Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan finder du de rigtige vinduer til huset

Af Redaktionen

Uanset om det drejer sig om nybyggeri eller udskiftning af gamle vinduer, er der nogle forholdsregler man bør tage, før man vælger vinduer til huset.

Selve huset

Vinduerne skal passe til husets udtryk, alder og omgivelser. Huse er forskellige, og derfor vil det være klogt at se på alle husets egenskaber. Er det f.eks. et ældre bondehus, eller en murstensvilla.

Eller skal etageejendommen have nye vinduer over hele blokken? Alder, farve, form og størrelse, spiller ind her.

Vinduerne

Der findes vinduer med og uden sprosser, vinduer der kan åbnes på forskellige måder, i forskellige størrelser. Med lidt god research og huskiggeri, vil man kunne finde den helt rigtige løsning, som passer til ens bolig.

Prismæssigt finder man både dyre og billige vinduer, så man selv med begrænsede midler kan få huset til at skinne, samtidig med at man overholder en række energimæssige krav til bygningers varmespild og tæthed, uden at gå på kompromis med kvalitet.

Ældre boliger

Til ældre boliger og villaer, går man typisk efter vinduer med sprosser. Det giver et flot sammenspil mellem boligen og vinduet, og gør at man selv med nye vinduer, bevarer det klassiske udtryk.

I denne kategori finder man Dannebrogsvinduer, som ligesom navnet antyder, har sprosser formet som et kors, med to små ruder øverst, og to høje ruder nederst.

Bondehusvinduer er en anden type, som passer godt til det charmerende og romantiske klassiske hus. De passer særligt godt til landejendomme. Bondehusvinduer kommer i fag med 1×2, 1×3 eller 2×2 glasfelter.

Til murermestervillaer og andre større bygninger, vil palævinduer fuldende udtrykket. Det er et sidehængt vindue, typisk med fag på 6-8 ruder i ens størrelse, fordelt på 2 kolonner og 4 rækker.

De kan samles i flere fag, hvis der er plads til store vinduespartier.

Sidehængte vinduer findes også uden sprosser, og de kan gå til både ældre og nyere boliger

Nyere boliger

Vil man have skiftet vinduer i en bolig, som enten er yngre eller mere moderne i udtrykket, kan topstyrede vinduer være den rigtige løsning.

De benyttes ofte til vinduer i stue og soveværelse, og deres funktion gør dem perfekt til den placering. Et topstyret vindue åbnes med hængsler i toppen af vinduet.

Man kan vælge topstyrede vinduer, både med og uden ramme med mindre glasruder, ligesom man også kan sætte flere fag sammen, for at dække større pladser på væggen, så man får mere lys ind.

Vælg lavenergiruder

På nuværende tidspunkt er det et lovkrav, at man i forbindelse med udskiftning af vinduer, benyttes elementer, der lever op til bygningsreglementet BR18.

Det gør vinduer med energiklasse B, så bliver du tilbudt energiklasse C-vinduer, må du ifølge lovgivningen, ikke tage imod tilbuddet.

Det giver også rigtig fin mening at vælge vinduer, der holder varmen inde, og dermed varmeforbruget nede. Selv om gode vinduer kan være en bekostelig affære, er der både kloden og ens eget indeklima at tænke på.

Det er vigtigt at bemærke, at kravene bliver yderligere skærpet med de såkaldte 2020-huse. Derfor bør man undersøge markedet godt, inden man vælger. Med god research og rådgivning, kan man opnå at give sit hus det helt rigtige udtryk.

Del artikel

Andre læser også