Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Genererer 100 tons affald: Sådan vil Aalborg Karneval komme skraldet til livs

Af Stine Kjølby Christensen
Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk

Nedtællingen er i gang til Aalborg Karneval, der er et af byens helt store kulturelle trækplastre.

Hvert år deltager over 100.000 i paraden, der går gennem midtbyen, hvilket gør karnevallet til Nordeuropas største.

Det er jo alt sammen meget fint, men samtidig sidder også et stort antal mennesker, der hver gang sætter spørgsmålstegn ved den store mængde affald, som Aalborg Karneval (naturligt nok) genererer.

For det er ikke så lidt.

“Vi genererer omkring 100 tons skrald under karnevallet, hvilket vi selvfølgelig er meget opmærksomme på,” siger Jeanett Kaare, talsperson for Aalborg Karneval.

Genererer 100 tons affald: Sådan vil Aalborg Karneval komme skraldet til livs
Foto: Aalborg Karneval

For at tackle affaldsproblemet gør Aalborg Karneval i år en ekstra indsats.

“I samarbejde med UCN har vi etableret et karnevalsakademi, hvor vi sammen med de unge undersøger, hvordan vi kan blive bedre til at sortere og minimere affald – og hvordan vi kan motivere deltagerne til at rydde op efter sig,” forklarer Jeanett Kaare.

Byd velkommen til … skraldeheltene!

Det er vigtigt for Aalborg Karneval, at affaldsfokuset præsenteres på en positiv måde fremfor som en løftet pegefinger. Derfor introduceres i år “skraldehelte”, som deltager i optoget og samler affald undervejs.

“De er selvfølgelig klædt ud i grøn udklædning, og følger så ellers bare med resten af optoget – og samler skrald imens,” siger Jeanett.

Genererer 100 tons affald: Sådan vil Aalborg Karneval komme skraldet til livs

Skraldeheltene bliver udstyret med beachflag og skilte, så de er lette at genkende.

Udover de nye, grønne helte, vil der også blive etableret syv rastepladser gennem optoget (fra østruten ind mod Vesterbro), hvor der vil være vand, toiletter og affaldssortering, så man ikke behøver at slæbe sit affald med rundt fra start til slut.

“Det bliver ligesom rastepladser ved motorvejen, hvor man kan blive tanket op og mødes med de venner, man måske er blevet væk fra. Det sker jo ret ofte,” siger hun med et grin.

Aalborg Karneval har også gjort et stort nummer ud af at uddanne sine gruppeledere i barerne i at sortere skrald.

For eksempel de 40.000 shotsrør, der leveres 50 pr. pakke i flamingo og dermed et en stor udgift i skralderegnskabet. Disse håber Jeanett Kaare på kan leveres til for eksempel Råt & Godt, hvor de måske kan få et second life i stedet for at ryge i restaffald.

Der er altså tale om små initiativer hele karnevallet igennem, som folkene bag håber kan blive noget værd i det lange løb.

“Vi bliver nok aldrig en 100 procent bæredygtig fest, hvor alt kan sorteres, men vi gør, hvad vi kan – og øver os,” siger hun.

Hun understreger også, at de 100.000 deltagere bør være opmærksomme på deres egen affaldshåndtering under karnevallet, så byen igen kan fremstå ren og flot så hurtigt som muligt.

Her er Jeanetts bedste råd til et renere karneval:

Råd til at minimere karnevalsaffald:

  1. Tag så lidt som muligt med: Begræns hvad du tager med i paraden for at minimere affald. Pak kun det nødvendige og undgå overflødige ting.
  2. Genbrug dit kostume: Brug kostumer fra tidligere år eller lav dit eget af genbrugsmaterialer.
  3. Drop unødvendige vogne: Medbring kun en vogn, hvis den er absolut nødvendig og funktionel. Undgå dekorationer og udstyr, der hurtigt kan blive til affald.
  4. Undgå glasflasker: Tag drikkevarer med i genanvendelige eller miljøvenlige beholdere. Glasflasker kan være farlige og svære at rydde op efter.
  5. Saml op efter dig selv i optoget: Hav en skraldepose med, så du kan samle dit eget affald og aflever det på rastepladserne.

Del artikel

Andre læser også