Sådan anvender du et engangskateter til mænd, kvinder og børn

Skrevet af: Redaktionen

Sådan anvender du et engangskateter

Dette indhold er sponsoreret

Lider du af urinretention (kan du ikke tømme din blære for urin), er det vigtigt du får hjælp til at tømme din blære. Dette gøres i de fleste tilfælde ved at lægge et kateter gennem urinrøret. Kateteret kan indføres som et engangskateter, der fjernes umiddelbart efter, at blæren er tømt. Hvis du har et vandladningsproblem, som kræver kateterisation, er det meget vigtigt, at du lærer at kateterisere. Uanset hvilket kateter du anvender, vil den overordnede proces dog altid være: vask, kateterisér og kassér. Alt efter om du er mand, dreng, kvinde eller pige er der flere fremgangsmåder, hvorpå du kan anvende et engangskateter. Der er ligeledes forskel på, hvordan katetertyperne skal anvendes. Derfor vil brugsvejledningen for et standardkateter og et kompakt kateter også være forskellige. Du skal dog altid følge det pågældende katetrets vejledning ved kateterisation. Læs med her og få en trin-for-trin vejledning til, hvordan du indfører et kateter.

Sådan indfører du et kateter, når du er mand eller dreng

Før du tømmer din blære, skal du gøre katetret og tilbehøret klar.
1. Vask dine hænder grundigt.
2. Vask forsigtigt penishovedet (anvend vand og mild sæbe eller en desinficerende vådserviet). Start ved urinrøret, og arbejd udad med cirkelbevægelser.
3. Åbn katetret og gør det klar som beskrevet i brugervejledningen.
4. Indfør forsigtigt katetret i urinrøret, indtil urinen begynder at løbe.
5. Når urinen stopper med at løbe, skal du langsomt trække katetret ud med ca. 2 cm ad gangen, mens du drejer det lidt. Hvis du anvender et kateter med en buet spids, må du ikke dreje det.
6. Hvis urinen igen begynder at løbe, skal du vente et par sekunder, før du trækker katetret yderligere 1-2 cm ud. Ret dig op for at sikre, at blæren er helt tom.
7. Smid katetret ud efter brug eller pak det sammen i indpakningen, og tag det med, hvis der ikke er en affaldsspand. Vask derefter dine hænder igen.

Sådan indfører du et kateter, når du er kvinde eller pige

Før du tømmer din blære, skal du gøre katetret og tilbehøret klar.
1. Vask dine hænder grundigt.
2. Skil kønslæberne ad, og vask forsigtigt området omkring urinrørsåbningen (brug vand og mild sæbe eller en desinficerende vådserviet). Vask altid forfra og bagud.
3.  Åbn katetret og gør det klar som beskrevet i brugervejledningen.
4. Indfør forsigtigt katetret i urinrøret, indtil urinen begynder at løbe.
5. Når urinen stopper med at løbe, skal du langsomt begynde at trække katetret ud med ca. 2 cm ad gangen, mens du drejer det lidt.
6. Hvis urinen igen begynder at løbe, skal du vente et par sekunder, før du trækker katetret yderligere 1-2 cm ud. Ret dig op for at sikre, at blæren er helt tom.
7. Smid katetret ud efter brug eller pak det sammen i indpakningen, og tag det med, hvis der ikke er
en affaldsspand. Vask derefter dine hænder igen.

Find et velegnet sted at kateterisere

Det er vigtigt, at du finder et uforstyrret, rent og velegnet sted at kateterisere, så du kan føle dig tryg, uanset om du er ude eller hjemme. Generelt kan man sige, at der er 3 elementer, som afgør, om et sted er velegnet til engangskateterisation:

1. Det skal gerne være uforstyrret
Det er vigtigt ikke at blive forstyrret, mens du kateteriserer. Find de toiletter, som giver dig det privatliv, som du behøver. Planlæg din dag, så du kan benytte toiletterne, når det er nødvendigt.
2. Der skal være rent og hygiejnisk. Du skal altid kunne vaske dine hænder, inden du kateteriserer. Hvis du har brug for at røre ved noget, som
f.eks. hjulene på en kørestol, krykker, toilettets dørhåndtag eller lignende, skal du, efter du har vasket hænder, bruge håndsprit eller en antiseptisk vådserviet, før du rører ved katetret. Vær også opmærksom på, at risikoen for infektion stiger, hvis du skal have hjælp til at kateterisere af en anden person.
3. Faciliteterne skal være i orden

Toilettets indretning har også indflydelse på, hvor let det er at kateterisere. Tænk over, hvor meget plads du har, og er vasken placeret separat fra toiletrummet?

Diskrete engangskatetre, der gør livet lidt lettere

Med de rette produkter til dit vandladningsproblem, kan du leve livet sådan, som du ønsker det. Du skal altid oplæres af en sygeplejerske inden du går i gang med at afprøve engangskatetre. Mangler du vejledning i, hvordan du kateteriserer eller oplever du udfordringer med at kateterisere, kan sygeplejerskerne hos Coloplast hjælpe dig.
Har du brug for gode råd om, hvordan du får en tryg hverdag med dit engangskateter, kan sygeplejerskerne hos Coloplast også støtte dig med svar på alle dine spørgsmål. Og de har naturligvis tavshedspligt.

Køb dit engangskateter i Coloplasts webshop

Hos Coloplast kan du købe engangskatetre, der er lette at anvende og hygiejniske at bruge. Og som du kan anvende hvor som helst, når som helst. Uanset om du er mand eller kvinde, kan du derfor være helt tryg, når du vælger produkter fra Coloplast. Produkterne giver selvfølgelig de samme fordele for børn som for voksne.

