Sådan anvender du et engangskateter til mænd, kvinder og børn

Skrevet af: Redaktionen

Sådan anvender du et engangskateter

Dette indhold er sponsoreret

Lider du af urinretention (kan du ikke tømme din blære for urin), er det vigtigt du får hjælp til at tømme din blære. Dette gøres i de fleste tilfælde ved at lægge et kateter gennem urinrøret. Kateteret kan indføres som et engangskateter, der fjernes umiddelbart efter, at blæren er tømt. Hvis du har et vandladningsproblem, som kræver kateterisation, er det meget vigtigt, at du lærer at kateterisere. Uanset hvilket kateter du anvender, vil den overordnede proces dog altid være: vask, kateterisér og kassér. Alt efter om du er mand, dreng, kvinde eller pige er der flere fremgangsmåder, hvorpå du kan anvende et engangskateter. Der er ligeledes forskel på, hvordan katetertyperne skal anvendes. Derfor vil brugsvejledningen for et standardkateter og et kompakt kateter også være forskellige. Du skal dog altid følge det pågældende katetrets vejledning ved kateterisation. Læs med her og få en trin-for-trin vejledning til, hvordan du indfører et kateter.

Sådan indfører du et kateter, når du er mand eller dreng

Før du tømmer din blære, skal du gøre katetret og tilbehøret klar.
1. Vask dine hænder grundigt.
2. Vask forsigtigt penishovedet (anvend vand og mild sæbe eller en desinficerende vådserviet). Start ved urinrøret, og arbejd udad med cirkelbevægelser.
3. Åbn katetret og gør det klar som beskrevet i brugervejledningen.
4. Indfør forsigtigt katetret i urinrøret, indtil urinen begynder at løbe.
5. Når urinen stopper med at løbe, skal du langsomt trække katetret ud med ca. 2 cm ad gangen, mens du drejer det lidt. Hvis du anvender et kateter med en buet spids, må du ikke dreje det.
6. Hvis urinen igen begynder at løbe, skal du vente et par sekunder, før du trækker katetret yderligere 1-2 cm ud. Ret dig op for at sikre, at blæren er helt tom.
7. Smid katetret ud efter brug eller pak det sammen i indpakningen, og tag det med, hvis der ikke er en affaldsspand. Vask derefter dine hænder igen.

Sådan indfører du et kateter, når du er kvinde eller pige

Før du tømmer din blære, skal du gøre katetret og tilbehøret klar.
1. Vask dine hænder grundigt.
2. Skil kønslæberne ad, og vask forsigtigt området omkring urinrørsåbningen (brug vand og mild sæbe eller en desinficerende vådserviet). Vask altid forfra og bagud.
3.  Åbn katetret og gør det klar som beskrevet i brugervejledningen.
4. Indfør forsigtigt katetret i urinrøret, indtil urinen begynder at løbe.
5. Når urinen stopper med at løbe, skal du langsomt begynde at trække katetret ud med ca. 2 cm ad gangen, mens du drejer det lidt.
6. Hvis urinen igen begynder at løbe, skal du vente et par sekunder, før du trækker katetret yderligere 1-2 cm ud. Ret dig op for at sikre, at blæren er helt tom.
7. Smid katetret ud efter brug eller pak det sammen i indpakningen, og tag det med, hvis der ikke er
en affaldsspand. Vask derefter dine hænder igen.

Find et velegnet sted at kateterisere

Det er vigtigt, at du finder et uforstyrret, rent og velegnet sted at kateterisere, så du kan føle dig tryg, uanset om du er ude eller hjemme. Generelt kan man sige, at der er 3 elementer, som afgør, om et sted er velegnet til engangskateterisation:

