Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gør en forskel for andre: Læs til pædagogisk assistent i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen

Regeringen har en tårnhøj ambition: Danmark skal være verdens bedst land at være barn i.

Det skal blandt andet understøttes ved, at der er tilstrækkeligt og ikke mindst kvalificeret pædagogisk personale i daginstitutionerne ved hjælp af de såkaldte minimumsnormeringer.

Mange af os vil måske have en tendens til at tænke, at vi så skal uddanne og ansætte personer med den klassiske pædagoguddannelse.

En uddannelse med stor diversitet

Men her i Aalborg har du faktisk mulighed for at tage uddannelsen til pædagogisk assistent, hvor du på lige omkring 2 år (+ grundforløb) kan få den helt rette uddannelse til at arbejde med bl.a. børn og unge.

Med uddannelsen som pædagogisk assistent på SOSU Nord kan du faktisk meget mere end at gøre en forskel for den nye generation.

Du har bl.a. muligheden for at læse videre til eksempelvis Socialrådgiver eller Pædagog, men uddannelsen giver dig også masser af muligheder for at arbejde med lige præcis det pædagogiske område, som du brænder for.

Udover at arbejde i eksempelvis dag- og døgninstitutioner, vuggestuer, børnehaver, dagpleje, på skoler, i SFO og andre pædagogiske tilbud for børn, kan du nemlig også være med til at gøre en forskel for voksne handicappede i botilbud og lignende.

Et job med mening – hver eneste dag

En af dem, der har valgt en anden vej end at arbejde med børn, er 30-årige Mads Hesse Jensen, der blev uddannet pædagogisk assistent for et år siden.

Siden da har han været på botilbuddet Syrenbakken, hvor han arbejder med senhjerneskadede.

“Alle vores beboere har jo haft et normalt liv, indtil de desværre blev hjerneskadede af eksempelvis en hjerneblødning eller et trafikuheld.

Der går naturligvis lidt tid med at sørge for deres personlige pleje, men vi bruger meget af vores tid på at få dem til at have så meningsfuld en hverdag som overhovedet muligt,” forklarer Mads.

Enkelte beboere er desværre sengeliggende 24/7, men Mads har stadig mulighed for at bruge den faglige viden, som han har fået med fra uddannelsen.

“Det handler om at skabe en relation med dem, om det så bare er et ansigtsudtryk eller et lille smil, som man får fra dem.

Andre beboere kan transporteres rundt i kørestol, og der forsørger vi at lære dem nogle af ting, de har kunnet før. Det er fantastisk at opleve, når man gør en forskel, og de får noget livskvalitet og glæde tilbage,” siger Mads.

Gør en forskel for andre: Læs til pædagogisk assistent i Aalborg
Foto: Okan Gültekin

Fra glad i maven til glad i hovedet

Mads’ oprindelige plan var egentlig at arbejde med noget helt andet.

“Jeg har altid drømt om at blive kok, men det sagde mine knæ nej tak til. Men jeg vidste, at jeg ville arbejde med mennesker. Så hvis jeg ikke kan gøre folk glade i maverne, må jeg gøre dem glad i hovedet i stedet,” fortæller Mads med et smil.

Derefter tænkte han, ligesom så mange andre, at det var pædagog-vejen han var nødt til at gå.

“Jeg er diagnosticeret med både ADHD og autisme, så den gymnasiale og lige vej var ikke en mulighed for mig. Jeg kan simpelthen ikke sidde stille for længe ad gangen,” forklarer Mads.

Derfor passede uddannelsen til pædagogisk assistent perfekt til Mads. På uddannelsen er man skiftevis på skolebænken og så i praktik.

Et studieliv uden lange dage på den flade …

“Tiden i skolen er meget mere hands on end andre uddannelser. Vi får naturligvis en masse teoretisk viden, men det er mere omsat til, hvordan man bruger det i praksis.

Det gør det også nemmere, når man skal bruge det ude i virkeligheden – både i praktikperioderne og i arbejdslivet bagefter.

Jeg har stor respekt for den klassiske pædagoguddannelse, men den er meget mere strømlinet og sat i kasser. På pædagogisk assistent er der mere frihed under ansvar.”

Det gør sig eksempelvis gældende i hverdagen på skolen, hvor man ikke er tvunget til at sidde hele dagen på skolebænken.

“Der bliver virkelig taget stor højde for den enkelte elev og udvist stor fleksibilitet i forhold til, hvordan den enkelte elev arbejder bedst.”

Sådan forbereder du dig bedst til uddannelsen

Går du med en drøm om at arbejde med mennesker og være med til at gøre en forskel for andre, har Mads ét godt råd til dig.

“Få dig et fritidsjob som enten ledsager eller som vikar i en børnehave, SFO eller lignende. Kom ud og snus lidt til det, og find ud af, om det er noget for dig.

Hvis du først finder ud af, at du brænder for selve jobbet, bliver det også sjovere og meningsfuldt at studere teorien bag.

Når man umiddelbart læser “indkøbssedlen” for pædagogisk assistent – eller hvilken som helst anden uddannelse – så lyder det jo tungt, kedeligt og måske også svært. Men det handler jo om at arbejde med mennesker og gøre en forskel for dem.

Hvis du brænder for det, er jeg sikker på, at pædagogisk assistent er noget for dig.”

Fakta om uddannelsen

Uddannelsen til pædagogisk assistent er bygget op af et eller to grundforløb (hvert grundforløb tager 6 måneder) samt et hovedforløb (2 år, 1 måned og 2 uger). For at kunne søge ind på uddannelsen skal du have bestået folkeskolens afgangseksamen med mindst 02 i dansk og matematik.

Er du fyldt 25 år og kan du dokumentere, at du har mindst 2 år relevant erhvervserfaring inden for det pædagogiske område – erfaring du har fået inden for de seneste 4 år – kan du søge om at tage uddannelsen til pædagogisk assistent på 42 uger.

Du kan læse meget mere om uddannelsen pædagogisk assistent her.

Del artikel

Andre læser også