Er du i tvivl om, hvilket kateter du skal vælge, kan du bestille gratis vareprøver hos Coloplast. På den måde kan du nemt og hurtigt prøve de forskellige produktvarianter for at finde netop de, der gør din hverdag lettere. Coloplast leverer desuden din bestilling inden for 24 timer på hverdage, og der er fri fragt på alle
ordrer.

Ung mand tæt på at drukne: Reddet i sidste øjeblik

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I morges klokken 03.00 faldt en 21-årig mand i Limfjorden lige ud for den gamle spritfabrik på Aalborg Havnefront.

Det skriver TV2 Nord her til morgen.

Men hjælpen var heldigvis ikke langt væk.

“Der kommer tilfældigvis en anden mand forbi og ser, at han kæmper en kamp ude i vandet for at komme op. Og den forbipasserende får hjulpet manden op af vandet.

Det var måske kun et spørgsmål om få minutter fra, at han ikke var blevet reddet,” fortæller vagtchef Per Jørgensen fra Nordjyllands Politi, til TV2 Nord.

Manden blev efterfølgende kørt til tjek på Aalborg Universitetshospital, og han har det efter omstændighederne godt.

Nordjyllands største esport event: Det skal du opleve i Gigantium i weekenden

Skrevet af: Michael Qureshi

I morgen går det løs med Nordjyllands største LAN- og esport event i Gigantium.

Der er sørget for gratis adgang til dagsgæster både fredag, lørdag og søndag takket være et flot sponsorat fra Sydbank.

Og hele 1500 gamere er samlet foran deres skærme, som betyder, at Geeks Gone Wild kan melde totalt udsolgt på selve billetsalget.

Under eventet vil der blive konkurreret i spil som Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite, og League of Legends.

Med deltagere fra 10 nationer og en samlet præmiepulje på over 14.000,- vil en af nordeuropas største Tekken 7 turneringer blive afviklet i løbet af weekenden.

Mange sjove konkurrencer

Hovedarrangør Lasse Kjær fortæller;

“Vi oplevede sidste år, at folk ikke rigtig ville det her kæmpe sceneshow og store pengepræmier.

De vil meget hellere bare sidde og hygge sig. Så i år har vi taget flere af de gamle konkurrence, som ikke nødvendigvis foregår på computeren, med igen. Det gælder konkurrencer som tastatur-samling, Bordlotto og Cocio crash.

Vi har lyttet til gæsterne og vi kan se på billetsalget at det har virket.”

Under eventet foregår der en masse aktiviteter rundt om i Gigantium. Der vil være konkurrencer rettet mod deltagere, men også en masse aktiviteter som dagsgæster også har mulighed for at deltage i, bl.a. konkurrencer som Fortnite Dance Off og Bottleflip.

Derudover er der et stort messeområde hvor der bliver rig mulighed for at se på gadgets og prøve de nyeste spil.

Vi har udvalgt nogle højdepunkter:

Hvis du vil se turneringer

CS:Go Coolshop GGW Open/CS Tour
Fredag fra kl. 19.00

League of Legends
Fredag fra kl. 20.00

Fortnite Solo
Fredag fra kl. 20.00

Tekken
Lørdag fra kl. 10.00

FIFA20
Lørdag fra kl. 12.00

Fortnite Duo
Lørdag fra kl. 20.00

Hvis du vil se konkurrencer og aktiviteter

Johnni Gade Rap Battle
Fredag kl. 18.20

Bottleflip og wankerarm konkurrence
Fredag kl. 21.00

Musemåttekast
Lørdag kl. 11.00

Fortnite Dance Off
Lørdag kl. 12.30

Streamers Meet & Greet
Lørdag kl. 14.00

Kontorstol Race
Lørdag kl. 15.45

Cocio & Cola Crash
Lørdag kl. 16.00

Du kan se HELE programmet her

Spar op mod 90% på mærkevarer: Stor outlet i midtbyen skal rydde butikken

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I starten af december kunne vi fortælle nyheden om, at Brandcuts åbnede en stor Pop Up Outlet i Bispensgade 26, hvor Loft By Loftet tidligere har haft butik.

Og helt efter planen lukker den næsten 600 kvadratmeter store butik her i slutningen af januar.

Det betyder endnu større besparelser, indtil butikken lukker helt den 28. januar i næste uge.

“Alt skal væk, så vi har skruet ekstra meget på priserne fra i morgen, fredag den 24. januar, og til på tirsdag,” fortæller Troels Bay, ejer af Brandcuts, til MigogAalborg.

Spar op mod 90 % på kendte mærker

Pop Up Outlet garanterer et kæmpe udvalg, hvor der er tusindvis af attraktive varer til både mænd og kvinder.

Du kan blive klædt på fra top til tå, for der er alt fra sko, jeans, kjoler, vinterjakker mm. at finde i butikken.

Du kan se frem til fede mærker som Diesel, Masai, Tenson, Armani, Norr, Dolomite, Knowledge Cotton Apparel, Shoe the Bear, Performance pants og mange flere.

Besparelserne er denne gang helt op til 90 % og åbningstiderne er som følger:

Fredag den 24. januar 10.00-19.00

Lørdag den 25. januar 10.00-16.00

Søndag den 26. januar 11.00-15.00

Mandag den 27. januar 10.00-17.30

Tirsdag den 28. januar 10.00-17.30

Hvad: Ophørsudsalg i Pop Up Outlet
Hvor: Bispensgade 26, 9000 Aalborg
Hvornår: Resten af januar