Stor livs- og madglæde: Runa, Luis og Kush udlever drømmen i Aalborg
En restaurant er kun så god som dets personale, og spørger du indehaveren Darious Ravishangar, gør det Chaacha til verdens bedste restaurant.
Den indisk-inspirerede restaurant er kommet rigtigt godt fra start i Aalborg siden åbningen i november 2023, og vi var selv meget imponerede over maden og atmosfæren under vores besøg.
Hemmeligheden bag successen er faktisk slet ikke så hemmelig; det handler om en chefkok, der har en klar vision for restaurantens gastronomiske linje, og ansatte der alle elsker at møde ind på arbejde.
Vi møder trefoldigheden, der får restauranten til at køre som smurt: Chefkokken Runa Zuber, den bartenderansvarlige Luis Alberto Sanchez Newman og servicekokken Kush Maharjan.
Hver især har de været rundt om i verden, og at de tilfældigvis er samlet i Aalborg netop nu, er et rent lykketræf. Fælles for dem alle er dog, at de har en drøm om god mad, godt teamwork og at udvide danskernes forståelse for andre madkulturer.
Indisk mad til danske smagsløg
En ting vi skal have slået fast, før vi dykker ned i teamets gastronomiske ambitioner er, at indisk mad ikke kun er butter chicken og ris- og karryretter.
Indien er et land med et areal på 3.287.263 km², der bor over 1,4 milliarder mennesker og de udgør mere end 2000 etniske grupperinger.
Det indiske køkken er derfor mange ting, og det ville ærlig talt være synd og skam at gå gennem livet uden at få lov til at udforske de mange smagsmæssige facetter.
“Mange danskere tror også, at indisk mad er meget stærkt, men de skal vide, at indisk mad kan laves med forskellige grader af krydderi. Det handler nemlig om smag, og vi kan altid justere på mængden af chili,” forklarer Runa og understreger, at den mad de laver hos ChaaCha er skræddersyet til danskerne.
“Da jeg fik jobbet, slog Darious fast, at han ikke har lyst til at lave indisk mad til indere. Derfor indretter vi os efter dansk madkultur, og laver det, vi kalder ‘indo-dansk’ mad. Altså en blanding af danske og indiske smage,” siger hun.
Hvis der er en kok, der har evnerne til netop at finde lighederne i to køkkentraditioner, der på papiret virker meget forskellige, er det Runa.
Som tredje generation af kvindelige kokke i sin familie, ved hun, hvad hun snakker om.
“Min bedstefar havde en virksomhed, der handlede med madvarer, men det var ikke nok til at brødføde en familie på 17 mennesker.
Det var derfor, at kvinderne i min familie besluttede sig for at starte deres egen restaurant. Fordi min bedstemor havde rejst rundt med sin mand i hele Indien, lærte hun meget om forskellige kulturer og madkulturer, og hun lærte at lave deres mad.
Mens sønnerne i familien hjalp min bedstefar med at lede virksomheden, satte min bedstemor gang i sine svigerdøtre og sidenhen os, døtrene, som kokke. Det var os kvinder, der styrede køkkenet,” fortæller Runa og rører sit opsatte hår med ømhed.
“Hun bar altid håret i en knold på denne måde. Vi gjorde det samme, når vi arbejdede i køkkenet, og jeg holder fast i det her.”
Selvom Runa nu er kok tusindvis af kilometer fra familierestauranten i det sydlige Indien, lever bedstemorens ånd videre i hende, og hun går ind i madlavning med samme entusiasme og nysgerrighed for andre typer køkkener.
“Siden jeg er kommet til Aalborg, har jeg været frivillig hos Det Kærlige Måltid. Det er et sted, de laver måltider til familier, der er ramt af livstruende sygdomme.
Der lærte jeg, hvad danskere godt kan lide at spise, fordi når man laver mad til mennesker med sygdom, bliver man nødt til at lave noget traditionelt. Jeg fandt ud af, at I godt kan lide ris med sovs, og det kan vi også i Indien. Der er flere lighedspunkter, jeg kan bruge til at ændre smagene, så danskere også kan nyde indisk mad,” slutter hun af.
