Nordjyllands første: Psykiatriens Hus er indviet i Aalborg
Aalborg har fået et Psykiatriens Hus – det første i Nordjylland
1. februar blev Psykiatriens Hus i Aalborg indviet.
Huset er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Psykiatrien i Region Nordjylland. Det skriver Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.
Huset skal være med til at skabe mere sammenhæng for borgere i Aalborg med psykiske vanskeligheder.
Psykiatriens Hus er for borgeren
For omkring 200 fremmødte ved indvielsen 1. februar var der taler, snoreklip, musiske indslag fra brugere og rundvisning i de nyrenoverede lokaler i bygningen Caroline Smiths Minde på Saxogade i Aalborg, der fremover skal rumme Psykiatriens Hus.
“Psykiatriens Hus er til for borgerne.
Vi tror på, at borgerne er eksperter i deres eget liv, og de kan bedst fortælle os, hvad de har brug for.
Det er derfor borgernes stemmer og behov, der i hele processen har været i centrum for skabelsen af huset og vil være det i udviklingen af dagligdagen i huset,” siger formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Nordjylland, Vibeke Gamst (K), der sammen med peermedarbejder ved Psykiatriens Hus, Anna Lawaetz og Nuuraddiin Hussein (S), rådmand for Job og Velfærd i Aalborg Kommune, klippede snoren ved indvielsen.
“Psykiatriens Hus er mere end bare et sted; det er et symbol på, hvad vi kan opnå, når vi samarbejder for forandring.
Vi skal løfte i flok omkring de mennesker, der har brug for både psykiatrisk behandling og social støtte – og den modige 50/50-finansiering mellem region og kommune viser tydeligt vores fælles ansvar og forpligtelse over for Psykiatriens Hus,” siger Nuuradiin Hussein.
Huset skal være knudepunkt
Ved indvielsen var der stande, hvor medarbejdere og brugere viste den brede vifte af tilbud, der kommer til at udspringe fra Psykiatriens Hus, som kommer til at være arbejdsplads for medarbejdere fra såvel kommune og region, ligesom de frivillige patientorganisationer har plads i huset.
Og lederen af Psykiatriens Hus, Mette Holm Larsen, tror på, at huset bliver kendt for at tænke i nye løsninger og indsatser på tværs af faglighed og sektorer.
“De mennesker, der kommer her, skal opleve, at vi lytter til deres behov og erfaringer.
Alle skal opleve at blive mødt åbent og nysgerrigt, når de går ind ad vores dør.
Huset skal fungere som et knudepunkt, hvor man sætter folk sammen, og hvor mennesket er i centrum.
Når vi samler frivillige foreninger, samt regionale og kommunale tilbud og aktører fysisk under et tag, så vil det helt sikkert udviske skelpælene mellem psykiatri, kommune og civilsamfund,” siger Mette Holm Larsen.
Skal huse flere foreninger
Netop civilsamfundet med brugerne og de frivillige foreninger har spillet en stor rolle i tilblivelsen af huset, og flere foreninger indenfor det psykiatriske område kommer til at have aktiviteter i Psykiatriens Hus med udgangspunkt i de frivilliges kontor.
Det gælder blandt andet Bedre Psykiatri, hvor formand Turid Gregersen glæder sig til at komme i gang i de nye omgivelser.
“Det er en milepæl, at vi nu får et rigtig flot fælles sted for regionspsykiatrien, socialpsykiatrien og de frivillige.
Det bidrager til, at patienterne har et sted at komme til efter udskrivelse fra hospitalet og få behandling, støtte og socialt fællesskab. Derudover er det enormt positivt, at brugerne gennem
Brugerrådet får indflydelse på aktiviteterne i huset, og vi får et kontor for os frivillige, hvor planen er, at vi skal kunne træffes på faste tidspunkter,” siger Turid Gregersen.
Udover Bedre Psykiatri kommer Sind og OCD-Foreningen til at bruge huset, ligesom der arbejdes på tilknytning af andre foreninger.