1. Det skal gerne være uforstyrret
Det er vigtigt ikke at blive forstyrret, mens du kateteriserer. Find de toiletter, som giver dig det privatliv, som du behøver. Planlæg din dag, så du kan benytte toiletterne, når det er nødvendigt.
2. Der skal være rent og hygiejnisk. Du skal altid kunne vaske dine hænder, inden du kateteriserer. Hvis du har brug for at røre ved noget, som
f.eks. hjulene på en kørestol, krykker, toilettets dørhåndtag eller lignende, skal du, efter du har vasket hænder, bruge håndsprit eller en antiseptisk vådserviet, før du rører ved katetret. Vær også opmærksom på, at risikoen for infektion stiger, hvis du skal have hjælp til at kateterisere af en anden person.
3. Faciliteterne skal være i orden

Toilettets indretning har også indflydelse på, hvor let det er at kateterisere. Tænk over, hvor meget plads du har, og er vasken placeret separat fra toiletrummet?

Diskrete engangskatetre, der gør livet lidt lettere

Med de rette produkter til dit vandladningsproblem, kan du leve livet sådan, som du ønsker det. Du skal altid oplæres af en sygeplejerske inden du går i gang med at afprøve engangskatetre. Mangler du vejledning i, hvordan du kateteriserer eller oplever du udfordringer med at kateterisere, kan sygeplejerskerne hos Coloplast hjælpe dig.
Har du brug for gode råd om, hvordan du får en tryg hverdag med dit engangskateter, kan sygeplejerskerne hos Coloplast også støtte dig med svar på alle dine spørgsmål. Og de har naturligvis tavshedspligt.

Køb dit engangskateter i Coloplasts webshop

Hos Coloplast kan du købe engangskatetre, der er lette at anvende og hygiejniske at bruge. Og som du kan anvende hvor som helst, når som helst. Uanset om du er mand eller kvinde, kan du derfor være helt tryg, når du vælger produkter fra Coloplast. Produkterne giver selvfølgelig de samme fordele for børn som for voksne.

Er du i tvivl om, hvilket kateter du skal vælge, kan du bestille gratis vareprøver hos Coloplast. På den måde kan du nemt og hurtigt prøve de forskellige produktvarianter for at finde netop de, der gør din hverdag lettere. Coloplast leverer desuden din bestilling inden for 24 timer på hverdage, og der er fri fragt på alle
ordrer.

Aalborg-firma med rekordregnskab: Nu satser Luksusbaby på flere butikker og udlandet

Skrevet af: Michael Qureshi

Der er god grund til at lette på hatten for den fremadstormende Aalborg-virksomhed Luksusbaby.

Det startede med en webshop med eksklusivt børnetøj hjemme i stuen hos Ann-Louise Christine Aasted og Morten Grabowski Kjær i 2014.

Nu står de så med en af landets mest succesfulde webshops og ikke mindst en fysisk butik inde i hjertet af Aalborg. Tallene i det seneste regnskab taler også sit tydelige sprog.

Bruttofortjenesten steg i 2019 til 15,8 mio. kr. mod 11,9 mio. kr. året før. Samtidig voksede overskuddet til 5,8 mio. kr. efter skat.

Morten Grabowski Kjær og Ann Louise står bag Luksusbaby

Kursen sat mod nye mål

Luksusbaby har formået at skabe en perfekt balance mellem deres succesfulde webshop og så den fysiske butik i Aalborg, hvor man sidste år rykkede i endnu større butikslokaler i Møllegade, hvor Høgh Interieur tidligere lå.

Nu er kursen så sat mod en ny stor butik i Aarhus og ikke mindst satses der endnu hårdere på det udenlandske marked. Det skriver Finans som har talt med Aalborg-parret.

“Indtil videre har vi ikke haft særlig fokus på udlandet, men vi har store ordrer fra lande som Kina og USA hver eneste dag. Nu har vi stærk vækst i Danmark, så udlandet er næste skridt,” siger Ann-Louise Christine Aasted til Finans.

Hun tilføjer også om flere fysiske butikker rundt omkring i Danmark.

“Det har hele tiden været en drøm at åbne nye butikker, og vi synes, det skaber en god synergi. Vores butik har desuden haft åbent under corona, og det tabte salg er allerede indhentet,” forklarer Ann-Louise Christine Aasted til Finans.

