Så er løveungerne ude: Det skal der ske med dem nu

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Forrige uge kunne vi fortælle den glædelige nyhed om, at der var en virkelig nuttet familieforøgelse i Aalborg Zoo.

Anlæggets to løvinder var nemlig, med to ugers mellemrum, blevet mødre. Desværre blev det ikke en lykkelig begyndelse for den yngste killing, som også var den eneste i mor Yennys kuld.

Yennys interesse for sin ene unge forsvandt derfor meget hurtigt, og oddsene for overlevelse, når man er en lille, hjælpeløs løveunge, var ikke gode. Heldigvis trådte søsteren Yanna hurtigt ind som plejemor, og efter nogle nervepirrende uger, kan de bekymrede dyrepassere endelig ånde lettet op.

Og nu er der i den grad jubelbrøl i løveburet:

De pjuskede killinger har nemlig omsider taget de første poteskridt ud fra den fødehule, som de har brugt første del af deres liv i.

Indtil videre bevæger ungerne sig ubekymrede mellem hulen og det indendørs anlæg  – det betyder dermed, at publikum foreløbigt kan se dem indenfor.

Herefter er det kun et spørgsmål om tid, før de begynder at begive sig helt udenfor – hvor de skal bo, indtil både de og løvemor er klar til at undvære hinanden.

Avlsprogram redder truede arter

Det er ellers med blandede følelser, når Danmarks zoologiske haver præsenterer nye dyreunger.

Branchen kom nemlig i stærk modvind, da København Zoo i 2014 proklamerede, at den 1,5 år gamle girafkalv Marius skulle aflives og herefter bruges som løvefoder.

Den rationelle begrundelse for aflivningen gik på, at Marius’ gener allerede var overpræsenterede på den europæiske stamtavle, og en koordinator – med styr på stamtavlerne – anbefalede derfor en aflivning, sådan at pladsen kunne viges for en giraf med (biologisk set) bedre gener.

Dette gav massiv genlyd og kritik over hele kloden, men det fik altså ikke København Zoo til at ændre mening: Aflivningen var for artens eget bedste.

Siden Marius-sagen, for fire år siden, har mange dyr måtte lade livet for avlsprogrammet – der i bund og grund er lavet med det formål at sikre artens overlevelse; og ikke det enkelte dyr.

Dette avlsprogram er Aalborg Zoo selvfølgelig også en del af, og det betyder, at det ikke er alle dyreunger, der er garanteret et langt liv.

Heldigvis betyder det velkoordinerede program, at en aflivning snarere er undtagelsen end reglen.

Fremgang for den asiatiske løve 

Frank Thomsen, som er dyrepasser i rovdyrafdelingen med 30 års erfaring, hører ofte, at mange publikummer tror, at løverne kun for lov at avle for tilskuernes skyld. Men det er langt fra tilfældet.

“I gamle dage planlagde man jo parringen efter sæson – og så blev ungerne aflivet igen, når sæsonen var slut. Sådan er det slet ikke i dag.” fortæller Frank.

“Vores mission er, at vores løver skal leve et så “naturligt” liv som overhovedet muligt. At parre og opfostre unger er en stor del af deres natur og instinkter, så det ville være synd, hvis vi skulle afholde dem fra dét,” forklarer han – og understreger samtidigt, at fødslen af de fire unger også er med til at gøre en kæmpe forskel for racen på verdensplan.

Billede fra sidste år af det tidligere kuld løveunger.

Løverne i Aalborg Zoo er den asiatiske race, som er yderst sjælden i naturen. De findes nemlig kun i Gir-reservatet i Gujarat-provinsen i Indien, som er en skov på bare 1400 kvadratmeter. Det er derfor et meget følsomt økosystem, hvor der kun skal meget få ændringer til, før løverne for alvor er truede.

Antallet af asiatiske løver er heldigvis steget igen efter at have nået et lavpunkt tilbage i år 2000, men avlsprogrammerne i zoologiske haver som Aalborg er stadig yderst vigtige for at opretholde en sund bestand.

Det er kun ganske kort tid siden, at de asiatiske hunløver Yenny og Yanna sendte deres sidste kuld af unger videre til henholdsvis Tyskland, Polen og Frankrig – og hvis alt går vel, så fortsætter eventyret også sådan for det nye.

Vin og tapas på Napa: Kom med til amerikansk vinsmagning

Skrevet af: Simone Vestergaard
Arkivfoto
Arkivfoto

Torsdag d. 8. november kl. 19. byder Napa Lounge indenfor til en spændende aften med amerikansk vinsmagning.

På aftenen skal gæsterne smage på i alt fem forskellige vine, og fælles for dem alle er, at de er fra Californien i USA.

Det er Napas restaurantchef Signe Rosa, i samarbejde med Thomas fra Avine, der står for at guide gæsterne igennem aftenens smagning.

Stor passion for amerikanske vine

Thomas vil også fortælle om amerikansk vinlov, de amerikanske vinområder samt de mest brugte druer.

“Vi har valgt at holde denne vinsmagning, fordi vi gerne vil give folk muligheden for at smage vores store udvalg af vine fra USA.

Vi har en stor passion omkring amerikanske vine, og jeg tror egentlig vi er de eneste, der har et overflod af vine fra netop Californien.

Det er faktisk også derfor, at restauranten hedder Napa Lounge.

Napa Valley er en stor vinregion i Californien, og et sted man ofte hører om i forbindelse med vin fra USA,” fortæller Restaurantchef Signe Rosa.

