev køkkenchef for til sidst at få hele ansvaret som bestyrer for restauranten.

”Det var en kæmpe forretning, fordi der var koblet flere restauranter på. Jeg havde 60 personer under mig som 23-årig, og når man pludselig står med det ansvar, så lærer man utrolig meget. Man lærer at tage ansvaret på sig, og jeg voksede med opgaven,” forklarer Fyrklit-kokken.

Men det var på Fusion i Aalborg som køkkenchef, at Simon Emil Christensen virkelig tog springet op i den bedste liga af kokke i Nordjylland.

”Jeg lærte meget madmæssigt på et højere niveau. Jeg fik lov til at sammensætte månedsmenuerne, og der blev set meget kritisk på det af Vinh (ejer af Fusion). Jeg var jo blevet vant til, at folk gjorde, som jeg sagde, men nu fik jeg modspil, og jeg blev skarpere af, at der kom andre ind over,” forklarer Simon.

Nu er det Fyrklit, der nyder godt af hans talenter. Det har også medført, at han er rykket fra Aalborg til Mygdal tæt på Hirtshals.

”Det er tæt på ingenting,” siger han og griner.

”Men huslejen er ufattelig billigt. For et hus på 150 kvadratmeter med en hektar have til er huslejen på 6500 kr. om måneden. Det betalte jeg for 50 kvadrameter lejlighed i Aalborg. Men det er noget andet end at by i storbyen. Har jeg glemt at købe en pakke smør, så skal jeg ud og køre 16 kilometer. Men der er ro, og det har jeg haft brug for. En af mine kokke stoppede lige før sommersæsonen. Så jeg er gået alene med to elever over sommeren, og vi har haft 85 gæster i gennemsnit per dage. Så det har været hektisk for at sige det mildt.

Hektisk bliver det også lørdag i den store kokke-dyst i Kødbyen i København. En sejr her vil være den største anerkendelse af Simon Emil Christensen og de øvrige nordjyske kokke hidtil.

Food College Aalborg
Anders Damm Christensen, medstifter af migogaalborg.dk interviewes af TV2 Nord

MigogAalborg.dk er stolte over at være mediepartner for det nordjyske hold, der sendes afsted til dysten i København. Vi har de seneste uger sat stor fokus på eventet, som vi ser som et stort skridt i retning af den eksplosive udvikling der er på den gastronomiske kvalitet i Aalborg og i resten af Nordjylland.

SAMARBEJDSPARTNERE

Kruse Development (arrangør)

Nordjyske Restauranter

Visit Nordjylland

Visit Aalborg

Food College

UCN

Food Organisation

MigogAalborg.dk

Gastromand.dk

Møllers Fiskeeksport

AB catering

Alle artikler samlet her om Copenhagen Cook Off

Vin og tapas på Napa: Kom med til amerikansk vinsmagning

Skrevet af: Simone Vestergaard
Arkivfoto
Arkivfoto

Torsdag d. 8. november kl. 19. byder Napa Lounge indenfor til en spændende aften med amerikansk vinsmagning.

På aftenen skal gæsterne smage på i alt fem forskellige vine, og fælles for dem alle er, at de er fra Californien i USA.

Det er Napas restaurantchef Signe Rosa, i samarbejde med Thomas fra Avine, der står for at guide gæsterne igennem aftenens smagning.

Stor passion for amerikanske vine

Thomas vil også fortælle om amerikansk vinlov, de amerikanske vinområder samt de mest brugte druer.

“Vi har valgt at holde denne vinsmagning, fordi vi gerne vil give folk muligheden for at smage vores store udvalg af vine fra USA.

Vi har en stor passion omkring amerikanske vine, og jeg tror egentlig vi er de eneste, der har et overflod af vine fra netop Californien.

Det er faktisk også derfor, at restauranten hedder Napa Lounge.

Napa Valley er en stor vinregion i Californien, og et sted man ofte hører om i forbindelse med vin fra USA,” fortæller Restaurantchef Signe Rosa.

Udvider vinhorisonten op til jul

Hun fortsætter:

“Det er også snart jul, og i den forbindelse vil vi også gerne udvide folks vinhorisont lidt, og give dem nye muligheder til julemaden i stedet for de klassiske løsninger med eksempelvis en Ripasso eller en Châteauneuf-du-Pape.

Amerikanske vine egner sig nemlig rigtig godt til julemad.”

De fem vine som skal smages er:


Sparkling: Gloria Ferrer, Sonoma Brut
Hvidvin: Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve Chardonnay
Rødvin: Plungerhead, Lodi Zinfandel
Rødvin: McPrice Myers, Right Hand Man Syrah
Rødvin: 689 Cellars, Submit Napa

Tilhørende vinsmagningen vil der være en let tapasanretning bestående af forskellige varianter af and.