Åbner i næste uge: Se det helt nye Mabel Kafferi midt i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Kaffe og kram. 

Det bliver de to hovedelementer hos Mabel Kafferi, der åbner på Boulevarden i den kommende uge.

En charmerende mor/datter-duo står bag, og målet om en fælles kaffebar ser nu – efter mange års drømmeri – ud til at blive til virkelighed.

Den officielle åbning bliver lørdag d. 18. juli, men allerede i dag var vi forbi til et lille sneak peek. 

Trods sine små kvadratmeter lover Camilla og Carla, at Mabel kommer til at levere store smagsoplevelser, god atmosfære og hyggelig stemning.

Derudover er (næsten) alt i kaffebaren til salg, og foruden kaffe kan du få alt fra smukke kopper,  unikke vægdekorationer, plakater, tæpper til vaser, smykker og te.

Kaffe, kage og interiør

De rustikke træmøbler skaber en legende kontrast til væggene, der er blevet malet i en sart rosa. Over bordene er newyorkervæggen dekoreret med et stativ af hylder, der glædelig fremviser en masse af de ting, som Mabel forhandler.

“Vi vil gerne lave et hyggeligt sted, der kan fungere som halv butik, halvt kafferi, hvor den gode, langsomme kaffe er i fokus.

Idéen er, at man kommer ind og får en veltilberedt kop kaffe, en lækker kage og bare har det hyggeligt.” fortæller Camilla Okkels.

Kagerne, der skal sælges hos Mabel Kafferi, leveres af en konditor fra bagerlandsholdet, mens kaffen også bliver lokal.

“Det bliver med et lille, men lækkert menukort, hvor intet er bake-off eller kommer fra frost. Samtidigt kommer vi til at supplere med forskellige salgsvarer, der heller ikke findes i Aalborg i forvejen.” fortæller Camilla.

Selvom der er en god uge til åbningen, så emmer de små lokaler allerede af kærlighed, hvor der er kælet for selv den mindste detalje.

Kafferiet får seks siddepladser og derudover udendørspladser, hvor dagens bedste solskinstimer kan nydes – med en god kop kaffe.

Alt dette sker fra næste lørdag kl. 10, hvor aalborgenserne officielt kan besøge Aalborgs helt nye kaffe-darling.

Du kan indtil da holde dig opdateret på deres Facebook og Instagram.

Mere end 60 aktiviteter: Mange gratis sommer-fornøjelser til børn og unge i Aalborg

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Esport-camp hos AaB, atletikskole i Skovdalen eller hulebygning for hele familien på Utzon Centret?

Det er blot et lille udpluk af de mange aktiviteter, som Aalborgs børn og unge er inviteret til hen over sommeren.

For selvom årets sommerferie for mange ikke byder på galopperende hedeslag i 40 grader og kolde drinks ved hotellets pool, er der alligevel lagt i kakkelovnen til en sommer, hvor oplevelser for børn og unge står i kø.

Staten har nemlig bevilget Aalborg Kommune en stor pose penge øremærket til sjove sommeraktiviteter.

Få vind og vand i håret med sportsaktiviteter

Er fysisk udfoldelse en sikker vinder? Og måske med fart på? Så er der også mulighed for dét.

Skal der vind i håret, eller bare prøves kræfter med en masse nye sportsgrene, er Atletikskole på Skovdalen Atletikstadion et oplagt bud.

Atletikskolen afholdes fra mandag til torsdag i uge 31 og 32 og arrangeres af Aalborg Atletik & Motion – og byder på en lang række udfordringer:

“Det er fire dage med helt op til 30 forskellige discipliner inden for atletik – alt lige fra kuglestød til spydkast, trespring, langdistanceløb, sprint, hækkeløb og en masse andet.

Torsdag slutter vi af med en lille konkurrence, hvor atletikudøverne får lov at prøve sig af i nogle udvalgte discipliner mod de andre deltagere,” fortæller sportschef for Aalborg Atletik & Motion, Thomas Nolan Hansen.

