Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vild og rørende oplevelse: Se robotter i fangenskab hos Kunsthal NORD

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Kunsthal NORD
Foto: Kunsthal NORD

I Am Legend, Terminator, Ex Machina, A.I. Artificial Intelligence

Der er rigtig mange (og rigtig gode) film, der beskæftiger sig med emner som robotter, kunstig intelligens og humanisering af maskiner.

Kompleksiteten i forholdet mellem mennesker og teknologi udforskes nu også i Aalborg gennem udstillingen “Robots in Captivity”, der kan opleves på Kunsthal NORD frem til den 18. februar 2023.

Her får du mulighed for at opleve et væld af robotter, der er fascinerende både hvad angår størrelse, men også måden de opfører sig på.

I den ene ende af spektret har du den voldsomt udadreagerende kæmperobot Mad King, der fastholdes i lænker for at tøjle de vilde bevægelser, og i den blidere ende har du plejerobotten Bassy, der frit kører rundt i kunsthallen og venligt spørger om den kan hjælpe gæsterne.

Det er sjovt, til tider skræmmende og ikke mindst tankevækkende.

Vild og rørende oplevelse: Se robotter i fangenskab hos Kunsthal NORD
‘Mad King’ er en maskine, der tidligere har stået på en bilfabrik. Nu er den fængslet i Kunsthal NORD.

Åbner folks hjerter

Det mest interessante aspekt ved udstillingen er egentligt ikke robotterne selv, der jo “bare” består af skruer og ledninger, men snarere de følelser, som deres bevægelser og baggrundshistorie vækker i os.

Og det er akkurat pointen, fortæller kunstneren bag “Robots in Captivity”, Bram Ellens:

“For mig er kvaliteten af værket ikke kun, at der er et meget interessant budskab bag (at vi har en medfødt tendens til at humanisere maskiner, red.), men robotternes bevægelser er så eventyragtige, at det åbner dit hjerte.

Det jeg kan lide ved hele denne udstilling er, at det er finurligt, sjovt og rørende, hvilket for mig er god måde til at starte en samtale med nogen.

Jeg kan stå og holde et foredrag omkring, hvad vil det sige at være menneske i en teknologiens tidsalder, men jeg tror at mine værker åbner folks hjerter og får dem til at smile,” forklarer hollænderen.

Vild og rørende oplevelse: Se robotter i fangenskab hos Kunsthal NORD
Små racerbiler er lukket inde i hvert sit bur og minder om farverige fugle, når de smider sig rundt.

Det er bestemt også nemt at trække på smilebåndet, når du møder en ond Alexa spærret inde i et glasbur, som forsøger henholdsvis at flirte, true og tigge sin vej ud i friheden.

Og det er mindst lige så nemt at blive ramt i hjertekulen, når du møder robotten Fresh Prince, der som et såret dyr krymper sig sammen i en stor træboks efter flere traumatiserende oplevelser.

Menneskelige og neurotiske maskiner

Normalt når du besøger Kunsthal NORD, foregår det via indgangen på første sal i Nordkraft, men i forbindelse med “Robots in Captivity” får du den bedste oplevelse ved at tage brandtrappen på Teglgårds Pl.

Her starter du med at møde små robotter, som med deres spjættende bevægelser minder om gnavere og fugle, hvorefter du bevæger dig tættere og tættere på maskiner, hvis programmering får dem til at fremstå mere menneskelige – og neurotiske.

Til sidst står du “ansigt til ansigt” med Mad King, der direkte og voldsomt kæmper mod sin fangenskab.

Decibelniveauet bliver meget højt i kunsthallen, men kan du klare nogle øjeblikkes larm, bliver du tilgengæld belønnet med en kunstoplevelse udover det sædvanlige.

Der er altid gratis entré til udstillingerne på Kunsthal NORD.

Museets åbningstider er klokken 12.00 til 17.00 fra tirsdag til lørdag.

Læs mere om udstillingen her.

Del artikel

Andre læser også