Derudover kan gæsterne naturligvis bestille og købe vin med hjem til jul – eller andre festlige sammenkomster – til under vejledende udsalgspris.

Prisen er 350 kr. per person for hele aftenen.

MigogAalborg står for billetsalget til denne unikke vinaften – Du kan købe billetter til aftenen her.

Læs mere om begivenheden her.

Fri entré og masser af lir: Lørdag åbner Aalborgs første mandemesse

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I morgen lørdag fra 14-17 kan vi her i Aalborg se frem til at få vores første mandemesse nogensinde, når 3G Mandemessen er klar med en adrenalinfyldt og spændende dag ved Aalborg Street Food.

“Vi har rigtig travlt for at få de sidste ting på plads, men vi tør godt love, at der bliver noget for enhver smag på lørdag,” fortæller Cecilia Pedersen, en af initiativtagerne bag, til MigogAalborg.

Fri entré og stort program

Der er fri entré hele dagen fra klokken 14-17, og i løbet af de tre timer bliver området i og omkring Street Food fyldt med mandehørm – alt sammen inden for temaerne Gear, gejl og gadgets.

“Vi synes virkelig, at vi har strikket et program sammen, som omfavner både nørder, bløde og hårde mænd. Vi har alt: retrocykler lavet i genbrugsmaterialer, en Formel 1-simulator, romsmagning, de fedeste motorcykler og biler, hudpleje, cigarer, et stort brætspilsområde, 3D-printere… Ja, jeg kunne blive ved,” siger Cecilie med et grin.

Der vil i alt være cirka 20 udstillere til 3G Mandemessen, og det inkluderer blandt andet følgende:

  • Formel 1 simulator
  • Cigarer
  • Rom
  • Hudpleje
  • Herreure
  • Brætspil
  • Biler
  • Motorcykler
  • Fjernstyrede biler
  • Metaldetektor
  • 3D-printere
  • E-sport
  • Droner
  • Custom Bikes
  • Gratis smagsprøver fra Royal specialøl

Udover en masse udstillinger af blandt andet fede biler fra NO Jensen og Nordic Leasing og vilde motorcykler fra Harley Davidson, kan man i løbet af dagen også se frem til en masse fede konkurrencer ved de forskellige stande.

“Vi har blandt andet en metaldetektor-skattejagt udenfor, hvor det gælder om at finde nogle nedgravede skatte” siger Cecilia.

Wrestling og masser af hestekræfter

Ingen mandemesse uden wrestling, og derfor vil der også være løbende shows med Bodyslam, der laver de vildeste wrestlingshows.

“Der kommer en stor boksering midt inde i Street Food, hvor de kommer til at vise fire wrestlingshows i løbet af dagen. Det er virkelig en stor oplevelse, og der bliver både fyret op for udklædning, lyde og ikke mindst masser af fede stunts.”

Men her stopper det ikke med shows.

“Udenfor afholdes der tre shows på en stor racerbane, hvor man kan opleve en helt ny form for fjernstyrede biler. De kører nemlig op mod 100 km/t,” siger Cecilia.

Hvis sulten trænger sig på undervejs, vil Aalborg Street Food som altid holde åbent.

Læs mere om mandemessen her.

Smag over 30 forskellige vine: Salling inviterer til italiensk vinfestival

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Efteråret er over os, og inden længe trænger de hyggelige vintermåneder sig også på. Det betyder også masser af hyggelige stunder, hvor et godt glas vin passer perfekt til.

Uanset om du mangler inspiration til hvad vinreolen skal fyldes op med, eller du bare leder efter et godt tilbud, så har Salling Super det helt ideelle arrangement til dig.

De tilbyder nemlig en rejse rundt til noget af verdens bedste italienske regioner – blandt andre Piemonte, Toscana og Veneto.

Vinglas er adgangsbillet

Det hele foregår i Salling Super på torsdag d. 25. oktober fra 13-18, hvor du kan nyde et væld af smagsprøver og få en masse gode tips fra de bedste i branchen.

Blandt de eksklusive vinhuse er blandt andre De Marie, Massimo Rattalino, Agricole Selvi og La Palazetta.

For at få adgang til festivalen skal du købe et vinglas til 100 kr., som er din adgangsbillet.

Derefter kan du smage på over 30 forskellige skønne vine – og glasset kan du tage med dig hjem bagefter.

Det er ikke muligt at bestille billet på forhånd, så du skal blot møde op i Salling Super, hvis du har lyst til at smage på en masser lækkert vin.

Derudover lover Salling Super også, at der vil være en masse gode tilbud på dagen.

Du kan se meget mere om arrangementet her.