… Men man skal være hurtigere med tilmeldingen end Usain Bolt på en 100-meter-sprint, for sidste frist er allerede i dag! Alle børn fra 9-13 kan tilmeldes her.

Er vandsportsaktiviteter i stedet sagen, inviterer UngAalborg på en masse sjove og udfordrende aktiviteter i Vestre Fjordpark.

Her kan man blandt andet prøve kræfter med SUP (Stand Up Paddleboard), hvor man kan lære at gå på vandet. Det kan du læse mere om her.

Styrk de virtuelle færdigheder med esport

Er en ny gaming PC, grafikkort og gamergrej altid øverst på ønskesedlen derhjemme?

Så er det en oplagt en chance for dit barn at komme ud og få undervisning af erfarne coaches sammen med en masse ligesindede esport-interesserede.

Her kan børn og unge blandt andet få professionel coaching i CS:GO, hvor træningen vil fokusere på alle de væsentligste aspekter for at blive den nye Astralis-stjerne. Det inkluder både vigtigheden af den korrekte opsætning, god kommunikation, taktik, aim – men også hygge og frit spil.

Der er også mulighed for at få læring i Fifa, League of Legends og andre af de mest populære esport-spil.

Det sker, når AaB esport inviterer på sommercamps i uge 29, 30 og 31. Her kan man fokusere udelukkende på for eksempel CS:GO, Fifa eller League of Legends, mens der også er mulighed for en allround esport-sommercamp.

Få udfyldt tilmeldingsblanketten med det samme her.

Arkivfoto fra Asetek Esports Academy

Kreative aktiviteter for hele familien

Er dit barn fingernem og elsker at bruge hænderne og udfolde sin kreativitet? Så er det med at slå til, når Utzon Center i sommerferien inviterer hele familien indenfor til kreative aktiviteter.

En af aktiviteterne er hulebyggeri for både børn og forældre. Her får de måske kommende huleboere udleveret alle de fornødne materialer for at bygge den perfekte hule:

“Med det udleverede hulebygger-kit er det familiens opgave først at bygge hulen i størrelsesforhold 1:10 for at finde ud af, hvordan den designmæssigt skal være.

Herefter kommer man så hen i udstillingen, hvor hulen bygges 1:1 og designet skal stå sin endelige prøve”, forklarer Malene Abildgaard, konstitueret leder hos Utzon Center.

Skal der spænding på menuen, er det med at finde sin indre detektiv frem. Der er nemlig forsvundne indbyggere i centrets udstilling, der tager form som en lille landsby.

“I vores hyggelige landsby med beboere som lille blomsterglade Bitten og arkitekt-Torben er der noget galt. Nogle af byens karakterer har det med at blive væk.

Derfor inviterer vi både børn og forældre indenfor som by-detektiver, der ud fra efterladte spor og ledetråde kan hjælpe med at opklare sagen”, fortæller Malene Abildgaard.

Hos Utzon Center er der også mulighed for at bygge sit helt eget bofællesskab i LEGO. Når sidste legoklods er lagt, bliver bygningen lagt ind i Minecraft, hvor man kan bevæge sig virtuelt rundt og nyde sit mesterværk indefra og bygge videre på det.

Læs mere om Utzon Centers sommersjove aktiviteter her.

Fyld feriekalenderen op med spændende aktiviteter

Esport, atletik, paddleboard og kreativitet er blot et lille udpluk af alle de sommeraktiviteter for børn fra 6-17 år, som Aalborg Kommune har stablet på benene med årets særlige sommerpakke.

Det har de arbejdet benhårdt på i samarbejde med erhvervslivet og kommunens mange institutioner og foreninger.

I anledningen er der desuden oprettet en hjemmeside for at skabe et samlet overblik, der samler samtlige sommerferieaktiviteter for børn mellem 6-17 i Aalborg Kommune ét sted.

Se alle 2020-sommeraktiviteterne her.