På Sidelinjen til en misbruger: Amalie og Cecilie vil gøre en forskel for pårørende
Vrede, fortvivelse, frustration, afmagt og ensomhed er nogle af de følelser, som pårørende til misbrugere kan sidde med.
Men hvem er der til at gribe en og forstår, hvad man gennemgår som pårørende?
Veninderne Amalie Nelving og Cecilie Ibsen ved om nogen, hvordan det er at stå i denne ubærlige situation, da begge deres partnere har været misbrugere.
Pigerne har en podcast om netop det at være pårørende til en misbruger med håbet om at skabe et fællesskab for andre pårørende.
Vi har snakket med Amalie og Cecilie om, hvad det er, man gennemgår som pårørende samt vigtigheden i at bryde tabuet.
En at kunne spejle sig i
Amalie og Cecilie mødte hinanden for første gang som nye studerende på socialrådgiveruddannelsen. Allerede fra start var der meget tilfælles mellem kvinderne såsom, at de begge er mødre.
Men under overfladen havde de endnu mere tilfælles – noget mere personligt og svært.
De var nemlig begge partnere til misbrugere.
“Jeg skulle ikke forklare hende alle mine følelser,” siger Amalie Nelving til MigogAalborg.
“Jeg har på ingen måde haft nogen i mit netværk før, som jeg kunne spejle mig i, før jeg mødte Amalie,” tilføjer Cecilie Ibsen.
Amalie og Cecilie har siden da lavet podcasten På Sidelinjen, som netop har fokus på livet som pårørende til en misbruger.
Med podcasten, der startede i 2022, åbnede de døren til et tabubelagt emne, hvor både følelser såsom sorg, skyld og ensomhed bliver behandlet åbent og ærligt.
Podcasten, som gør en forskel
I dag, med fire års clean tid hos deres partnere, står Amalie og Cecilie stærkt som stemmer for et vigtigt tabubelagt emne.
De deler deres egne oplevelser og inviterer gæster ind i deres podcast såsom andre pårørende og fagfolk, for at dykke ned i, hvad det vil sige at være tæt på en misbruger.
I hvert afsnit belyser de relevante problemstillinger – fra ensomhed til den adfærd, man udvikler som pårørende.
Særligt stærkt står episoden om det at være mor i en sådan situation, hvor de blandt andet deler om deres indre kampe og skyldfølelse.
“Det har været så skamfuldt, for hvis jeg lige prøvede at åbne lidt op, kunne man få den der, hvorfor går du ikke bare? Så nemt er det bare ikke, når du står over for en person, der prøver og inderst inde lider.
Så kan man ikke bare gå, fordi det ændrer jo ikke på, at man elsker ham,” siger Cecilie.
Podcastens feedback har været over alt forventning.
“Når folk skriver tak for podcasten, og at de føler sig hørt, bliver vi utrolig rørte,” fortæller Cecilie.
“Vores mål til at starte med var, at hvis bare én person kunne bruge det til noget, så var det det hele værd,” tilføjer Amalie.
Stemmer for en overset gruppe
Podcasten er blevet Amalie og Cecilies hjertebarn. De håber nemlig på, at det er starten på at gøre en forskel for pårørende til misbrugere.
De engagerer sig derfor også politisk.
Da de hørte om et rundbordsmøde på Christiansborg om en mulig behandlingsgaranti for pårørende, tøvede de ikke med at tage kontakt.
“Det er et rigtig godt første skridt, at der politisk også kommer lidt fokus,” påpeger Cecilie.
For virkeligheden er desværre barsk, da lovgivningen stort set ingen støtte tilbyder til pårørende, som er voksne, og der er markante forskelle i de tilbud, som kommunerne har til rådighed.
“Indtil videre kan man kunnet få hjælp, hvis man er barn,” fortæller Amalie og fremhæver behovet for støtte til de voksne, der står alene med byrden og ansvaret.
Cecilies egen oplevelse illustrerer netop dette problem.
Efter forgæves at have forsøgt at finde hjælp via internettet, ringede hun i sin tid til misbrugscentret.
Her fik hun at vide, at det var misbrugeren, der skulle møde op.
Amalie og Cecilie nævner, at man som pårørende står uden reel hjælp, medmindre man er under 25 år og kvalificerer sig til tilbud fra visse private organisationer.
“Vi ønsker at sprede budskabet om, at vi er en overset gruppe, som har brug for hjælp,” understreger Amalie.
På Sidelinjen er ikke kun et sted for pårørende til at finde trøst og genkendelse, men også en påmindelse om, at man ikke er alene i sin kamp, selvom det kan føles sådan.
Hvis du også står i en situation, hvor du er pårørende til en en misbruger, så anbefaler Amalie og Cecilie, udover deres egen podcast, følgende:
”Pårørende til misbrugere” – Facebookgruppe: Et fællesskab hvor man kan dele både anonymt og med navn om egne oplevelser samt finde spejling i andres oplevelser.
Psykolog Helle Lindgaard: På Helles Instagram-profil kan du finde genkendelige opslag omkring livet som pårørende.
Pårørende Netværket – Misbrugsportalen: Tilbyder gratis rådgivning, samtaler, gruppeforløb mm.
Fri af Misbrug – Familierådgivning: Tilbyder gratis og anonym rådgivning til børnefamilier.
”Det er hårdt at være en skildpadde på ryggen” – Bog af Maj Bjerre & Anja Engmann: Bogen giver et bud på redskaber og indsigter, der kan hjælpe læseren med at navigere i en kompleks og udfordrende situation som pårørende til en misbruger.
Du kan lytte til På Sidelinjen på Spotify samt på Apple Podcasts.