Premiere lørdag: Beate repræsenterer Aalborg i Den Store Bagedyst

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Jesper Kristian
Foto: Jesper Kristian

Tilbage i oktober 2018 skrev vi, at Den Store Bagedyst søgte deltagere i håb om, at vores by ville blive repræsenteret i dette års program.

Vores bønner er heldigvis blevet hørt!

Det bliver ærke-aalborgenseren Beate Stengaard, der toner frem på skærmen i et af landets mest populære TV-programmer, når Den Store Bagedyst har premiere lørdag den 5. oktober på DR.

Beate arbejder til dagligt som frisør hos Deres Urban Klip i Urbansgade og elsker at være kreativ, hvilket bl.a. udmønter sig i masser af lækre kager, som man vil få rig mulighed for at beundre hver uge i bage-konkurrencen.

Udover at nusse med kager i sin fritid, spiller Beate også roller derby for Aalborg Combat Bullies – og faktisk er hun så god, at hun repræsenterer Danmark på roller derby landsholdet.

Aalborgensisk dialekt for alle pengene

Vi mødte Beate til en snak om Den Store Bagedyst, kærligheden til bagværk, og hvordan hun har brugt frisør-faget og roller derby evnerne i programmet.

Hvorfor meldte du dig til Den Store Bagedyst?

“Jeg er et kæmpestort konkurrencemenneske, og jeg har altid elsket Den Store Bagedyst. Jeg kan rigtig godt lide at tage chancer og tænkte ‘det bliver jeg nødt til at prøve, det her’.

I år er det så tredje gang, jeg har meldt mig til programmet, og denne gang kontaktede casteren mig, fordi jeg havde prøvet sidste år.

Jeg var oppe imod 180 deltagere i første runde. Vi skulle tage en kage med ind, men det er egentligt personen bag kagen, der er det vigtige.

Hvem har en god personlighed, hvem kan bruges på TV, hvem kan noget ekstra – det er det, de leder efter.

Jeg kan huske, de spurgte ‘snakker du altid sådan, Beate’, og ja, det er min dialekt. Jeg taler ret aalborgensisk, så der kommer aalborgensisk dialekt for alle pengene i programmet,” fortæller Beate grinende.

Hvor stammer din interesse i bagning fra?

“Jeg har bagt med min mormor siden barnsben og har fået lov til at alt muligt.

Når vi var i sommerhus om sommeren, lavede vi tit roulade sammen, fordi det var det nemmeste at fyre sammen. Min mormor bad mig om at samle hindbær, og så lavede vi den sammen.

Det ligger i det hele taget til familien. Min mor er smørrebrødsjomfru, og min far kan også rigtig godt lide at lave mad.

Da jeg gik i folkeskolen, meldte jeg mig også til Marthaskolen, som var sådan en rigtig husmorskole. Der gik jeg én gang om ugen, hvor jeg både syede tøj og lavede mad.

Det har altid været noget, jeg synes er mega fedt, det at stå i et køkken. Før jeg fandt ud af, at jeg skulle være frisør, overvejede jeg at stå i et køkken som bager eller kok, men der er ikke den samme hygge som, når man bager derhjemme. Der er ikke tid til at nusse om tingene hos en bager.”

Foto: Jesper Kristian

Hvordan vil du beskrive din tilgang til bagning? 

“Jeg kan vildt godt lide håndværket i det.

Det er fascinerende at lave bagværk, der ikke er industrielt præget, og at mærke hvad det gør, når der er kærlighed i det. Tit når jeg bager, især derhjemme, så er det lidt på slump.

Der står måske, at der skal én teske bagepulver i, men hvis der er en fornemmelse inden i mig, der siger, at der lige skal en teske mere i, så gør jeg det.

Det skal heller ikke alt sammen være jordbærmousse og vaniljecreme.

Når min kæreste og jeg er i køkkenet sammen, salter og fermenterer vi en masse mad, og jeg ser på, hvordan det kan bruges i et bagværk.

Til min audition kage brugte jeg f.eks. sødsyltede grønne tomater, som jeg lagde ind som gelé i kagen. Man tænker måske ‘nå, det lyder mærkeligt’, men det smagte mega godt.

