ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Udstilling får kæmpe ros: Politiken giver fem hjerter til Utzon Center

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Utzon Center
Foto: Utzon Center

I år ville Jørn Utzon være fyldt 100 år.

I den anledning har Utzon Center skabt Utzon100, hvor de fejrer den mest betydningsfulde danske arkitekt nogensinde i hele 2018 med udstillinger og arrangementer i Aalborg og rundt om i verden.

En af de udstillinger er Horisont – et operahus og en verden til forskel, som er en rejseudstilling, der viser hvordan hans oplevelser med fremmede kulturer farvede hans arkitektursyn og dannede grundlag for nogle af hans mest vidunderlige og ikoniske bygninger.

Den har været udstillet siden 9. april, hvor den har været meget velbesøgt. Nu har en af landet største aviser Politiken også været forbi, og de ovenud begejstrede for det, som Utzon Center har skabt.

“Smukt skåret med blik for hans inspirationskilder og installeret med et stærkt scenografisk greb … Med denne udstilling viser det gode gårdhus på kanten af Aalborg havnefront sig fra sin bedste side,” skriver Politiken blandt andet i anmeldelsen, der blev bragt 5. september.

De kvitterer med hele 5 hjerter ud af 6, og kalder udstillingen den bedste, de nogensinde har set, i de 10 år Utzon Center har eksisteret.

Udstilling får kæmpe ros: Politiken giver fem hjerter til Utzon Center
Foto: Utzon Center

En unik udstilling

Udstillingen er i Aalborg helt frem til 21. oktober og det er ikke kun aalborgenserne, der får æren at få et indblik i Jørn Utzons liv. I 2018 skal den også vises i København og Sydney i Australien.

Utzon Center beskriver selv udstillingen således:

Udstillingen giver  et unikt indblik i Jørn Utzons lyst til at rejse og de mange arkitekteventyr rundt om i verden. 

Utzons lyst til at rejse kom mange steder fra. Allerede som ung var han et udendørsmenneske og en eventyrer, der elskede at sejle, gå jagt og campere i det svenske Øland.

På arkitektskolen mellem 1937 og 1942 var undervisningen generelt skåret ud af en traditionsbevidst og national-romantisk tilgang til byggekunst, men under indflydelse af både Steen Eiler Rasmussen og Utzons onkel, skulptøren Einar Utzon-Franck, fik Utzon allerede her øje på den arkitektoniske rigdom, der var at finde i det fjerne østen.

Det handlede om en fascination af den anderledes byggestil, men mere vigtigt handlede det om at lære fra en byggekultur, der var baseret på filosofiske principper omkring mennesket og naturen i harmoni med hinanden.

Du kan læse meget mere om udstillingen her.

Del artikel