Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Forventer 1000 juletræer: Råt&Godt vil plante et nyt træ for hvert indleveret juletræ

Af Nathalia Hentze Nielsen

I december annoncerede Magasin, at de i samarbejde med den aalborgensiske, socialøkonomiske virksomhed Råt&Godt ønskede at gøre bedre brug af juletræer.

Magasin opfordrede sine kunder til at donere deres udtjente juletræer til Råt&Godt fra den 3. til 8. januar 2022. Herefter vil Råt&Godt give træerne nyt liv, og for hvert indleveret juletræ donerer Magasin 100 kr. til den socialansvarlige og bæredygtige virksomhed.

Efter at Alabu Bolig så denne opfordring besluttede de sig for at indsamle juletræer i deres afdelinger for at støtte det socialøkonomiske værksted.

Normalt har ejendomsfunktionærerne i Alabu Boligs afdelinger i Aalborg et stort arbejde med at bortskaffe juletræer. I nogle afdelinger bliver de afleveret til haveaffald – i andre smidt i storskrald.

Sådan er det ikke i år.

“Det er da et fantastisk initiativ. Både for at nedbringe ressourcespild og for at støtte de unge i Råt&Godts beskæftigelsesforløb. Vores medarbejdere var straks med på idéen, og vi fik fat i en vognmand, der indvilligede i at afhente træerne gratis for at støtte initiativet,” forklarer Klaus Ringgaard fra Alabu Bolig i en pressemeddelelse.

Arrangeret ni afleveringssteder

Råt&Godt genbruger juletræerne til at lave små træmaskotter, Hr. Råt og Fru Godt, der sælges fra værkstedet og igennem Magasin i Aalborg. 

Hos Alabu Bolig, som har lidt over 5.700 almene lejeboliger i Aalborg-området, er der arrangeret ni afleveringssteder, hvor beboerne kan donere deres juletræer til initiativet. Juletræerne afhentes af vognmandsfirmaet Marius Pedersen, der sørger for transport til værkstedet for at støtte initiativet.

“Råt&Godt er et rigtig godt projekt, og vi har faktisk lige ansat en godschaufførslærling, der kommer derfra. Derfor vil vi også gerne bakke op ved at stille en kranbil og en chauffør til rådighed, så vi kan hjælpe med til at holde hjulene i gang hos dem, hvor de unge skal have noget at arbejde med i deres afklaringsforløb,” fortæller Thomas Sørensen, der er regionschef hos Marius Pedersen i Aalborg.

Forventer 1000 juletræer: Råt&Godt vil plante et nyt træ for hvert indleveret juletræ

Overvældet over opbakningen

Juletræerne indsamles på indleveringsstederne i denne uge og køres her til Råt&Godt, hvor stifter Christian Helweg er overvældet over den store opbakning.

“Vi har allerede modtaget 6-700 juletræer, og vi forventer at modtage op imod 1000 – det er helt vildt. Derfor har vi nu besluttet, at vi for hvert eneste træ vil plante et nyt for at give noget tilbage. Det koster 12-20 kroner per træ. Dem videregiver vi fra Magasins donation til landsorganisationen Plant et Træ for at afslutte den cirkulære tankegang og passe på vores miljø,” fortæller stifter Christian Helweg fra Råt&Godt.

Råt&Godt er et privatejet initiativ med fokus på social og miljømæssig bæredygtighed.

På værkstedet, der ligger i en gammel togremise fra 1901 i Aalborg, hjælpes de unge til at finde vej til arbejdsmarkedet gennem afklarings- og opkvalificeringsforløb. Her har de mulighed for at afprøve forskellige former for håndværk og kreativt arbejde ved blandt andet at producere speciallavede møbler og interiør af genbrugsmaterialer. 

Ud over donationer fra juletræerne samarbejder Alabu Bolig med Råt&Godt om genanvendelse af materialer fra renoveringsprojekter samt praktikker og ordinære jobs for de unge. 

Del artikel

Andre læser også