Premiere på torsdag: Skansespillet bæres af mange frivillige kræfter

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Når det traditionsrige Skansespil har premiere på Hals Skanse på torsdag den 4. juli, er der garanti for fest og farver for alle aldersgrupper.

Det er en musicalopsætning af Alice i Eventyr: Bag Spejlet, der kommer til at pryde skansens scene i år med den nye instruktør Louise Rømhild bag roret, og du kan stadig sikre dig en billet til, hvad der år efter år hyldes som en fantastisk sommeroplevelse.

Skansespillet spiller frem til den 13. juli, og du kan stadig nå at købe billet til årets forestilling.

Foreningen, der er drivkraften bag forestillingerne, består næsten udelukkende af frivillige kræfter – over 150 af slagsen – og ændrede i sin tid navn fra Amatørscenen til Skansespillet for at reflektere teatertruppens høje niveau.

Men når man sidder som publikum på skansen og ens øjne er rettet mod de mange dygtige skuespillere, skal man endelig ikke glemme resten af det hold, som arbejder hårdt backstage for at gøre oplevelsen mulig.

Instruktør Louise Rømhild og Martin Kjeldgaard, kapelmester og næstformand i foreningens bestyrelse, er hurtige til at påpege at alle er en vigtig del af “Skansefamilien”, og det er ligegyldigt, om man har hovedrollen i forestillingen, maler rekvisitter eller tager en enkelt kaffevagt.

”I virkeligheden synes jeg, at teater fordres rigtigt godt i et miljø af frivillige, fordi man får en boble af samhørighed om at skabe teater, hvor man kommer utrolig tæt på hinanden.

For udefrakommende kan det nogle gange virke lidt besynderligt, men det er alt det sociale, som er mega fedt ved teater og særligt frivilligt teater,” forklarer Louise Rømhild.

Plads til uøvede kræfter

Det bliver hurtigt tydeligt, at Skansespillet adskiller sig fra andre foreninger, som vi kender dem på flere punkter.

Hvor mange foreninger i Danmark har problemer med at rekruttere unge mennesker til især bestyrelser, formår Skansespillet at tiltrække nye, yngre kræfter.

Det er Louise Rømhild selv et eksempel på.

Den 30-årige instruktør, der er uddannet dramaturg fra Aarhus Universitet, blev hyret ind af foreningen, på trods af at hun er lidt af en usleben diamant, for at bruge hendes egne ord.

Og netop det at turde give uprøvede kræfter en chance er en central del af foreningens DNA.

”Vi er specielle på den måde, at vi har en politik, der hedder at alle, som går til audition får lov til at komme på scenen.

Vi er gode til at putte folk ind sådan, så det giver mening for dem at være med, så de bidrager til helheden,” fortæller Martin Kjeldgaard.

Hvis du går med en lille skuespiller gemt i maven, men er nervøs over at skulle til audition, er Skansespillet dermed en god – og blød – indgang til teaterverdenen, hvor du vil blive taget hånd om.

En investering i fællesskabet

Det store engagement fra foreningens medlemmer kommer for alvor til udtryk i juli, når hele indsatsen går op i en højere enhed på premiereaftenen, men man skal ikke tage fejl – der ligger månedvis af hårdt arbejde bag.

Forberedelserne til Skansespillet starter allerede et helt år før, hvor næste års stykke vælges, auditions afholdes, kustomer planlægges og en masse praktiske ting sættes på plads.

“Det er noget, man investerer sin fritid i,” fastslår Martin Kjeldgaard.

Langt de fleste af de frivillige arbejder eller studerer nemlig på fuldtid og dedikerer deres fritid til Skansespillet, fordi de elsker at være med og spille teater.

Du kan f.eks. møde en som Cecilie, der kommanderer sine undersåtter rundt i rollen som den Røde Dronning på scenen, men til dagligt laver noget så fredeligt som at studere på Aalborg Universitet.

Ej at forglemme Torben, som både er kasserer, altmuligmand, koreograf og den Hvide Konge i eventyrlandet, mens han til dagligt sidder som regnskabschef for Asetek i Aalborg.