Stor kærlighed til mad
I køkkenet står Kush også. Han startede egentligt som køkkenassistent, men har på få måneder arbejdet sig til stillingen som souschef, hvor han leder et team på fire mand under Runas kyndige lederskab.
“Jeg plejede faktisk at arbejde i en bank hjemme i Nepal,” siger Kush med et smil.
“Men jeg elsker at lave mad. Mine forældre har altid lavet mad. Min far arbejdede som kok et par år, og min mor lavede mad derhjemme. Så det er der kokke-generne kommer fra.
Jeg har altid gerne ville prøve at arbejde i et køkken, og da fik muligheden her, greb jeg den med det samme.”
Som nepaleser har Kush opvækst også været stærkt præget af indiske indflydelser, så at kokkerere indisk inspireret retter hos ChaaCha, falder ham helt naturligt.
Han ser også meget gerne, at nepalesisk mad får plads på menukortet.
“Jeg har talt med Darious om nepalesisk mad og muligheden for at inkorporere kulturen. Det er cool, at han er så lydhør overfor ens idéer,” fortæller den unge nepaleser, der afslører, at han meget gerne vil udvikle sig i takt med restauranten og bidrage til successen.
Drømmen er engang at åbne sin egen restaurant i hjemlandet.
“Jeg lærer så meget her, og det er aldrig kedeligt. Vi har fyldte borde og masser at lave,” bemærker Kush.
Det vigtigste er at nyde livet
Luis kommer heller ikke fra restaurationsbranchen originalt, men er ligesom Kush blevet forelsket i arbejdet og ikke mindst den dynamik, der er i et team, som driver en restaurant.
Den 38-årige venezuelaner var advokat i hjemlandet i sine tyvere, men snart fandt han ud af, at han ønskede mere ud af livet end at sidde bag et skrivebord.
Han drog ud i verden og boede bl.a. i Dublin i Irland, Santos i Brasilien og senest Valencia i Spanien, før han mødte den store kærlighed og tog med til Aalborg.
At Luis passer godt ind i restaurationsbranchen – og ikke mindst ChaaCha – kan der være absolut ingen tvivl om, hvis du har mødt ham.
Bartenderen er essensen af alt det, ChaaCha slår sig på at være: Hjertevarm og imødekommende.
“Jeg elsker at tale med folk og at gøre dem glade. Hvis nogen smager mine cocktails, går jeg altid ned til bordet, og spørger om de kan lide dem. Hvis de siger ja, er det jo virkelig rart, men hvis de ikke kan lide dem, spørger jeg ind til hvorfor, og forsøger at lave en ny version,” fortæller Luis med et stort smil, der sjældent forlader hans ansigt.
“Det er gennemgående for mit liv, at jeg altid forsøger at gøre folk glade. Min mor siger altid, at jeg skal fokusere på mig selv, men jeg vil gerne se glæden i andre. Det er det vigtigste i livet, at nyde øjeblikket, at nyde livet lige nu og ikke tænke for meget på fremtiden,” forklarer han.
Netop den tilgang til livet gennemsyrer også Luis tilgang til servicefaget. Som han bemærker, fokuserer man kun på nu’et, maden og selskabet, når man er på restaurant.
Meeeen… han kan ikke lade være med at glæde sig lidt til fremtiden. Som venezuelaner er han vant til varmere temperaturer end vinterkolde Danmark tilbyder, og han ser frem til den danske sommer, hvor han også kan justere lidt på cocktailkortet.
“Til sommer vil jeg gerne lave en version af agua de Valencia. Det er en typisk drink fra Valencia, lidt ligesom en mimosa, og jeg tror, at den vil være perfekt til sommeren her,” uddyber han.
Arbejdet i restauranten har også tændt en gnist i Luis, og også han drømmer om at åbne sit eget sted på et senere tidspunkt. Om det bliver i Aalborg eller under varmere himmelstrøg er stadig til debat.