Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Succes i politiets dyrevelfærdsenhed: Første sag er nu afgjort

Af Stine Kjølby Christensen

63 procent af danskerne er helt eller delvist enige i, at der bør indføres dyrepoliti i Danmark, viste en undersøgelse fra 2018.

Landets dyreværnsorganisationer har i årevis kæmpet for at få indført en specialstyrke inden for politiet, der specifikt kan varetage sager om misrøgtede dyr.

Fra d. 1. juli 2019 er dette blevet en realitet.

Nordjyllands Politi sammensatte nemlig en specialiseret enhed, der skulle arbejde proaktivt og opsøgende i forhold til dyreværnssager.

Sektionen holder til på Kaas Politikontor og indeholder én ud af tre nye specialiserede dyrevelfærdsenheder på landsplan.

Første sag om hundehandel afgjort

Politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed i Nordjylland har siden opstarten i juli arbejdet målrettet med at finde og tage hånd om bl.a. ulovlig handel med hunde.

Der er nu faldet en afgørelse i den første sag omkring hundehandel, som politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed i Nordjylland optog den 4. juli 2019.

Her er tre personer fra Mariagerfjord Kommune blevet sigtet og idømt bøder på i alt 35.000 kroner.

Der var tale om en overtrædelse af bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med hunde, idet en hundeejer bl.a. vurderes til at have drevet erhvervsmæssig avl uden den fornødne tilladelse.

Derudover blev alle tre personer sigtet for at have overtrådt dyreværnsloven, fordi en hund var placeret i en mindre transportkasse i en kælder, og fordi nogle af hundene på adressen ikke havde adgang til vand.

Desuden var én hund ikke registreret i Dansk Hunderegister.

”Bøderne er én side af sagen.

Vi er selvfølgelig tilfredse med, at sagen er afgjort nu, men det vigtigste er, at vi har fået taget hånd om hundene,” mener politikommissær Henrik Taagaard, der er leder af den specialiserede dyrevelfærdsenhed, som i øvrigt dækker Nordjyllands, Midt- og Vestjyllands og Østjyllands politikredse.

Den nye sektion har primært fokus på ulovlig handel med hunde – herunder de såkaldte hvalpefabrikker – sager om import eller eksport af dyr, sager om handel med levende truede dyrearter og sager, der er udtryk for nye tendenser i dyreværnsområdet.

Alle disse indsatser skal i sidste ende sørge for, at de kan fanges i opløbet, og dyrenes lidelser kan minimeres eller helt undgås.

Til hvalpekøbere: Vær opmærksomme

Henrik Taagaard opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme på forholdene omkring hundene i en handelssituation, så man undgår at bidrage til ulovligheder eller vanrøgt:

”Se, hvor hundene sover og får føde. Bed hundesælgeren om at se mor til hvalpen og eventuelt søskende. Vurder hundens sociale evner i forhold til de andre hunde og mennesker, og køb aldrig en hund ’ude i byen’, f.eks. på en rasteplads eller parkeringsplads,” advarer Henrik Taagaard.

“Man bør også være mistænksom, hvis hundesælgeren kun vil modtage kontanter.

Det kan være en måde at sløre salgene på.”

Får man kendskab til ulovlig handel med hunde eller andre dyr, kan man anmelde det til sin politikreds via politi.dk eller tlf. 114.

Del artikel