Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mød rædselsvækkende monstre: Museumsudstilling lover at skræmme livet af dig

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Jacob Papsø
Foto: Jacob Papsø

Er du blevet lullet ind i en boble af fredfyldt glæde over, at samfundet åbner yderligere, vil vi anbefale, at du – for egen sundheds skyld – bliver forskrækket og får rystet nerverne godt igennem.

Sådan rigtigt godt igennem.

Det er der perfekt mulighed for, når museet Dorf Møllegård i Dronninglund åbner en ny udstilling kaldet GYS – væsner i mørket fredag den 28. maj.

Publikum sættes 200 år tilbage i tiden til dengang, hvor monstre og magi ikke bare var fantasi og eventyr. Til dengang hvor lyset hørte dagen til. Hvor natten var mørk, og fantasien fik frit spil.

Åmanden og ellefolket lurer i mørket

I GYS – væsner i mørket kan publikum gå på opdagelse i folkesagnenes verden og møde nogle af de mystiske fantasivæsner, som skræmte vores forfædre fra vid og sans.

Udstyret med en fakkel skal publikum famle sig vej igennem en række mørke rum.

Her lurer åmanden, som kræver sit årlige menneskeoffer. Ellefolket fester i gravhøjen og bjergtager nysgerrige sjæle, og den hovedløse helhest halter rundt på sine tre ben, mens hvide damer og forbrydere vandrer hvileløst rundt i natten.

”Udstillingen GYS – væsner i mørket er en ny måde at tænke museumsformidling på.

Vi nøjes ikke med at fortælle om det gamle bondesamfund. Her skal publikum selv opleve bondensfortællinger og mærke hans frygt for mørket på egen krop.

Gyset har en helt særlig evne til at engagere os og skærpe vores sanser. Og den mekanisme udnytter vi fuldt ud i årets særudstilling,” forklarer Johanne Baggesen, museumsinspektør ved Museum for Forsyning og Bæredygtighed.

Mød rædselsvækkende monstre: Museumsudstilling lover at skræmme livet af dig
Foto: Jacob Papsø

Hvorfor opsøger vi gys?

Men udstillingen beskæftiger sig ikke kun med gys i gamle dage.

I samarbejde med gyserforsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet stiller udstillingen også skarpt på gysets biologi og psykologi i en nutidig kontekst.

Hvorfor opsøger vi frivilligt gyset, når det er designet til at fylde os med negative følelser som frygt, angst og væmmelse?

Og er gys andet og mere end bare underholdning?

Det er nogle af de spørgsmål, Mathias Clasen besvarer i en række korte film produceret til  udstillingen.

”Som gyserforsker er jeg meget spændt på denne udstilling, som er helt unik i dansk kontekst.

Det er godt set, at man kan bruge gysereffekter til at give museets gæster en tidsrejse tilbage til den tid, hvor monstrene kom frem, så snart solen gik ned.

Forskning peger faktisk på, at når vi bliver skræmte, danner vi stærkere minder. Derfor giver det god mening at bruge gyset aktivt i formidling af historisk viden.

Vi lærer formentlig bedre, når vi er lidt skræmte,” siger Mathias Clasen, ph.d. og lektor i litteratur og medier ved Afdeling for Engelsk, Aarhus Universitet.

Entré til museet er 60 kr for voksne, og gratis for børn under 18 år.

Se åbningstiderne her og læs mere om udstillingen her.

Del artikel

Andre læser også