ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Redder de små fisk: Aalborg-firma har revolutioneret inkasso-branchen

Af Michael Qureshi
Christoffer Baadsgaard (forrest) og Morten Holst Henriksen har hjulpet rigtig mange små- og mellemstore virksomheder
Christoffer Baadsgaard (forrest) og Morten Holst Henriksen har hjulpet rigtig mange små- og mellemstore virksomheder

Det hele startede med en konkurs. Christoffer Baadsgaard drev et lille webbureau, da to kunder ignorerede fakturaer for 80.000 kroner.

Han stod pludselig i et voldsomt dilemma. Enten skulle han bruge rigtig mange penge på en advokat eller et af de større inkasso-bureauer på at forsøge at kradse pengene ind.

I sig selv en dyr og tidskrævende operation. Ellers måtte han dreje nøglen om på sin start-up virksomhed.

Det endte med det sidste. Christoffer Baadsgaard måtte efterfølgende låne 10.000 kr. af sin far og love ham, at han fik sit et ”rigtigt” job.

Han landede faktisk et job som underviser på Aalborg Universitet, men det at han brændte fingrene på dårlige betalere, har i dag gjort ham og partner Morten Holst Henriksen blandt Nordjyllands mest succesfulde iværksættere.

For Aalborg-duoen har stiftet Debito. Et inkasso-bureau, der har revolutioneret hele branchen. De har åbnet en dør for de tusindvis af små- og mellemstore virksomheder, som hvert eneste år bliver snydt af dårlige betalere.

”Sidste år var vi med til at inddrive ubetalte regninger for et trecifret millionbeløb. Vi har opdaget, at rigtig mange har stået i samme situation, som den jeg stod i for nogle år tilbage. Det er faktisk ubehageligt at stå som mindre virksomhed og mangle betaling for 10.000-20.000 kr. Man går jo ikke i retten for det beløb.

Alene omkostninger ved det vil jo overstige, det du har til gode. Så vi har været med til at skabe en redningsplanke mange små- og mellemstore virksomheder,” fortæller Christoffer Baadsgaard.

Debito Aalborg
Morten Holst Henriksen fra Debito

Vi møder ham og Morten Holst Henriksen i deres forholdsvis nye lokaler på Eternitten. De er to friske fyre med masser af humor og gode initiativer. Og så har de ikke mindst formået at forny en branche, der har været meget traditionelt båret.

”Vores take på det her var, at det skulle være lige så let at sende en dårlig betaler til inkasso, som det var at bestille en pizza på Just Eat,” forklarer Morten Holst Henriksen, der er uddannet revisor.

”Vores mindste sag var på 86 kr. og vores største inddrivelse var på 250.000 kr. Når man kommer over det beløb, så bliver det typisk en langt mere kompliceret sag.

Vi allierede os fra begyndelsen med Lindorff, der er en inkasso supertanker. Det er en norsk virksomhed, der alene i Danmark sender 185.000 inkasso-breve ud om måneden,” lyder det fra Morten.

Lindorff tog slet ikke imod kunder, der havde under 200 sager om året. De kiggede udelukkende på de store fisk, men de var opmærksomme på, at mange mindre virksomheder stod med problemer.

Med Debito som samarbejdspartner er det sat i system og er blevet overskueligt for Lindorff at assistere med inkasso.

”Vi er jo et eller andet sted bare en broker mellem den forurettede kunde og Lindorff. Men det betyder virkelig noget, at vi kan hjælpe en masse mennesker, der har været fortvivlet før. Jeg har selv stået med ondt i maven over, at pengene ikke kom ind og følt mig hjælpeløs. Så vi har virkelig ramt et hul i markedet,” lyder det fra Christoffer Baadsgaard.

Debito Aalborg

Forretningsmodellen er, at Debito får et mindre beløb, når en kunde opretter en sag igennem dem. Kunden kan så online følge sagens gang time for time, dag for dag.

Mange har tidligere negligeret betydningen af manglende betalinger. Det handler jo ”bare” om 14.000 kr. for en virksomhed. Det udsagn kan virkelig få Christoffer og Morten op i det røde felt.

”Tænk, hvis man bare gik hen til en almindelig lønmodtager og tog 14.000 kr. fra ham i en måned. Så er det jo sindssygt mange penge, når man sætter det i den kontekst. Folk skal betale det, man har indgået en aftale om. Længere er den ikke, og vi giver high fives på kontoret, når vores kunder får deres penge,” siger Morten Holst Henriksen og griner.

Inkasso-branchen er pænt usexet at være en del af. Men der er kommet en del hype omkring Debito, fordi de har været med på en fintech-bølge, hvor Mobile Pay gik forrest.

”Vi kendte faktisk ikke engang begrebet, før vi begyndte at få omtale på det. Børsen lavede blandt andet en artikel om os i den forbindelse. Men vi tænker heller ikke som en inkasso-forretning. Det er mere en IT-virksomhed, hvor vores løsninger hjælper kunderne,” forklarer Christoffer Baadsgaard.

Det handler nu om momentum for Aalborg-iværksætterne. De skal udvikle deres system, så det lettere kan integreres i populære online-tjenester som e-conomic og Dinero.

Og så skal Danmark på længere sigt være gå fra hovedmarked til et mindre marked for Debito-drengene. Hvert år skyldes der ifølge Dansk Erhverv for 30 milliarder kroner hos private og virksomheder i Danmark. Men tallet for Europa er vanvittige 360 milliarder euro!

”Der skal ikke meget til for at udvide til resten af Norden. Tyskland er et utroligt interessant marked for os. Det er fantastisk, at løsningen er skalerbar, og derfor arbejder vi videre med mulighederne for at udvide. For der findes dårlige betalere overalt,” lyder afslutningsreplikken fra de to dygtige Aalborg-gutter.

Du kan læse mere om Debito her

Del artikel

Andre læser også