Det er sjovt at udfordre mig selv, så det ikke er givet fra start, hvilken smag det bliver, men folk skal selvfølgelig heller ikke tænke ‘fy for satan, hvad laver du’.”

Har du brugt noget fra din baggrund som frisør og roller derby spiller i Bagedysten?

“Jeg er vant til at arbejde med en tidshorisont som frisør, så min fornemmelse af tid er ret god.

Jeg dyrker roller derby, fordi jeg er et konkurrencemenneske og kan lide at ting er pressede.

Så man kan sige, at jeg er vant til at arbejde under pres, og der var meget pres forbundet med programmet, både inde i teltet og udenfor. Mit hverdagsliv var maks presset.

Mange mennesker – især kunder – har troet, at jeg var ved at gå ned med stress, fordi jeg har måtte gå ned i tid på arbejdet, mens programmet blev filmet, men jeg har haft det helt fint. Det har været en vanvittig awesome oplevelse.”

Beate Stengaard foran Deres Urban Klip.

Hvad har du fået ud af at være med i Den Store Bagedyst?

“Det er million-spørgsmålet. Hvad har jeg ikke fået ud af det?

Det er en af de største oplevelser nogensinde at være med. Det vildeste er, at det ikke engang er blevet vist endnu.

Jeg har det som om, jeg har levet i en Narnia-verden de sidste mange måneder, fordi det har været hemmeligt. For mig er det jo allerede sket, men for alle andre sker det nu og her, når programmet bliver vist.”

Folk skal bare glæde sig. Det bliver fuldstændig genialt det her program. Det er så sjove menneske, der er med, og denne sæson er bare mega fed med de udfordringer, der kommer.”

Vil du gerne have indblik i Beates bagedyst-oplevelse, kan du følge med her.

Har stort hotel i Aalborg: Kæmpe hotelkoncern er gået konkurs

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

OPDATERING: Finans.dk skriver nu, at konkursen ikke vedrører de danske hoteller.

Efterfølgerne af corona-krisen er så småt ved at komme op til overfladen.

Det må hotelkæden Maribel, der driver 50 hoteller i bl.a. Norge, Sverige og Danmark, nu sande.

Med næsten 1 mia. i gæld er hotelkoncernen erklæret konkurs, og det får bl.a. konsekvenser for First Hotel Aalborg, der er en del af Maribel.

Ifølge Dagens Næringsliv har der dog været ridser i lakken længe:

»Vi har siden efteråret sidste år arbejdet hårdt på at få en langsigtet finansiering med vores tre hovedkreditorer Vastint, Host og Marriott. Desværre nåede vi ikke i mål med dette, før coronakrisen ramte,« siger Maribel-chef Pål Mørch til Dagens Næringsliv.

Ifølge det norske medie og Finans.dk er hensigten at videreføre driften af Maribels hoteller.

Finans skriver desuden, at Maribel blot driver hotellerne og ikke ejer de ejendomme, som hotellerne ligger i. Dermed er det op til ejerne af ejendommene og personerne bag konkursboet at bestemme, hvad der nu skal ske.

 

Stor sommerpulje til fritidscentrene: Børn og unge har vilde oplevelser i vente

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Efter adskillige måneder med nedlukning og begrænset social kontakt, er der endelig begyndt at blive åbnet op igen. Mange vælger dog at droppe ferien sydpå og i stedet nyde sommeren i Danmark.

I den anledning har vi allerede kunnet fortælle om et hav af sommeraktiviteter i Aalborg Kommune, der har modtaget flere millioner kroner til at lave aktiviteter og tilbud til børn og unge.

Udover en masse fede sports- og kulturaktiviteter, har man også samarbejdet med kommunens fritidscentre, hvor fokus er på at skabe sunde fællesskaber for børn og unge.

Fritidscentrene inviterer indenfor

Corona-krisen har været svær for en del børn og unge, der er blevet hevet ud af deres hverdagsrytmer og sociale fællesskaber som for eksempel at komme i fritidsklubben.

Derfor har man hos Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen med den særlige sommerpulje valgt at sætte fokus på denne gruppe med en række relationsskabende såvel som kriminalpræventive tiltag.

Det har resulteret i en hel masse fede aktiviteter hos fritidscentrene, der er arrangeret i samarbejde med lokale organisationer og foreninger.

