Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mørklagt sag: Ruslands ambassade involveret i spionage af Aalborg-virksomhed

Af Aske Bisgaard Pedersen
Arkivfoto
Arkivfoto

Nye detaljer er kommet frem i spionagesag mod Aalborg-virksomheden SerEnergy.

Sagen involverer spionage om viden om en særlig teknologi, der kan bruges militært.

Nu viser det sig, at den russiske forsker og spion, Alexey Nikiforov, har videregivet oplysninger til Ruslands ambassade. Det skriver DR

Russisk efterretningsofficer

Det er Aalborg-virksomheden, der tidligere hed SerEnergy og siden har skiftet navn til Advent Technologies, der tilbage i 2019 blev udsat for spionage.

Den russiske forsker og spion, Alexey Nikiforov, arbejdede frem til sin anholdelse for SerEnergy.

I den forbindelse har han haft adgang til væsentlige oplysninger som han har stjålet og udleveret til en efterretningsofficer, Timur Rasulov, udstationeret på Ruslands ambassade i København.

Nu kan DR afsløre, at spionen har udleveret stjålne oplysninger til en efterretningsofficer, den 47-årige Timur Rasulov, der var udstationeret som diplomat på Ruslands ambassade i København. DR kan dog dokumentere, at han er spion for SVR, der er den russiske udenrigsefterretningstjeneste.

Årsagen til interessen for virksomhedens teknologi kan være forbundet med militære muligheder. SerEnergy har nemlig udviklet brændselsceller, som laver strøm, der ifølge DR blandt andet kan benyttes i droner.

Strømmen er effektiv uden at generere for meget varme og kan dermed gøre det sværere for fjenden at skyde dronen ned med varmesøgende missiler.

Den russiske forsker og spion er lige nu fængslet i Danmark, hvor han desuden er dømt for at spionere mod Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Del artikel

Andre læser også