Sæsonens vigtigste guide: Her er byens bedste fastelavnsboller

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have …

Og gerne i rigelige mængder.

Historien om fastelavn har rødder helt tilbage til før reformationen, hvor denne ene aften skulle markere indgangen til den 40 dage lange faste. Her gjorde man ekstra ud af de madglæder, der snart ville være forbudt.

Gennem tiden er fasten forsvundet, men undskyldningen for at smovse bestod – selvfølgelig. I dag nøjes vi da heller ikke med at begrænse os til en enkelt aften.

Især fastelavnsboller er en selvfølge i højtiden, og byens udvalg har efterhånden bugnet længe.

De mange varianter strækker sig ligeså langt som folks individuelle smag, og derfor har vi endnu engang været på tur i læsernes tjeneste for at give den ultimative guide til byens bedste fastelavnsboller.

Behag din Smag

Hos kaffebaren Behag din Smag har man sin helt egen bager ansat, der hver dag sørger for lækkert bagværk til aalborgenserne.

Selvfølgelig har Behag din Smag også fastelavnsboller på menuen, og selvom udvalget varierer fra dag til dag, så fortjener de alligevel en plads i denne guide.

Da vi kiggede forbi til en lille smagsprøve stod dagens menu på én med vaniljecreme og chokolade samt én med hindbær og chokoladestykker.

Udvalget varierer som sagt fra dag til dag, så hvilken variant, der venter på dig, er aldrig til at sige.

Bolledejen var til den grove side, hvilket gav en god kontrast til det snaskede indhold.

Der var god smag af blandt andet kardemomme, og det er ligeså tydeligt, at Behag din Smag gør en dyd ud af udelukkende at benytte ingredienser af høj kvalitet.

Perfekt hvis du er til godt, solidt håndværk.

KaffeFair Strandvejen

Hos KaffeFair er hjemmebag en selvfølge.

Derfor har de selvfølgelig også – i anledning af fastelavnen – fået hjemmebagte boller på menuen.

Det er ikke æstetikken, der har været i fokus under opbygningen af dette vidunder … men allerede, da vi løftede den op mod munden, smeltede vores hjerter som ren remonce.

Bare duften tog os tilbage til barndommen i mormors bageri, hvor der ikke blev sparet på noget.

Indvendigt gemte der sig en skattekiste af vaniljecreme og marcipanremonce, der bare ventede på at blive åbnet … sådan føltes det i hvert fald.

Da dette er en guide, og ikke en test, har vi ikke tænkt os at kåre en vinder.

… Men gjorde vi det, så lå denne altså virkelig godt i svinget.

Lagkagehuset

Man kan jo ikke lave en guide over bagværk, uden at nævne Lagkagehuset.

Fordi at Lagkagehuset er en stor, international kæde, kunne man måske frygte, at bageriet blev masseproduceret uden snerten af kærlighed … men nej.

Bare fordi man er lækker udenpå, kan man altså også godt være ligeså lækker indvendig.

Det er Lagkagehusets fastelavnsboller et sikkert bevis på.

Især fastelavnsbollerne med fløde er en sikker vinder, og du kan vælge i mellem varianter med creme/vanilje, marcipan, hindbær/Sarah Bernhardt, sveske og blåbær/nougat.

Det er svært at anbefale nogle enkelte, for de var allesammen helt igennem udsøgte!

Er du en vaniljegris, så tager du vaniljeudgaven. Er du til en friskere hindbær-variant, så hopper du på den.

Og er du en sucker for marcipan, så kan du godt betragte det som en ordre at få prøvet den.

Lagkagehuset tilbyder selvfølgelig også wienerbrødsfastelavnsboller og en gl. dags udgave.

Sidstnævnte er netop blevet kåret til testvinder i Politiken

Surdejsbageren

Surdejsbageren har fået en flyvende start i hjertet af Aalborg, og forventningerne til hvilket fastelavnsmonster han ville trylle frem, var store.

Surdejsbageren Henrik havde oprindeligt lagt sin lid til den svenske selmer-udgave – men efterspørgslen på de klassiske blev for store, og nu har han fået en god, gammel klassiker i montren i stedet.