Ét af disse steder er Fri-Stedet i Aalborg SØ, der allerede er i fuld gang med sommeraktiviteter for fritidscentrets mere end 350 medlemmer:

“Det har været så fedt pludselig at kunne give børnene og de unge muligheder og oplevelser, som vi ellers aldrig kan tilbyde med vores budget.

Da vi fik de ekstra midler, lod vi børnene bestemme, hvad de skulle bruges på. Det var skønt at se, hvor ellevilde de blev, og det ender med, at vi blandt andet skal ud og køre gokart,” fortæller Ulla Severin, Centerleder hos Fri-Stedet.

Stort medansvar hos medlemmerne

Hos Fri-Stedet er det vigtigt, at de unge er medbestemmende og tovholdere, når der skal arrangeres ture og andre aktiviteter.

Det er også tilfældet, når Fri-Stedet slår dørene op til en endags-festival den 5. september i samarbejde med GAME Streetmekka Aalborg:

“Vi fik sammen idéen om festivalen, hvor det primært har været børnene, der har været tovholdere på hver deres områder alt lige fra at ansøge om økonomi, planlægge aktiviteter, logistik, opsætning og alt andet.

Vi har blot været med for at hjælpe til med at realisere deres drømme om den her festival”, forklarer Ulla Severin.

Endagsfestivalen er blot en af mange fede aktiviteter hos Fri-stedet, der også har dans, sport og mange andre spændende ting på menuen:
“Vi har generelt et rigtig godt samarbejde med GAME. Vi uddanner blandt nogle af vores unge til det, vi kalder playmakere, hvor man eksempelvis kan blive ansvarlig for at facilitere to ugentlige aktiviteter.

Vi har også et tæt samarbejde med Black Top Team, der sammen med vores medlemmer breakdancer, har debatter og en masse andet. Mottoet er, at alle er ligeværdige, men alle er forskellige,” fortæller Ulla Severin.

Hos Fri-Stedet har man nemlig medlemmer med vidt forskellige etniske og sociale baggrunde – men fællesnævneren er, at der er plads til alle.

Fællesspisning og stærke sociale fællesskaber

Hos Fri-Stedet er fokus på at skabe sunde relationer og fællesskaber på tværs af aldre og kulturer. Derfor har man et fokus, der hedder ung-til-ung:

“Ung-til-ung-metoden betyder, at vi forsøger at lære de unge de nødvendige kompetencer for at være rollemodeller for andre unge, når vi for eksempel har aktiviteter, men lige så meget når de færdes i Sydøst uden for fritidscentret”, forklarer Ulla Severin.

Ung-til-ung-metode er også en metode, der praktiseres hos de øvrige fritidscentre i Aalborg, såsom Legepatruljen i Nord og Lommepengejobbere i Øst.

Hos Fri-Stedet er der også flere begivenheder ude af huset, hvor fritidscentrets medlemmer kan prøve kræfter med en masse alsidige aktiviteter.

Der er blandt andet regelmæssige ture i GAME, hvor der kan prøves kræfter med klatring og andre grene af gadeidrætten – eller fodboldskole i løbet af sommeren:

“Man kan komme med på fodboldskole i B52, hvor der er mulighed for at lege med bolde og hygge sig med de andre børn og unge,” forklarer Ulla Severin.

Fodboldskolen finder sted hver torsdag hele sommerferien fra kl. 16-18. Der er desuden fællesspisning hver eneste dag, hvor medlemmerne selv er med til at lave lækker mad.

Kontakt dit lokale fritidscenter

Der er et stort udvalg af aktiviteter i Aalborgs fritidscentre i både Nord, Centrum, Sydvest, Øst og Sydøst for børn og unge i alderen 6-17 år.

Kunne gadeidræt, dans og et stærkt fællesskab være noget for dig eller dit barn, kan du kontakte dit lokale fritidscenter eller følge med i aktiviteterne på centrets Facebookside.

Gæsterne strømmer til Aalborg Zoo: Var tæt på at lukke indgangene

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommerferien er skudt i gang – og for manges vedkommende bliver det inden for landets grænser.