Udvider vinhorisonten op til jul

Hun fortsætter:

“Det er også snart jul, og i den forbindelse vil vi også gerne udvide folks vinhorisont lidt, og give dem nye muligheder til julemaden i stedet for de klassiske løsninger med eksempelvis en Ripasso eller en Châteauneuf-du-Pape.

Amerikanske vine egner sig nemlig rigtig godt til julemad.”

De fem vine som skal smages er:


Sparkling: Gloria Ferrer, Sonoma Brut
Hvidvin: Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve Chardonnay
Rødvin: Plungerhead, Lodi Zinfandel
Rødvin: McPrice Myers, Right Hand Man Syrah
Rødvin: 689 Cellars, Submit Napa

Tilhørende vinsmagningen vil der være en let tapasanretning bestående af forskellige varianter af and.

Derudover kan gæsterne naturligvis bestille og købe vin med hjem til jul – eller andre festlige sammenkomster – til under vejledende udsalgspris.

Prisen er 350 kr. per person for hele aftenen.

MigogAalborg står for billetsalget til denne unikke vinaften – Du kan købe billetter til aftenen her.

Læs mere om begivenheden her.

Fri entré og masser af lir: Lørdag åbner Aalborgs første mandemesse

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I morgen lørdag fra 14-17 kan vi her i Aalborg se frem til at få vores første mandemesse nogensinde, når 3G Mandemessen er klar med en adrenalinfyldt og spændende dag ved Aalborg Street Food.

“Vi har rigtig travlt for at få de sidste ting på plads, men vi tør godt love, at der bliver noget for enhver smag på lørdag,” fortæller Cecilia Pedersen, en af initiativtagerne bag, til MigogAalborg.

Fri entré og stort program

Der er fri entré hele dagen fra klokken 14-17, og i løbet af de tre timer bliver området i og omkring Street Food fyldt med mandehørm – alt sammen inden for temaerne Gear, gejl og gadgets.

“Vi synes virkelig, at vi har strikket et program sammen, som omfavner både nørder, bløde og hårde mænd. Vi har alt: retrocykler lavet i genbrugsmaterialer, en Formel 1-simulator, romsmagning, de fedeste motorcykler og biler, hudpleje, cigarer, et stort brætspilsområde, 3D-printere… Ja, jeg kunne blive ved,” siger Cecilie med et grin.

Der vil i alt være cirka 20 udstillere til 3G Mandemessen, og det inkluderer blandt andet følgende:

 • Formel 1 simulator
 • Cigarer
 • Rom
 • Hudpleje
 • Herreure
 • Brætspil
 • Biler
 • Motorcykler
 • Fjernstyrede biler
 • Metaldetektor
 • 3D-printere
 • E-sport
 • Droner
 • Custom Bikes
 • Gratis smagsprøver fra Royal specialøl

Udover en masse udstillinger af blandt andet fede biler fra NO Jensen og Nordic Leasing og vilde motorcykler fra Harley Davidson, kan man i løbet af dagen også se frem til en masse fede konkurrencer ved de forskellige stande.

“Vi har blandt andet en metaldetektor-skattejagt udenfor, hvor det gælder om at finde nogle nedgravede skatte” siger Cecilia.

Wrestling og masser af hestekræfter

Ingen mandemesse uden wrestling, og derfor vil der også være løbende shows med Bodyslam, der laver de vildeste wrestlingshows.

“Der kommer en stor boksering midt inde i Street Food, hvor de kommer til at vise fire wrestlingshows i løbet af dagen. Det er virkelig en stor oplevelse, og der bliver både fyret op for udklædning, lyde og ikke mindst masser af fede stunts.”

Men her stopper det ikke med shows.

“Udenfor afholdes der tre shows på en stor racerbane, hvor man kan opleve en helt ny form for fjernstyrede biler. De kører nemlig op mod 100 km/t,” siger Cecilia.

Hvis sulten trænger sig på undervejs, vil Aalborg Street Food som altid holde åbent.

Læs mere om mandemessen her.

Smag over 30 forskellige vine: Salling inviterer til italiensk vinfestival

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Efteråret er over os, og inden længe trænger de hyggelige vintermåneder sig også på. Det betyder også masser af hyggelige stunder, hvor et godt glas vin passer perfekt til.

Uanset om du mangler inspiration til hvad vinreolen skal fyldes op med, eller du bare leder efter et godt tilbud, så har Salling Super det helt ideelle arrangement til dig.

De tilbyder nemlig en rejse rundt til noget af verdens bedste italienske regioner – blandt andre Piemonte, Toscana og Veneto.

Vinglas er adgangsbillet

Det hele foregår i Salling Super på torsdag d. 25. oktober fra 13-18, hvor du kan nyde et væld af smagsprøver og få en masse gode tips fra de bedste i branchen.

Blandt de eksklusive vinhuse er blandt andre De Marie, Massimo Rattalino, Agricole Selvi og La Palazetta.

For at få adgang til festivalen skal du købe et vinglas til 100 kr., som er din adgangsbillet.

Derefter kan du smage på over 30 forskellige skønne vine – og glasset kan du tage med dig hjem bagefter.

Det er ikke muligt at bestille billet på forhånd, så du skal blot møde op i Salling Super, hvis du har lyst til at smage på en masser lækkert vin.

Derudover lover Salling Super også, at der vil være en masse gode tilbud på dagen.

Du kan se meget mere om arrangementet her.