Ikke noget dumt valg.

Bollen er selvfølgelig bagt på surdej, og vi var af den grund en smule “bekymrede” for, om bollen måske blev meget kompakt … men nej.

Vi kunne glæde os over en grov form for tebolle, der nemt kunne fortæres – det høje indhold af snask (også kendt som borgmestermasse) fik den i hvert fald til at glide meget nemt ned.

Udover den fantastisk gode smag, så vil vi også gerne fremhæve Surdejsbagerens geniale flødeskum, der var blevet kærligt kælet for med hvid chokolade.

Penny Lane

Fastelavnsbollen hos Penny Lane på Boulevarden er efterhånden blevet en legende – og ikke kun op til højtiden.

Faktisk er bollen med tiden blevet så populær, at den faktisk fortsætter sine ufortrødne fristelser hele året; under navnet Bedstemorbollen.

Men på denne tid af året udvides udvalget med hele fire valgmuligheder, og der er ingen tvivl om, at der findes noget for enhver smag:

Vaniljecreme, vaniljecreme/chokolade, nougat/marcipan, hindbær og æblekompot/borgmestermasse.

Og vi forstår godt, hvis du har svært ved at vælge din favorit.

Vi har derfor tidligere lavet en guide, hvor hver enkelt bolle bliver slavisk præsenteret i en sød oversigt.

Den finder du her.

Caféministeriet

Én af Aalborgs mest populære caféer, Caféministeriet, er selvfølgelig også kommet med sit bud på den ultimative bolle.

Som i … den ultimative.

Det hjemmelavede vidunder findes kun i én variant, men den er til gengæld fyldt til randen med lækkerier:

Karamel, chokoladesauce, blåbær, flødeskum og toppet med pistacieknas og frysetørrede hindbær … og nåeh ja, guldstøv.

Oh, Lord of Sweetness.

Hele herligheden er omfavnet af en sprød (men blød!) vandbakkelse, der står i perfekt kontrast til den cremede midte.

Alt i alt en fastelavnsoplevelse, der motiverer til alt andet end at faste …

Og hvis du oveni købet vil vælge en  bolle, der kan give dig masser af likes på Instagram, så er dette the one. 

La Bontá

Hos bageriet i Gravensgade bager man efter de ældste principper, hvilket også tydeligt ses på resultaterne.

Bagværket hos La Bonta har ofte et rustikt og charmerende look, der vidner om stolte traditioner – og ikke mindst bærer præg af, at det er smagen, der sætter dagsordenen.

La Bontas udvalg varierer også fra ugedag til ugedag, men fastelavnsbollen gammeldags slags skulle gerne være til at opdrive i fastelavnssæsonen.

Her er tale om en fastelavnsbolle, der får os til at drømme om barndommens bedste fastelavnsfester – og selvfølgelig helst dem, hvor man selv blev kattekonge- eller dronning.

Kagecremen havde et perfekt touch af vanilje, og man kunne ligefrem se kornene i kagens midte.

En anden interessant detalje var, at den søde chokoladeglasur havde et syrligt strejf af citron – hvilket lige gav den søde dej den perfekte opfrisker.

Othello Bageriet

Bageriet i Christiansgade 35 omtaler sig selv som Aalborgs bedste bager – og er vel egentlig også snart den eneste tilbage i bageriets klassiske forstand.

Men selvom man er klassisk og med masser af stolthed inden for bagværket, så er man altså ikke bange for at eksperimentere.

I år har Othellobageren nemlig overrasket med flere forskellige varianter, der i den grad har vakt begejstring på de sociale medier.

I løbet af februar har kunderne nemlig kunnet lade sig friste af en udgave med Tom’s Skildpadde – hvilket har vist sig at være så populært, at bageren hver gang måtte melde udsolgt inden for meget kort tid.

Den dag vi valgte at tage turen forbi, havde Othellobageren tilmed en variant med Smarties, som vi jo ligeså godt kunne tage med … for læsernes skyld, naturligvis.

