Sådan finder du de rigtige vinduer til huset

Skrevet af: Redaktionen

Uanset om det drejer sig om nybyggeri eller udskiftning af gamle vinduer, er der nogle forholdsregler man bør tage, før man vælger vinduer til huset.

Selve huset

Vinduerne skal passe til husets udtryk, alder og omgivelser. Huse er forskellige, og derfor vil det være klogt at se på alle husets egenskaber. Er det f.eks. et ældre bondehus, eller en murstensvilla.

Eller skal etageejendommen have nye vinduer over hele blokken? Alder, farve, form og størrelse, spiller ind her.

Vinduerne

Der findes vinduer med og uden sprosser, vinduer der kan åbnes på forskellige måder, i forskellige størrelser. Med lidt god research og huskiggeri, vil man kunne finde den helt rigtige løsning, som passer til ens bolig.

Prismæssigt finder man både dyre og billige vinduer, så man selv med begrænsede midler kan få huset til at skinne, samtidig med at man overholder en række energimæssige krav til bygningers varmespild og tæthed, uden at gå på kompromis med kvalitet.

Ældre boliger

Til ældre boliger og villaer, går man typisk efter vinduer med sprosser. Det giver et flot sammenspil mellem boligen og vinduet, og gør at man selv med nye vinduer, bevarer det klassiske udtryk.

I denne kategori finder man Dannebrogsvinduer, som ligesom navnet antyder, har sprosser formet som et kors, med to små ruder øverst, og to høje ruder nederst.

Bondehusvinduer er en anden type, som passer godt til det charmerende og romantiske klassiske hus. De passer særligt godt til landejendomme. Bondehusvinduer kommer i fag med 1×2, 1×3 eller 2×2 glasfelter.

Til murermestervillaer og andre større bygninger, vil palævinduer fuldende udtrykket. Det er et sidehængt vindue, typisk med fag på 6-8 ruder i ens størrelse, fordelt på 2 kolonner og 4 rækker.

De kan samles i flere fag, hvis der er plads til store vinduespartier.

Sidehængte vinduer findes også uden sprosser, og de kan gå til både ældre og nyere boliger

Nyere boliger

Vil man have skiftet vinduer i en bolig, som enten er yngre eller mere moderne i udtrykket, kan topstyrede vinduer være den rigtige løsning.

De benyttes ofte til vinduer i stue og soveværelse, og deres funktion gør dem perfekt til den placering. Et topstyret vindue åbnes med hængsler i toppen af vinduet.

Man kan vælge topstyrede vinduer, både med og uden ramme med mindre glasruder, ligesom man også kan sætte flere fag sammen, for at dække større pladser på væggen, så man får mere lys ind.

Vælg lavenergiruder

På nuværende tidspunkt er det et lovkrav, at man i forbindelse med udskiftning af vinduer, benyttes elementer, der lever op til bygningsreglementet BR18.

Det gør vinduer med energiklasse B, så bliver du tilbudt energiklasse C-vinduer, må du ifølge lovgivningen, ikke tage imod tilbuddet.

Det giver også rigtig fin mening at vælge vinduer, der holder varmen inde, og dermed varmeforbruget nede. Selv om gode vinduer kan være en bekostelig affære, er der både kloden og ens eget indeklima at tænke på.

Det er vigtigt at bemærke, at kravene bliver yderligere skærpet med de såkaldte 2020-huse. Derfor bør man undersøge markedet godt, inden man vælger. Med god research og rådgivning, kan man opnå at give sit hus det helt rigtige udtryk.

Flyv til København for 299 kr.: DAT sætter “Først til Mølle” billetter til salg i dag

Skrevet af: Michael Qureshi

Som vi kunne fortælle forleden, så starter det danske regionale flyselskab DAT med at flyve på den populære indenrigsrute Aalborg-København fra mandag d. 8. juni.

Flyselskabet tilbyder allerede billige billetter på ruten fra 399 kr. hver vej, og i dag tirsdag d. 2. juni starter de så med et helt vildt tilbud.

Den første tirsdag i hver måned kører man nemlig med kampagnen -´Først til mølle´, og klokken 12.00 i dag sætter man altså et antal billetter til salg for en særdeles skarp pris.

Gælder både København og Bornholm

Det gælder faktisk både til København og Bornholm fra Aalborg, og i anledning af åbningen af København-ruten sættes ekstra mange billige billetter i salg.

“Alle vores billetter på alle vores ruter i Danmark bliver sat til salg for kun 299,- DKK per vej.

