Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Politiet advarer kraftigt: Ny type svindel i Aalborgs natteliv

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: RIgspolitiet
Foto: RIgspolitiet

Nordjyllands Politi ser en ny fremgangsmåde brede sig i nattelivet, hvor svindlere gør unge til ’muldyr’.

Derfor råber politiet nu vagt i gevær og håber at nå ud til de unge med især ét centralt budskab.

”Lad ikke andre bruge din telefon,” siger politikommissær Simon Hjorth Jacobsen, Nordjyllands Politi, når man beder ham om at opsummere sit allervigtigste forebyggende budskab til de unge, der fester i nattelivet i denne glade juletid.

De unge risikerer nemlig – som en meget ubehagelig ”tak” for deres ellers venlige gestus – at ende som kriminelle muldyr.

Det skriver Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Hvidvask gennem flere led

Såkaldt muldyrsvindel foregår ved, at personer (ofte i god tro) på den ene eller anden måde stiller deres konto til rådighed for kriminelle, der ad den vej lykkes med at hvidvaske penge.

Det kan eksempelvis ske ved, at man bliver standset i gågaden og bliver bedt om at hæve penge for nogen mod at få mobiloverført et beløb til sin konto. 

”Det nye, vi nu ser, er, at det foregår i nattelivet, hvor udspekulerede kriminelle udnytter folks beruselse til at låne deres mobiltelefoner og på den måde involverer dem i hvidvask,” forklarer politikommissæren, der leder politiets forebyggelsessektion i Aalborg.

Svindlen kan konkret foregå gennem flere led: En person lykkes med at låne ”muldyrets” mobil og overfører så et langt større beløb end aftalt til en medsammensvoren anden person.

Denne anden person overfører så igen pengene til en tredje person, som har til opgave at hæve pengene og derefter melde dankortet stjålet til banken og politiet.

”Det handler om at passe på sig selv”

Simon Hjorth Jacobsen kan ikke sætte præcise tal på, hvor mange sager Nordjyllands Politi har p.t. med netop denne nye fremgangsmåde – men den breder sig.

”Jeg ved fra vores kontakt med de unge og med efterforskerne, der arbejder med it-relateret økonomisk kriminalitet her i Nordjyllands Politi, at dét her er en tendens.

Derfor er vi meget opmærksomme på det, og vi vil gerne sikre os, at de unge og deres forældre også er bevidste om det,” siger Simon Hjorth Jacobsen.

Han opfordrer til, at man generelt tænker risikoen for svindel ind i sin bytur:

”Det bør høre med til det mindset, man har, når man går i byen. Det håber vi, forældrene vil tale med deres børn om.

Man skal ikke låne sin mobil ud – på lige fod med ikke at tage mod drinks fra fremmede, ikke køre spritkørsel, ikke gå ned til havnen og så videre. Det handler om at passe bedst muligt på sig selv,” mener Simon Hjorth Jacobsen.

Politiets råd – sådan undgår du at blive et kriminelt muldyr

  • Lad ikke fremmede bruge din telefon.
  • Lad aldrig andre bruge din konto til at overføre, hæve eller indsætte penge.
  • Sig nej til fremmede, som beder om nemme tjenester, eventuelt mod betaling. Bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du skal nå en aftale, eller at du ikke har dit betalingskort på dig.

Værd at vide

Del artikel

Andre læser også