Fastelavnsbollerne hos Othellobageren er så sprøde, at dejen nærmest falder fra hinanden – hvilket ikke gør noget, når man jo egentlig bare gerne hurtigst muligt vil ind til midten, hvor de spændende chokoladeklassikere gemte sig.

Det fungerer (måske ikke overraskende?) ekstremt godt … For hvem f***** elsker ikke Tom’s Skildpadde?

Fed energi og holdånd: THIMMs skaber træningsforløb med synlige resultater

Skrevet af: Jonas Søhus Vogt Sørensen
Martin Thimm
Martin Thimm

“Kom så Daniel. Kom så. Kom så. Stærkt det der.”

Der er power på stemmen, og der er power i arme og ben hos deltagerne på ManPower-hold i træningscenteret THIMMs.

På en stikvej til den travle Østre Allé har den tidligere professionelle ishockeyspiller i blandt andet Aalborg Pirates, Martin Thimm, skabt et træningscenter, som på flere punkter skiller sig ud fra det klassiske træningscenter.

Her har man formået at skabe et træningsmiljø, hvor alle kan være med. Uanset om man er i topform eller i kageform.

De fire energiske trænere Martin, Eva, Magnus og Morten i THIMMs har sammen sikret at skabe træningskvalitet på højt plan.

Der er fokus på at skabe de optimale rammer for den enkelte, og hvad man kan holde til for derefter at bygge på. Når man har været igennem otte ugers forløb i THIMMs, så er der synlige resultater.

Stærkere krop og større livsglæde

Hvis der er noget Martin Thimm og de øvrige trænere i THIMMs tør garantere, så er det en stærkere krop, og en større livsglæde som helt naturligt kommer med en sundere krop.

“Vores evne til at skabe resultater på alle niveauer er det, som vi synes, skiller os ud fra mængden.

Om du er elitesportsudøver eller motionist. Om det er din første oplevelse med et træningscenter, eller om du er garvet, så bliver alle taget imod på samme måde.

Vi tager ekstremt meget hensyn til den enkeltes fysisk, og bygger så på derfra,” lyder det fra Martin Thimm i en sjældent stille stund.

Fysisk træner for ishockeylandsholdet

Når han ikke træner hold eller enkeltpersoner i THIMMs, så er han bl.a. fysisk træner for det danske ishockeylandshold. Han har også arbejdet med adskillige professionelle fodboldspillere og øvrige topatleter.

Men han lægger ikke skjul på, at det er lige så sjovt at træne elitesportsfolk som den helt nye i et træningscenter, der måske hele livet kun har været vant til et par obligatoriske løbeture eller lidt timer på en motionscykel.

“Træningen tilpasses den enkelte også på vores holdforløb. Det giver en stor mangfoldighed på holdene og bidrager til udvikling for alle.

Vi udnytter den brede fysiologiske og ernæringsmæssige viden vi har i trænergruppen til at skabe og videreudvikle træning, så det aldrig bliver kedeligt,” forklarer Martin Thimm.

“Vi er et hus med hjerterum og plads til alle. På vores holdforløb er der stor fokus på sammenhold og en fantastisk fællesstemning til hver træning,” fortsætter han.

Får hurtigt succesoplevelser

Mange der har et stillesiddende job, eller måske ikke føler sig helt tilpas ved siden af trænings-kanoner i det lokale fitnesscenter, får hurtigt succesoplevelser, når de kommer i THIMMs.

De vokser simpelthen træning for træning, hvor man nøje følger udviklingen med data. Men det er de positive resultater, der hele tiden fremhæves.

“THIMMs er et frirum fra livets andre strabadser, hvor vi fejrer succeser og har fokus på mental robusthed og læring i egen krop. Fysisk overskud giver mentalt overskud. Det er veldokumenteret, og det er noget, vi arbejder rigtig meget med,” siger Martin.

Han tilføjer;

“Det er et sted, hvor vi smiler og altid får skabt en fed stemning, uanset om det er klokken 6.00 om morgenen eller lige efter en lang arbejdsdag.