Især Nordjylland er en populær feriedestination, og her i byen er Aalborg Zoo uden tvivl et af de helt store trækplastre.

Alle disse ting tilsammen gjorde, at Aalborg Zoo i går var meget tæt på at ramme sit absolutte maximum for det antal af gæster, det er forsvarligt at samle i parken.

“Der var allerede virkelig run på fra morgenstunden, så vi overvejede tidligt på dagen at lukke igen i en periode. Det blev heldigvis ikke nødvendigt,” fortæller Søren Sørensen, der er salgs- og kommunikationschef hos Aalborg Zoo.

“I stedet skyndte vi os at lave et facebookopslag, der opfordrede folk til at vente med at komme til efter klokken 14 – og det var som om, at det tog luften af det værste.”

I alt var 6.000 gæster forbi Aalborg Zoo i går – fordelt over hele åbningstiden, der lyder 10-19. 4.000 af disse var i parken samtidigt mellem kl. 13 og 14.

Vurderer løbende

Som følge af corona-situationen er det de enkelte kultursteders antal af kvadratmeter, der afgør, hvor mange mennesker der må samles. Disse tal er dog ikke nogen, som Aalborg Zoo opererer ud fra.

“Vi har rigtig mange kvadratmeter at gøre godt med, så der er umiddelbart plads til rigtig mange mennesker.

Derfor giver det ikke nogen mening at gå ud fra det præcise tal, for hos os afhænger det mere af, hvilken adfærd folk har, hvor tæt de samles og hvorhenne,” forklarer Søren Sørensen.

“Vi oplever især, at der er stor tilstrømning til legepladserne, grillpladserne og ved spisestederne. Derfor holder vi ekstra øje med disse områder og tager en løbende vurdering om, hvornår der er for mange inde samtidigt.”

Arkivfoto

Søren Sørensen fortæller også, at det kan være en god idé at købe billet hjemmefra, da det både mindsker tiden i køen og giver Aalborg Zoo en mulighed for at holde øje med, hvor mange der planlægger et besøg i parken.

Odense Zoo har indført krav om, at gæster køber billet på forhånd inden besøget, men det er ikke noget, som Aalborg Zoo endnu har haft brug for at gøre .

Gode råd til en god dag

Modsat mandag har dagen i dag – tirsdag 14. juli – været en stille dag i Aalborg Zoo, hvilket nok primært skyldes det kedelige og våde vejr. Fra i morgen forventer Søren Sørensen dog, at der igen kommer fart over feltet.

Derfor har han også et par gode råd og opfordringer til dem, der overvejer en solskinsdag i haven.

“For os er det allervigtigste, at vores gæster har en god og tryg oplevelse, så det skal vi have fokus på.

Gæsterne kan selv hjælpe det på vej ved ikke at lægge sine besøg på tirsdage, onsdage og torsdage, hvor der generelt er flere gæster end de andre dage. Derudover er det en god idé at komme efter kl. 14, uanset dagen,” siger han og fortsætter:

“Når man på forhånd ved, at der er rigtig mange på spisestederne, så kan man jo overveje at tage mad med hjemmefra. Generelt skal man bare overveje at holde sig fra de områder, hvor der er mange mennesker.

Måske skal børnene ikke lige på legepladsen den dag eller have en is, når alle de andre børn skal have en is. Det ville være superfint, hvis sådanne ting kan spredes mere ud over dagen.”

Foruden disse råd er det naturligvis også altafgørende, at man følger de generelle råd om god afstand og at blive hjemme, hvis man har symptomer på sygdom.

Heldigvis mener Søren Sørensen, at gæsterne har rigtig godt styr på adfærden og giver god plads til hinanden. Han forventer dog også, at de kommende dage bliver travle.

“Vi ser frem til i morgen med spænding, skal vi ikke bare sige det sådan?” slutter han med et grin.

Vi Elsker Sommer Tour indtager Blokhus i næste uge, hvor du kan glæde dig til at opleve kunstnere som Burhan G, Sanne Salomonsen, Rasmus Bjerg med John Mogensen show, Mick Øgendahl samt stor underholdning til de mindste med Hr. Skæg og MGP stjerner.

Med vores eksklusive MigogAalborg-rabat kan du komme meget billigt afsted. Læs mere her.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her