Innovativ idé: REDO – Neurosystems har udviklet en ny behandling til kroniske smerter
De fleste af os kender en med kroniske smerter.
Faktisk er det lidt over hver fjerde dansker over 16 år, der har kronisk ondt, og det antal har ifølge Sundhedsstyrelsen været stigende de seneste 20 år.
Det er dermed et nationalt – og globalt – problem, der har stor indvirkning på folks dagligdag, og da der ikke findes en evidensbaseret behandling på nuværende tidspunkt, ender folk med at gå fra klinik til klinik uden at finde en løsning på problemet.
REDO – Neurosystems, en aalborgensisk medtech start-up, har udviklet et alternativ så patienter kan lindre smerten ved mental genoptræning.
Kroniske smerter opstår, når hjernen efter længere tids smerte bliver oversensitiveret og begynder at tolke smertesignaler, som voldsommere end de i virkeligheden er.
Dermed har patienten mere ondt, end de burde, og i nogle tilfælde ondt selvom skaden er fuldstændig helet.
REDO – Neurosystems behandling er innovativ, fordi den netop tager hånd om selve problemet, det oversensitive smerterespons i hjernen og kan derfor hjælpe til effektiv smertelindring. En behandling de har valgt at kalde RELEARN.
Denne banebrydende idé er baseret på flere års forskning fra Aalborg Universitet, og RELEARN gør det muligt for patienter med kroniske smerter at træne deres hjernes smerterespons tilbage til et sundt respons.
“Vi vil tilbyde den første evidensbaserede behandling til patienter med kroniske muskel- og ledsmerter uden brug af medicin eller kirurgi ved at ændre, hvordan hjernen tolker smerte,” fortæller Mathis Sørensen, der er COO og co-founder af virksomheden.
Skaber sunde reaktioner på smerter
Teknologien blev udviklet på Aalborg Universitet, hvor Morten Kirkegaard var en del af forskningsgruppen, da han skrev speciale om teknologien under sin kandidatgrad i Translationel Medicin.
Efter lovende resultater blev han spurgt af Aalborg Universitet, om han havde et ønske om at bringe teknologien ud i den virkelige verden.
Herefter kom medejerne Mathis Rosenborg Sørensen og Tor Emanuelsen ombord, fordi de også så et stort potentiale i denne måde at behandle kroniske smerter på.
Men tankens kraft, software, mental rehabilitering…
Det hele kan lyde lidt diffust, så hvordan fungerer det helt konkret?
“Patienten modtager behandlingen over otte sessioner på tre uger, hvor de får en hjelm på hovedet, som måler hjerneaktivitet i forbindelse med en smertefuld bevægelse.
Denne feedback visualiseres på en skærm, som gør det muligt for patienten at se, hvordan hjernen reagerer på smerte.
Informationen giver patienten redskaberne til at træne hjernen, så den genopretter et sundt og normalt smerterespons,” forklarer Mathis Rosenberg Sørensen.
Klinisk studie på vej
Planen er, at behandlingen skal ud til landets fysioterapeuter og smerteklinikker, hvor patienter kan lære at kontrollere smerterne samtidig med, at de modtager fysisk genoptræning.
For at det bliver en realitet, skal behandlingsformen igennem et klinisk studie, så at det bliver godkendt som en evidensbaseret behandling ifølge EU-lovgivning. Herefter vil REDO kunne fortælle om resultaterne af effekten på behandlingen.
Det kliniske studie er udrullet i samarbejde med Center for Klinisk Forskning på Hjørring Hospital, Regionshospitalet Nordjylland.
De søger lige nu knæpatienter med slidgigt i alderen 18 til 65 år til at indgå i studiet.
Projektet er bl.a. støttet af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, men også Innovationsfonden, Erhvervshus Nordjylland og Vækstfonden har medfinansieret rejsen.
“Vi startede i 2019, og vi er her stadig, fordi vi tror på, at vi kan gøre en forskel for rigtig mange danskere,” siger Mathis Rosenberg Sørensen.
Han tilføjer, at hvis alt går vel, forventer de allerede at have brugbare resultater i oktober 2023, der kan lede til en CE-godkendelse og dermed udrulning på markedet.
Læs mere om REDO Neurosystems her.