Nogle som Martin Kjeldgaard formår at få hele familien involveret, og familien på to voksne og to børn bruger hellere sommerferien på skansen end at tage på charterferie til udlandet.

“Det er sgu lidt smukt og fedt, at man går sammen om det som familie i stedet for at tage til Mallorca som alle mulige andre,” forklarer Louise Rømhild og tilføjer:

“Det er sådan nogle kræfter, der gør at foreningen bliver ved med at leve.”

Læs mere om Skansespillet her

Verdens stærkeste chilisauce: Spis 10 ml og få maden til halv pris

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom det nok ikke bliver et problem at holde varmen i næste uge med temperaturer op mod 30 grader, så har vi fundet en sjov udfordring til dig, der virkelig kan lide at få varmen – i både mund, krop og sind.

Café Mumbai i Nordkraft serverer autentiske indiske retter, som jo ofte er noget mere krydrede, end de klassiske danske retter. På menukortet er der således også markeret den enkelte ret er: *Medium, **Stærk eller ***Hot.

Og selvom muligheden “hot” sikkert er spicy nok til de fleste af os, kan du krydre tilværelsen og de indiske serveringer lidt ekstra, når du nyder maden.

Den ultimative manddomsprøve

Café Mumbai kalder det selv den ultimative manddomsprøve, og udfordringen lyder da også som noget af en mundfuld:

Hvis du spiser deres hjemmelavede chili-sauce som tilbehør til din mad, så du halv pris på maden.

Det lyder da egentlig ret ligetil?

… Det er dog værd at bemærke, at chili-saucen har fået navnet Kill Switch af én grund: Den er lavet på verdens stærkeste chili!

For at få halv pris på maden, skal du spise alle 10 ml., som du eksempelvis kan få udleveret til din Chicken Tikka Masala eller Lamb Korma.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Mumbai Café (@mumbaiaalborg) den

Tør du tage udfordringen op?

Du finder Café Mumbai på Kjellerups Torv 1 i Nordkraft. De har åbent alle dage fra kl. 17.00 – 21.00

Hvad: Halv pris på maden – hvis du spiser 10 ml. chilisauce lavet på verdens stærkeste chili
Hvor: Café Mumbai
Hvornår: Alle dage

Du finde mere info om Café Mumbai her.

Afholdes for 22. år i træk: Den Blå Festival er klar med fed nyhed

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Den Blå Festival.
Foto: BrknRib Photo and Artwork.
Den Blå Festival. Foto: BrknRib Photo and Artwork.

Nibe Festival er knap nok overstået, før vi kan glæde os til den næste hyggelige festival i Nordjylland.

Den Blå Festival er den årlige jazz- og bluesfestival i Aalborg, der i fire dage forvandler hele midtbyen til et slaraffenland af musik, hygge, kolde drikkevarer og god stemning.

Det helt unikke ved festivalen er, at den er helt gratis at deltage i, og i år finder den sted fra torsdag den 15. august til søndag den 18. august.

Den Blå Festival 2019 har som altid de to store hovedscener på Toldbod Plads på havnefronten og på Gammeltorv ved Råshuset.

Derudover er der koncerter på mange af byen cafeer, værtshuse og spillesteder. Der er blandt andet koncerter på Café Ulla Terkelsen, El Mariachi, Aalborgs Slotskro, Hasseris Kirke, John Bull Pub, Egholm og som noget helt nyt i år: på Salling Rooftop.

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Jazz og blues på toppen af Aalborg

Den helt store nyhed i år er, at du kan nyde lækker jazz og blue i højderne.

Der er nemlig hele tre koncerter på Salling Rooftop,  hvor du kan glæde dig til at lytte til en række spændende artister på toppen af Aalborg.

Onsdag den 14. august fra klokken 15.00-17.30 gælder det Jesper Theis Duo. Jesper Theis spiller guitar i stil med gamle bluesmestre som Son House og Robert Johnson.

Han behandler deres sange med stor respekt, men han er ikke bange for lege med arrangementerne og puste nyt liv i de hævdvundne klassikere. Med sig har han Søren Lindholt på kontrabas.

