Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Pesticider i drikkevandet: Aalborg er blandt de hårdest ramte i Nordjylland

Af Ane Johanne Damgaard

Noget af det bedste ved at komme hjem fra en længere rejse er, at vi igen kan slubre koldt vand blot ved at tænde for vandhanen.

Men spørgsmålet er, om dén gode er på lånt tid?

De sidste år er mængden af pesticidrester i vores drikkevand nemlig steget. Og her er Aalborg blandt de kommuner, hvor glasset vist må siges at være halvt tomt.

Det viser en ny opgørelse lavet af Danmarks Naturfredningsforening.

Opgørelsen over mængden af pesticider i landets kommuner viser, at der i løbet af de sidste fem år er fundet rester af pesticider i intet mindre end 96 af landets 98 kommuner.

Hvis man sætter luppen over Nordjylland, er Aalborg blandt de hårdest ramte kommuner. Det skriver TV2 Nord.

Her er der fundet pesticidrester i over halvdelen af de drikkevandsboringer, der er lavet i kommunen – det vil sige 52 procent af de 200 boringer lavet over fem år.

Man gør noget ved problemet

I Aalborg er man heldigvis meget opmærksom på problemet – hvilket også er en nødvendighed.

Geologien i Aalborg-området gør nemlig vandet særligt udsat, da vi her fra naturens side ikke har de tykke lerlag, der er andre steder i Danmark, og som giver beskyttelse mod aktiviteter på overfladen.

Derfor har Aalborg Kommune været fremsynede og begyndte som de første i Danmark at udarbejde indsatsplaner, som sikrer, at grundvandet beskyttes i indvindingsområderne til drikkevand.

Men desværre ses effekten endnu ikke nede i de dybder, hvor Aalborg Forsyning henter drikkevandet, og derfor kan det blive nødvendigt at rense grundvandet, før det kan bruges som drikkevand.

“Det er både bekymrende og nedslående, at der så ofte bliver fundet pesticidrester i de danske drikkevandsboringer.

Tallene understreger, at vi er nødt til at handle nu, hvis udviklingen skal vendes, og hvis de fremtidige generationer også skal have glæde af rent drikkevand direkte fra den danske undergrund,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening ifølge Ritzau.

Del artikel

Andre læser også