Idet juni er første måned på vores nye rute mellem Aalborg og København, sætter vi ekstra mange billetter til salg i dag til ’Først til mølle.’” udtaler DAT’s direktør Jesper Rungholm til MigogAalborg.

Han tilføjer;

“Men du skal være hurtig, da vi normalt har udsolgt, allerede en time efter de bliver sat til salg klokken 12 middag samme dag.”

Køb nu – og flyv næste måned

DAT’s Først til mølle billetter gælder for den efterfølgende måned. – Dvs. billetter du køber i juni, er gældende for juli måned.

Da det ser ud til at de danske grænser er lukket henover sommeren, er det en oplagt mulighed at få fingre i ekstremt billige billetter til København, eller Danmarks ferieø nummer 1, Bornholm!

Her flyver DAT nemlig også til direkte til fra Aalborg hele sommeren.

Sid klar ved tasterne klokken 12.00 i dag og klik ind her på dat.dk for de helt særlige billige billetter.

Kom på afveje: Mand kom gående med sin cykel i Limfjordstunnelen

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Kim Matthai Leland
Foto: Kim Matthai Leland

Det er ikke hver dag, at politiet må kaldes ud til en person, der går midt i Limfjordstunnelen.

Men det skete her 2. pinsedag til aften. Først blev det meldt ud på Vejdirektoratets side, at bilister skulle være opmærksomme på en person, der gik i tunnelen.

Nu bekræfter Nordjyllands Politi overfor Nordjyske, at man rykkede ud til en gående person i Limfjordstunnelen. Manden kom simpelthen gående med sin cykel i sydgående retning.

Var ikke beruset

Politiet måtte først dirigere trafikken over i det andet tunnelrør, før de kunne sende betjente afsted ind for at standse manden.

“Hvordan dælen han er endt dernede, kunne vi godt tænke os at vide, for det kunne jo være endt i noget værre noget,” siger vagtchef Per Jørgensen til Nordjyske.

Politiet fortæller desuden, at manden ikke var beruset.

Generelt har det ellers været en stille 2. pinsedag for Nordjyllands Politi. På Twitter har de lagt adskillige opslag lige fra Aalborg, Frederikshavn og Skagen.

Mange har været ude og nyde det gode vejr, men folk har været gode til at holde afstand og udvise hensyn, oplyser Nordjyllands Politi.

Genialt tip til sommerdage: Deler opskriften på hjemmelavet Aperol Spritz-is

Skrevet af: Redaktionen

Vores lokale isbutikker her i Aalborg er mere end gode til at være opfindsomme på deres varianter.

Guf & Kugler, Surdejsbageren og Paradis Is er blandt dem, som virkelig er kreative og laver alt fra romkugle-is til White Russian Is.

Men hvis du gerne selv vil lave en lidt anderledes is, så kan du lave din helt egen Aperol Spritz-is.

Vi får rigtig mange pressemeddelelser tilsendt her på MigogAalborg-redaktionen, og vi bringer langt fra alle sammen.

Men når vi øjner en pressemeddelelse, der indeholder opskriften på Aperol Spritz-is, så får den altså kærlig opmærksomhed.

Så derfor tænkte vi, at det var på sin plads at dele, hvad der godt kunne blive sommerens is til de sene lune aftener, som vi eksempelvis har haft de seneste par dage.

Opskriften bringer vi herunder;

¼ Aperol
¼ Prosecco
¼ danskvand
¼ appelsinjuice
1 appelsin
1 isform
Ispinde (af træ)

Sådan gør du

 

  • Tilføj lige dele Aperol, Prosecco, vand og appelsinjuice i en skål.
  • Rør forsigtigt det hele sammen.
  • Skær appelsinen i skiver, og læg en skive i hver form.
  • Hæld derefter Aperol-blandingen i formene.
  • Sæt låg på, og stik en ispind i hvert hul.
  • Sæt Aperol Spritz-isene i fryseren natten over eller min. 5-6 timer.

Forme og pinde kan du købe hos en isenkræmmer eller online ved at søge på isforme. Der kommer alverden former og størrelser frem

Aperol blev skabt i 1919 i den norditalienske by Padova, af brødrene Silvio og Luigi Barbieri. De fik den revolutionerende ide at skabe den mildeste aperitif nogensinde med en alkoholprocent på kun 11%.

De seneste år har den vundet indpas på den europæiske scene, og med sin friske smag af appelsiner og urter og flotte orange farve, er den blevet en favorit til sommerens drinks og cocktails.

Nu kan du altså lave den selv som is – tippet er hermed givet videre.