Torsdag den 15. august klokken 15.00-17.30 er så Big Creek Slim Duo, der vil underholde på Salling Rooftop.  Big Creek Slim har en mørk og raspende stemme og spiller råt og udtryksfuldt på sin gamle guitar.

Han spiller klassisk Chicago- og Delta-blues inspireret af bl.a. Muddy Waters, Howling Wolf og John Lee Hooker. Han har på få år udgivet fem album, som alle har fået flotte anmeldelser og vundet et hav af priser.

Fredag den 16. august klokken 15.00-17.30 slutter koncerterne i de høje luftlag med Tim Lothar og HP Lange. Det er to af de travleste og mest velanskrevne bluesmusikere i Danmark, der mødes denne dag.

Tim Lothar har turneret 20 lande, har otte anmelderroste udgivelser bag sig, har modtaget priser i ind‐ og udland, og er en af de flittigst turnerende musikere i Europa. Han er lige nu en af DK’s skarpeste og mest respekterede bluesmusikere.

I mere end 30 år har HP Lange været bluesmusiker på landevejen, og er efterhånden en veteran på musikscenen i Danmark. På scenen leverer HP Lange et energisk mix at Delta – country- og folk-blues. Du finder mere info om koncerterne her.

Hvad: Den Blå Festival
Hvor: I hele Aalborg
Hvornår: 15. – 18. august

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Film under åben himmel: Sådan bliver vejret til Zulu Sommerbio på tirsdag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: TV 2 Presse
Foto: TV 2 Presse

På tirsdag starter TV2 Zulu deres årlige Zulu Sommerbio, hvor de tager rundt i det danske land for at vise gode film under åben himmel.

Traditionen tro åbner sommerbioen sæsonen lige her i Aalborg kl. 21.45, når A Star is Born vises i Skovdalen.

Men film under åben himmel, betyder også, at vejret har ret meget at sige; skal man tage afsted eller ej?

Hvordan bliver vejret?

Vejrprognoser kan ofte være uforudsigelige, men med kun to døgn til arrangementet, er der ret stor sandsynlighed for, at der kan stoles på vejrudsigten.

Og det bliver nærmest perfekt vejr til årets Zulu Sommerbio i Skovdalen. DMI lover tørvejr hele dagen, og temperaturen topper klokken 17.00 med 24 grader.

Når filmen starter omkring 21.45 kan vi se frem til mellem 18-22 grader, en let vind og ikke mindst: tørvejr.

Der er derfor al mulig god grund til at tage forbi Skovdalen på tirsdag, men tag da gerne et tæppe med – om ikke andet for hyggens skyld!

Stjernespækket drama

Filmen der vises er storfilmen A Star Is Born, som er produceret og instrueret af Bradley Cooper, der også spiller hovedrollen sammen med Lady Gaga.

Filmen er blevet en kæmpe succes over hele verden, og den var nomineret til intet mindre end 8 Oscars, hvor sangen Shallow vandt for bedste originale sang.

Filmen handler om den berømte rockstjerne Jackson Maine spillet af Bradley Cooper.

Han opdager stortalentet Ally, spillet af Lady Gaga, som spiller på en bar for dragartister.

De indleder et forhold, og Ally kommer med på Jacksons turné, hvor hun opdages af et berømt pladeselskab som vil gøre hende til en stjerne.

Jackson bliver jaloux, samtidig med at hans egen karriere er i fare på grund af store mængder alkohol og narkotika. I tillæg er Jackson på vaklende grund med sin storebror og turnémanager Bobby.

Gratis for alle

Traditionen tro er ZULU Sommerbio gratis for alle, så det er bare med at møde op med godt humør, en behagelig stol og måske en pakke kleenex til filmen.

Der kan købes snacks og drikkevarer, men du må også gerne medbringe det hele selv.

Hvad: Zulu Sommerbio (A Star Is Born)
Hvor: Skovdalen, Aalborg
Hvornår: Tirsdag d. 23. juli kl. 21.45
Pris: Gratis

Du kan læse mere her.