Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan har kulturen og det sociale liv ændret sig i løbet af det sidste år

Af Annoncør

Vi nærmer os et helt år med begrænsninger som vores daglige følgesvend, hvor der er blevet vendt op og ned på vores dagligdag. Det gælder mange aspekter i livet, hvilket for eksempel både kan være arbejds- og kulturlivet samt det sociale liv.

 

Både Aalborg og Danmark generelt har i den seneste tid oplevet store forandringer i kulturlivet. Fra at være en af de førende storbyer i landet med masser af kultur, underholdning og mulighed for sociale arrangementer, har Aalborg også måtte se det livlige gadebillede blive mere tamt. Store events er enten blevet aflyst eller flyttet, men også det daglige kulturelle liv er blevet formindsket og udvisket flere steder. Udviklingen står ikke stille, og du kan holde dig opdateret om det nuværende kulturliv i Aalborg.

 

Det kulturelle- og sociale liv er forsvundet fra byen

Betydningen af de mange aflysninger og tomme lokaler har påvirket byen og samfundet på flere måder. Finansielt set bløder økonomien på grund af de lukkede døre, da de mange både store og små begivenheder normalt tiltrækker rigtig mange mennesker, som bidrager til at holde hjulene i gang. På den kulturelle side har man ikke kunnet tilbyde borgerne den sædvanlige brede vifte af alsidige kulturtilbud, som har gjort byen fattigere på flere måder, og det summende liv i byens gader, stræder og kulturhuse er ophørt. Dermed er konsekvenserne mange, og i øjeblikket vil det ikke være muligt at opretholde hverken den høje kulturelle og sociale standard på normal vis.

 

Kulturen bliver digital

På grund af de begrænsede muligheder, må man derfor ty til andre muligheder for at kompensere. RM forklarer nemlig, at kulturen på det seneste er blevet mere digital, hvorved kreativiteten har mulighed for at udfolde og udvikle sig på en anderledes måde. Efterspørgslen på et fornyet og berigende kulturliv har været stærkt efterspurgt efter mødet med de lukkede døre ude i samfundet. Især har den digitale omstilling betydet, at kulturtilbuddene kan nå nye og anderledes målgrupper end før. Det kan være mindre festivaler, der nu kan nå et bredere publikum end kun de borgere, som bor i omegnen eller teatre, der pludselig kan engagere en yngre målgruppe med digitale tilbud i deres øjenhøjde.

 

Borgerne er hurtigt blevet bevidste om den nye digitale tilstedeværelse, og det gælder alle aspekter af livet ud over de kulturelle tilbud. Det online sociale liv er blevet en nødvendighed for at kunne holde kontakten, og aldrig er der blevet videochattet mere med både venner, bedstemødre og chefer. Også færdigheder kan udvikles online i samspil med underholdning, og det er uanset, om man så spiller Blackjack, afprøver sine evner inden for e-sport eller spiller spil med vennerne.

 

Behovet for et større fællesskab stiger

Efter kulturtilbuddene blev nødt til at standse på et fysisk niveau, har der også været behov for en alternativ løsning for overlevelse økonomisk. Offentlig og privat støtte har kunnet hjælpe en del, men borgernes velvilje til at assistere og imødekomme en omstrukturering har gjort en meget stor forskel, hvor gensidige ønsker har gjort de nye forhold mere gnidningsfrie. Det opleves nemlig især i disse tider, at efterspørgslen på kulturel adspredelse stiger, og at en større følelse af fællesskab ønskes.

 

Det forklares ligeledes af eksperterne, at de nye sociale muligheder online har været en stor gevinst for de socialt og fysisk sårbare. Disse grupper har fået fornyede metoder til at få hjælp til udfordringer, og folk kan mødes på kryds og tværs i nye grupper og få indblik i ting, som de ellers aldrig ville have oplevet tidligere.

 

Det er blevet en helt normal vane at kommunikere mere med andre via teknologien, og at kunne tale og se andre mennesker på denne måde har i flere tilfælde gjort det lettere at få det sociale behov opfyldt. Man kan for eksempel let tale med venner og bekendte, der bor langt væk, og man behøver ikke tage langt for at tale med dem. Man kan blotte tænde for telefonen eller computeren. Det er faktisk slet ikke en nødvendighed at skifte fra hverken pyjamassen eller hjemmebukserne for at være til stede blandt omgangskredsen.

 

Intet er så skidt…

Ligesom det gamle ordsprog siger: ”Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget”, så kan det konkluderes, at det også gælder for den seneste tid. På trods af store økonomiske og personlige omkostninger for både fællesskabet, samfundet og det enkelte individ, har vi måttet tilpasse os til et mere digitalt liv, som har medført nye kulturelle og sociale muligheder samt en større kreativitet. Men vi savner nu alligevel karnevallet i Aalborg…