Der er højt til loftet, og vi trænere føler i hvert fald, at folk tager herfra med et smil på læben og en god følelse i krop og sind.”

Ud over nogle ganske få maskiner som blandt andet en romaskine og fitnesscykel, så er det ikke den slags man bruger meget i træning, men derimod kroppens naturlige bevægelsesmønstre.

Giver en bedre forståelse af kroppen

Det kommer blandt andet ud af, at Martin Thimm med en professionel ishockeykarriere og 12 år på eliteplan selv har store erfaringer, smerter og forringet livskvalitet.

Derfor har han og resten af teamet i THIMMs viet deres liv til at hjælpe andre i lignende situationer.

“Vi vil gerne være med til at formidle igennem vores træning en dybere forståelse for, hvordan vi som menneske bevæger os. Hvorfor det er vigtigt at træne helt særlige muskelgrupper, som man måske tager for givet.

Der findes næsten ikke nogen federe fornemmelse, end når man reelt kan mærke, at man fysisk har rykket sig fra et udgangspunkt,” forklarer Martin Thimm.

Book plads med en ven og spar 30%

Hos Thimms får du to træningspas om ugen og en ekstra fælles træning hver lørdag. En træning varer 55 minutter, og du får en træning, du ikke finder andre steder.

“Hos os får du en udfordrende, motiverende, varierende og sjov træning med masser af power. Udover det får du personlige råd og vejledning, et godt fællesskab og masser af inspiration til egen træning,” siger Martin.

Og har du først været hos Thimms én gang, er der stor chance for at du kommer igen.

”80% af dem vi har er gengangere over to år”, siger Martin.

Booker du plads på et hold sammen med en ven/veninde, gives der 30% rabat på 8 ugers forløb.

KvindePower (for kvinder i alle alder).

MIX Hold (for både mænd og kvinder).

ManPower (for mænd i alle aldre).

Oldboys hold (mænd +60 år).

Du kan finde mere info og booke plads i Thimms her – der er begrænset antal pladser tilbage

Første aften med nye restriktioner: Nordjyllands Politi roser aalborgenserne

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi har alle (igen) skulle vænne os til en ny hverdag, hvor corona-restriktioner endnu engang sætter begrænsninger for os.

Blandt andet på byens restauranter, caféer og beværtninger, der fra i går er blevet pålagt at lukke kl. 22.

Der har derfor også været ekstra fokus på netop disse steder fra Nordjyllands Politis side, men i går aftes var der kun ros tilovers:

“Alle værtshuse lukkede kl. 2200 uden udfordringer for politiet,” skriver de på Twitter, og fortsætter:

“Alle gæster i Jomfru Ane gade havde forladt “gaden” få min. efter og der er ro i området. Ingen overtrædelser af opholdsforbud er sket. Politiet er tilstede resten af natten i værtshusmiljøet i NJYL.”

En god lørdag aften: Aalborgenser vandt 5 mio. kr. i Lotto

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der var en 1. præmiepulje på 10 millioner kroner på højkant lørdag, da der blev trukket lod i Lotto.

Og to heldige danskere ramte de rigtige tal og kan dermed hver se frem til at få sat 5.000.000 kroner ind på bankkontoen.

Den ene nyudklækkede millionær er fra Aalborg, mens den anden er fra Ebeltoft. Begge spillere er PLUS-abonnenter.

Den er femte gang i år, at en aalborgenser scorer en milliongevinst i Lotto.

I august vandt en spiller fra Aalborg 5.000.050 kroner, og tidligere på året var tre aalborgensere så heldige at vinde 1.000.000 kroner på Lottos Millionærgaranti, hvor der hver uge trækkes lod om 2×1 millioner blandt alle spillede rækker.

Aftenens vinder fra Ebeltoft er den anden spiller fra Syddjurs, som i 2020 vinder en 1. præmie i Lotto. I marts vandt en anden 3.000.050 kroner.

Danske Spil ønsker begge Lotto vindere et stort tillykke med milliongevinsten.

Vindertal:
8, 14, 19, 22, 32, 34, 35

Tillægstal:
30