Sådan bliver dit hjem mere energivenligt

Skrevet af: Redaktionen

Fem måder hvorpå du kan gøre dit hjem mere energivenligt 

Dette indhold er sponsoreret 

Alle vil gerne spare penge – og tænk engang hvis du kunne reducere din varmeregning gevaldigt og dermed have et mere energivenligt hjem. Måske du oveni kan reducere elregningen? Alt dette kan du blandt andet ved at kigge på dine hårde hvidevarer eller på en ny Varmepumpe. Læs bare med her. 

En udskiftning af vinduer

Faktisk siges det, at du kan spare op til 30 procent på din varmeregning, hvis du skifter dine gamle vinduer ud med nogle nye. Årsagen er, at mange gamle vinduer er dårligt isolerede. Det er også et faktum, at vores ting bare bliver mere og mere slidt med alderen. Sætter du det sammen med dårlig vedligeholdelse, så betyder det, at du har nogle rigtig dårlige vinduer – og det går ud over din varmeregning. Det kan til gengæld være en meget stor investering for mange, at udskifte alle vinduer i huset. Dog kan du hurtigt regne lidt på effekten, da nye vinduer kan betyde en besparelse på 30 procent af din varmeregning. Ønsker du nye vinduer, så overvej et vindue med tre lags ruder. Det giver dig den største energibesparelse. 

En nye varmekilde 

Et andet tip er at kigge på din kilde til varmen i hjemmet. Hvordan bliver dit hjem varmet op? Hvordan bliver dit brugsvand varmet op? Du kan finde en stor besparelse på dit energiforbrug ved at overveje en varmepumpe. Dette gælder især, hvis du lige nu har et olie- eller gasfyr. Varmepumper drives på el, men faktisk laver den op til fem gange så meget varme som den el, den bruger. Du kan vælge mellem en luft til luft-varmepumpe, en luft til vand-varmepumpe eller jordvarme. Luft til luft-varmepumpen er ofte den billigste løsning, hvor der luften udenfor bliver brugt til at skabe varme i luften indenfor. En luft til vand-varmepumpe bruger luften udenfor til at varme vand op som kan findes i dine radiatorer, din gulvvarme eller i dit brugsvand. Det samme gør jordvarmeanlægget, dog kommer varmen herfra ikke fra luften men fra jorden, som er mest effektivt. 

Efterisolering 

Har du et hus der er oppe i alderen, bør du også kigge på dets isolering. Det kan i denne sammenhæng betale sig, hvis du går husets konstruktioner efter, og finder ud af, om der er noget isolering som mangler, eller du har stedet hvor isoleringen ikke længere har en særligt god effekt. En god isolering gør, at du har lettere ved at holde på varmen, og derfor ikke behøver at skrue for højt op for den. 

En udskiftning af tag

Et andet godt tip er at overveje at få udskiftet taget – især hvis det er ved at blive gammelt. I dag er nye tag nemlig meget mere energivenlige. Du kan eksempelvis få tag som genererer varmeenergi fra solens stråler, eller som har et varmtvandssystem indbygget. Du kan også i stedet overveje at efterisolere taget eller loftrummet og dermed også reducere din varmeregning. 

Tag et kig på dine hårde hvidevarer 

I dag bliver de fleste hårde hvidevarer lavet så energibesparende som muligt. Kigger du eksempelvis efter produkter med energimærket A+++ kan du spare flere tusinde kroner årligt. Det gælder alt fra køleskab til fryser, vaskemaskine, TV, ovn og meget mere.

Ingen tidsbestilling: Her kan du blive coronatestet i den kommende uge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Region Nordjylland
Foto: Region Nordjylland

Hele sommeren drager Region Nordjyllands mobile testenheder rundt i det nordjyske sommerland for at teste for corona.

Her kan alle over 12 år uden symptomer blive testet uden forudgående henvisning og tidsbestilling. Hvis der ikke er kø, så tager det kun 5 minutter.

Her i Aalborg der mulighed for at blive testet i Aalborg Lufthavn, hvis du er rejsende passager.

Foto: Region Nordjylland

I uge 33 fra 10.-14. august er testenhederne følgende steder:

Lønstrup: 10. august kl. 9-15 – Lønstrup, Den Gl Skole, Bugten 4, 9800 Hjørring

Hirtshals: 11. august kl. 10-15 – Hirtshals Havn, Havnegade 26, 9850 Hirtshals

Skagen: 12. august kl. 9-15 – Skagen Rådhus, Sct. Laurentii Vej 87, 9990 Skagen

Læsø: 13. august kl.13.30 til 18 – Byrum Hovedgade 56, 9940 Læsø

Vorupør: 14. august kl. 9-15, Vorupør Kirkecenter, Bredkærvej 3, 7700 Thisted

Aalborg Lufthavn – bemærk kun for rejsende passagerer:

  1. og 11. august kl. 11.00-13.00 og kl. 16.15-17.30
  2. og 14. august kl. 11-14 og kl. 16.15-17.30
  3. august kl. 11-14 og kl. 15.15-17.30

Andre muligheder for at blive coronatestet

Udover de mobile testenheder har Testcenter Danmark etableret tre faste teststeder i Region Nordjylland, hvor alle over 12 år uden symptomer kan blive testet. Her skal man imidlertid bestille tid på forhånd på www.coronaprover.dk

De faste teststeder er placeret ved Aalborg Kaserner i Nørresundby, Hjørring Kaserne og ved Thisted Havn.

