Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Politiet melder ud: Endnu mere synlige i Aalborg nytårsaften

Af Michael Qureshi
Foto: Kim Matthai Leland
Foto: Kim Matthai Leland

Nytårsaften har traditionen tro altid betydet en travl aften for Nordjyllands Politi med ekstra politifolk på vagt.

Og ’patruljetrykket’ har i år fået en tand til.

Hvis mange mennesker blander sig nytårsaften, f.eks. ved midnatstid når man vil ud og se fyrværkeri, så risikerer vi nye smittekæder. Det vil politiet forsøge at undgå.

“Vi har ekstra patruljer på arbejde hele nytårsaften og nytårsnat, så vi kommer til at være mere synlige i gadebilledet end normalt, og vores folk er klar til gå i dialog og minde borgerne om reglerne – både i forhold til fyrværkeri og corona-restriktionerne,” siger politidirektør Anne Marie Roum Svendsen.

Forsamlingsforbud gælder stadig

Hun peger samtidig på, at forsamlingsforbuddet om højst at samle sig 10 personer i en gruppe også gælder den 31. december og indtil videre frem til 3. januar 2021.

Der anbefales også højst 10 personer i private hjem og højst 10 sociale kontakter nytårsaften – dog gælder der særlige regler for nytårsaftensarrangementer på plejehjem og for sociale tilbud.

“Man kan selvfølgelig af vanvare pludselig komme til at stå i en større gruppe, og så er rådet blot, at man søger væk.

Med sund fornuft kommer man langt, og den linje følger vores patruljer også: Vi minder folk på gaden om det, hvis de skulle glemme det,” siger politidirektøren, og hun understreger, at det er derfor, at politiet er derude nytårsnat; for at påse at regler, retningslinjer og restriktioner bliver overholdt af alle.

Særlig synlighed i større byer – især Aalborg

Politidirektøren pointerer, at patruljerne vil være bredt til stede, dvs. i hele politikredsen, men det er klart, at de naturligvis nytårsaften vil befinde sig mest der, hvor der er behov, f.eks. hvor folk naturligt forsamles i de større nordjyske byer, især centrale steder i Hobro, Hjørring, Frederikshavn og naturligvis navnlig i Aalborg.

“Vi ved af erfaring, at folk ved midnatstid gerne søger mod centrale pladser i bybilledet for at se fyrværkeri – så her vil vi selvfølgelig være til stede, så alt kan foregå i god ro og orden,” understreger Anne Marie Roum Svendsen.

Politidirektøren tror dog ikke, at det bliver nødvendigt i større omfang at finde hverken bødeblok eller håndjern frem.

“Nordjyderne har nemlig under hele corona-epidemien hovedsageligt været fornuftige og vist villighed til dialog, så det regner vi også med bliver tilfældet nytårsaften,” siger Anne Marie Roum Svendsen.

Ny bestemmelse bl.a. om fyrværkeri

Desuden minder politidirektøren om den nye bestemmelse i straffeloven, 119b, om angreb med genstande, f.eks. sten og fyrværkeri, på personer i offentlig tjeneste eller hverv.

Det indebærer en strafskærpelse på op til 8 års fængsel og øget mulighed for varetægtsfængsling.

Skærpelsen skyldes, at politikerne har ønsket at understrege alvoren ved den forbrydelse, det er at skyde fyrværkeri mod ansatte ved politi og brandvæsen og personer på gaden generelt.

“Heldigvis har vi ikke oplevet den slags episoder i Nordjylland, men jeg vil gerne her op til nytåret påpege, at man skal huske at fyre sit fyrværkeri af på forsvarlig vis og tage hensyn til sine omgivelser,” siger Anne Marie Roum Svendsen.

Nytårsaften er der i øvrigt også forbud mod salg af alkohol fra kl. 22.00 til kl. 09.00 nytårsdag (1. januar 2021) fra serveringssteder, butikker og andre lokaler og lokaliteter.

Sundhedsmyndighederne anbefalinger til en mere Coronasikker nytårsaften

  • Bliv hjemme hvis du har symptomer, er testet positiv eller er nær kontakt.
  • Hold dig til dit eget nytårsselskab hele aftenen, også hvis I går udendørs.
  • Undgå steder, hvor mange mennesker typisk går hen nytårsaften.
  • Find alternative måder at ønske godt nytår til dine naboer, hils f.eks. hen over hækken, på hver sin altan eller over telefonen.
  • Aflys fælles fyrværkeriarrangementer eller –opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles samme sted.
  • Lav aftaler for virtuelle nytårshilsner med venner og familie som du gerne ville have fejret nytåret med.
  • Uden for private boliger og haver i tilknytning hertil gælder forsamlingsfor-buddet på 10 personer.