Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Oplad el-bilen på rekordtid: Tankstation er klar med sine første lynladere i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

Den 25. april åbner Q8 på Scheelsmindevej i Aalborg SV tre lynladere med mulighed for kortbetaling og uden abonnement.

Frem mod 2026 kommer der lynladere på mere end 100 bemandede Q8-servicestationer i et nationalt ladenetværk.

Der kommer flere og flere elbiler på de danske veje, og udviklingen fortsætter. For at gøre det lettere at vælge elbilen, opsætter Q8 frem mod 2026 lynladere på alle deres bemandede servicestationer.

Og nu åbner den første station med lynladere i Aalborg, der ifølge Transportministeriet er placeret i den tunge ende som nummer 63 af 95 kommuner på listen over ladepunkter per indbygger.

Flere ladestationer på vej

Fra d. 25. april bliver det nemmere at lade, når de tre lynladere på Scheelsmindevej med i alt seks ladepunkter officielt åbner. Den ene ladestander er under tag.

Stationen blev i 2020 kåret som årets Q8-station, og nu føjer de altså endnu en service til den lange liste, når de bliver en del af et hastigt voksende netværk. I 2022 planlægger Q8 at udvide netværket af lynladere i Danmark med minimum 28 stationer og 142 ladepunkter.

“Det kan være en stopklods for at overgå til en elbil, hvis man som mange i Aalborg ikke har adgang til egen parkeringsplads. Det skal være lettere for pendlere at finde en lademulighed på farten.

Derfor er Aalborg et naturligt valg som én af vores første ladestationer, så vi kan gøre beslutningen om en elbil tryggere,” siger Marc Skriver-Bayer, HPC & eMobility Manager for Q8 i Danmark.

Let og bekvemt

På de kommende ladestationer kan man betale både med kort og med appen ‘Q8 Opladning’.

Uanset hvilken betalingsform man vælger, er der ikke merpris for at lade, hvis man er kunde eller har et abonnement hos en anden operatør.

Prisen for strøm ved lynopladning vil inden for kort tid fremgå af tankstationens pylon, helt som man kender det i dag for traditionelt brændstof som benzin og diesel.

“Vi vil gerne sikre, at man kan lade bilen på farten lige så let og bekvemt, som man er vant til med traditionelt brændstof og med adgang til den tryghed og service, som man kan få på en bemandet station med mulighed for ophold.

Det kan være en oplagt mulighed til at tage en kaffepause, få læst avisen eller tænke et måltid ind, mens man venter”, siger Marc Skriver-Bayer.

El får os til at tanke på nye måder

Lynladernes effekt kommer til at ligge på 150 kW, hvilket er væsentligt højere end de nuværende knap 50 kW på en almindelig hurtiglader, hvor det tager omkring halvanden time for en fuld opladning.

En fuld opladning kan altså gøres på ca. en tredjedel af tiden ved en lynlader, alt afhængig af bilens og batteriets kapacitet.

Q8 tror dog, at mange elbilister vil satse på kortere ladetider på 10-20 min på sigt.

“Fremtidens elbilister kommer i højere grad til at lade efter det umiddelbare behov.

Med et større ladenetværk kan man bedre lade til næste opladningsmulighed på arbejdet eller ved en servicestation med ladestander.

Vores mål er at gøre det nemt og enkelt at køre elbil på tværs af hele Danmark,” siger Marc Skriver-Bayer.

Sammen med elselskabet Skellefteå Kraft, et af Sveriges ældste og største elselskaber, har danske Q8 og svenske OKQ8 et fælles mål om at etablere minimum 400 stationer og 1.100 ladepunkter med lynladere på tværs af de to lande frem mod 2026.

Fakta:

Betalingsterminalerne accepterer Dankort, Visakort og Mastercard (EMV-kort).

For erhvervskunder hos Q8 tilbydes en allround løsning, hvor man med ét kort kan betale for både el og de traditionelle brændstoffer og få et samlet overblik hver måned.

Q8 vil i løbet af første halvår 2022 tilbyde betaling ved lynladerne med alle Q8-kort.

Hver lynlader får to ladepunkter og kan kun bruges af elbiler, da hybridbiler kræver et særligt stik.

Priserne forbliver transparente på pylonen, ligesom ved køb af traditionelt brændstof.

Det bliver muligt at betale ad hoc for din opladning med dit alm. betalingskort – derudover er der intet tvunget abonnement eller binding.

Del artikel

Andre læser også