Hvis du har symptomer på corona, skal du have en henvisning fra din læge til at blive testet på et af regionens hospitaler. Det samme gælder for børn under 12 år både med og uden symptomer.

Her kan du kan finde den til enhver tid opdaterede liste over, hvor de mobile testenheder vil være i de kommende uger.

Der kan forekomme ændringer af tidspunkter og teststed, og helt nye teststeder bliver tilføjet efter behov.

Lokal gastronomi i verdensklasse: Kom til langbordsmiddag i spektakulære omgivelser

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Har du spist dig igennem alle de gastronomiske fristelser, som Aalborgs mange restauranter har at byde på?

Så har vi fundet et helt særligt event her i Nordjylland, hvor du virkelig får en på opleveren – for alle sanser.

Sidste års kæmpe succes med Livømiddag bliver nemlig gentaget i år, når den hyggelige ø i Limfjorden danner ramme om en helt spektakulær langbordsmiddag i helt vilde omgivelser.

Det sker i næste weekend, både fredag den 14. august og søndag den 16. august.

Udsøgt lokal menu i de vildeste omgivelser

Livømiddag foregår i år blandt græsser og urter på strandengen øst for Livø Avlsgård.

Her kan du opleve (eller genopleve) magien fra sidste års langbordsmiddag, når Emilie Qvist Kjærgaard og hendes team igen serverer fem dugfriske retter af de bedste råvarer, øen kan byde på.

De indtages med en lækker drikkevaremenu i glassene, tæerne i den gamle strandbund og den sensommerlune limfjordsluft i kinderne.

“Vi sætter gang i appetitten før middagen med en inspirerende markvandring rundt på øen, og efter middagen er baren åben og sommernatten lys,” skriver arrangørerne.

Emilie er opvokset på Livø, hvor hendes familie driver øens økologiske landbrug.

Hendes gastronomiske virke tager naturligt udgangspunkt i bæredygtighed og råvarekvalitet, og temaet for Livømiddag er netop fortolkningen af ultralokale råvarer fra og omkring øen, mens de er på toppen af deres sæson.

Inspiration til retter og metoder har Emilie fra sin netop overståede læreplads på den verdensberømte selvforsynende restaurant Blue Hill at Stone Barns nord for New York City.

Få pladser tilbage

Livømiddagen skal være en helt speciel intim oplevelse, så der er kun 40 pladser til hver middag, hvor næsten halvdelen af billetterne allerede er røget.

Prisen for den helt særlige middag er 795 kr. ekskl. aftenbar., og du finder meget mere info her.

Vind 2 billetter til Livømiddag med MigogAalborg

MigogAalborg har helt eksklusivt fået lov til at finde hele to vindere af 2 billetter til den originale, lokalgastronomiske oplevelse søndag den 16. august kl. 15.45.

For at deltage skal du blot finde Facebookopslaget, der er lagt online lørdag den 8. august kl. 18.25 og gøre følgende:

  • Synes godt om opslaget
  • Skriv hvem du ville tage med til Livømiddag, og forklar, hvorfor lige præcis I skal vinde denne særlige oplevelse 

Hele august: Lange Kunsthåndværk inviterer til gratis intimkoncerter i gården

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Har du gået en tur i en af Aalborgs hyggeligste gader, Hjelmerstald, har du helt sikkert også bemærket hyggelige Lange Kunsthåndværk, der siden 1968 har begejstret folk fra nær og fjern med glas og keramik i topklasse.

Men derudover afholdes der også ofte hyggelige intimkoncerter i den charmerende gård, og det er netop, hvad vi kan se frem til her i august, hvor der er gratis koncerter hver torsdag.
De finder sted klokken 16.00, og torsdag den 13. august kan vi se frem til at blive underholdt af Mixture Jazz Quartet.
Torsdag den 20. august er det Tine Vingaard med band, der vil underholde med masser af skøn musik.
Sidste gratis koncert i denne omgang er torsdag den 27. august, hvor det er fremadstormende Mørk, der vil sørge for masser af musik til forhåbentligt godt vejr.
Hvad: Gratis koncerter

Hvor: Lange Kunsthåndværk, Hjelmerstald 15, 9000 Aalborg
Hvornår: Hver torsdag i august kl. 16.00

Du kan finde mere info her.