Av min pengepung!: Nu bliver det dyrere at køre med bus og tog
Vi har kunne berette om, at det fremover blev dyrere at tanke både benzin og diesel. Faktisk historisk meget dyrere.
Dette kunne måske få endnu flere til at overveje at lade bilen stå og i stedet benytte sig af den kollektive trafik.
Men også her er der store prisstigninger i vente.
Den 21. januar stiger prisen for busrejser på både Rejsekort og Pendlerkort, mens der ikke ændres på priserne for enkeltbilletter.
Derudover stiger prisen på Plustur, Flextur og Flexhandicap.
Rejsekort bliver dyrere
Da mange bruger Rejsekort, er det måske her, man især skal være opmærksom som buspassager.
En 2-zonerstur med Rejsekort stiger nemlig med over 20 procent: Fra en grundpris på 18 kr. til fremover at koste 21,9 kr.
Beregningen er foretaget ud fra grundprisen for en voksen, hvilket betyder, at den endelige pris for en rejse kan være meget lavere, da den afhænger af kundetype, rabattrin og om der rejses udenfor myldretiden kl. 11-13 og 18-07 eller på en lørdag eller søndag.
Ifølge TV 2 Nord kommer prisstigningerne på den kollektive transport i landsdelen som følge af den stigende inflation i landet kombineret med de stigende energipriser.
Eksempel på prisstigninger hos N.T.:
Plustur
Fra 21. januar koster det 12 kr. pr. tur, hvilket svarer til prisen for en rejse med bus eller tog i en enkelt zone. Der er dog den undtagelse, at elever med Skolekort og studerende med Ungdomskort fortsat kan benytte Plustur til 0 kr. Ved bestilling oplyses informationer om hhv. Ungdomskort eller Skolekort, og så vil prisen blive sat til 0 kr.
Flextur
Priserne stiger også på Flextur. Det gælder bl.a. kilometertaksten der skifter fra 6 til 7 kr. for den lave takst og fra 12 til 14 kr. for den høje. Nattaksten hæves fra 24 til 25 kr. og minimumsbetalingen stiger fra 180 til 200 kr. Læsø går over til høj takst.
Flexhandicap
Taksten på Flexhandicap stiger fra 4,50 til 5 kr. pr. kilometer
Bemærk at prisen på Rejsekort er grundprisen for en voksen. Den endelige pris for en rejse kan være meget lavere, da den afhænger af kundetype, rabattrin og om der rejses udenfor myldretiden kl. 11-13 og 18-07 eller på en lørdag eller søndag.
Togpriserne stiger også
Det er ikke kun hos Nordjyllands Trafikselskab, at priserne stiger.
DSB har længe varslet prisstigninger, hvilket også træder i kraft den 21. januar.
Trafikstyrelsen fastsætter hvert år et loft for, hvor meget priserne i den offentlige transport må stige.
Taksstigningsloftet er i år beregnet på baggrund af omkostningsniveauet for sektoren i 2022, der var en periode præget af høj inflation og stigende energipriser.
Enkeltbilletter kommer til at stige 9,5 procent.
Samtidig sætter DSB yderligere 1 million Orangebilletter til salg på rejser over Storebælt.
Det betyder, at over halvdelen af alle enkeltbilletter på tværs af landet næste år vil være billige Orange- eller Orange Fri billetter.
Der er derfor gode penge at spare, hvis man har mulighed for at rejse uden for myldretiden.
De ændrede priser kan ses på rejseplanen.dk fra den 08-01-2024, for søgninger på rejser fra og med den 21-01-2024 og frem.