Overlevelsesguide til studerende: Her bliver du mæt for en Vejgaard-dollar

Skrevet af: Jonas Søhus Vogt Sørensen

Op gennem firserne og halvfemserne skød fastfoodrestauranter op i hele landet, og særligt pizzeriaerne gik sin sejrsgang.

Men spoler vi lige tiden tilbage til Danmark i 1960’erne – før danskerne fik øjnene op for take away – spiste vi meget anderledes, end vi gør i dag.

Færdigretter på dåse var helt nyt og spændende, men vi lavede stadig det meste mad selv. Retter som mørbradgryde, landgangsbrød og kalvefrikassé var særdeles populære.

I dag er take away uomtvisteligt en stor del af de flestes hverdag, og de fleste restauranter og caféer er da også hoppet med på bølgen og sender hjertens gerne mad ud af huset.

Tour de take away

Take away er lækkert, men til tider også dyrt. Så hvis du er fattig og sulten, skal du læse med her.

Vi giver en gennemgående guide til Aalborgs billigste og bedste take away, der kan erhverves for en flad “Vejgaard-dollar” (50 kr.) eller derunder.

I Aalborg vrimler det med studerende, der på SU hver måned kæmper med et stramt madbudget.

Det er særligt jer denne guide er dedikeret til – så du kan forkæle dig selv med en omgang take away uden at gå sulten i seng resten af måneden.

Guiden vil rumme alt hvad madhjertet begærer; lige fra durum, pita og china boks til sandwich, burger og bøfsandwich.

NB: Vi har naturligvis selv betalt for maden og udvalgt stederne, der er med i guiden.

Sam’s Barbeque

Turen starter på Bispensgsade hos Sam’s Barbeque, der har været en institution i Aalborg siden åbningen tilbage i 1987.

Stedet er især kendt for den legendariske 40D: En sandwich-specialitet med kebab, pommes frites og hjemmelavet dressing.

Men de kan bestemt også være med på durum-fronten, og på Sam’s Barbeque er alt hjemmelavet: lige fra krydderiblandingen til kødet og den helt særlige røde dressing.

De er også hovedelementerne i deres durum, som derudover består af salat, tomat og løg.

En durum fra Sam’s Barbeque har en meget velkendt smag, og man drømmer sig hurtigt væk til 40D – men i en mere spis-den-på-farten-venlig udgave.

Den kan dog også, som vi gjorde, snildt nydes på restaurantens 2. sal, hvor der både er bløde stole og en hyggelig udsigt over den pulserende gågade.

Brødet var luftigt og dejligt vamset; en skøn brød-dyne, som var det perfekte omsvøb til de rigelige mængder af kebab og dressing.

Du skal vælge Sam’s Barbeque, hvis du er til en overdådig durum fra et legendarisk sted, der står 100 % ved sig selv.

Hos Sam’s Barbeque får du en lille durum m/ kebab el. kylling for 49 kr.

Foto: Okan Gültekin

China Boks Take Away v/Jan Tan Hung Ly

Længere nede af Bispensgade finder du Aalborgs mest legendariske China Boks take away.

Stedet kan for mange være svært at få øje på, men har du først været der, glemmer du det aldrig.

Folk flokkes hver dag udenfor det lille sted for at få en autentisk kinakasse to-go.

Selvom stedet er småt, er kasserne store og udvalget bredt. Personalet er ikke blege for at sovse din kasse godt ind, hvis det er det, du ønsker.

Og det ønskede vi. Da vi åbner boksen bliver vi mødt af et syn og en duft, vi hverken finder bedre eller smukkere andre steder.

Boksen er proppet til bristepunktet med lækre nudler eller ris, sprødt indbagt kylling, rejer, blæksprutte og ruller samt toppet med en overdådig sur/sød eller karrysovs.

Samtidig er den nem at smovse på farten, og vi tør godt lægge hovedet på blokken og garantere, at du bliver mæt. Det er kinesisk mad i topklasse!

Du skal vælge China Boks Take Away, hvis du vil have nem mad at spise på farten, men ikke vil gå på kompromis med kvaliteten.

Hos China Boks Take Away v/Jan Tan Hung Ly får du en lille boks for 30 kr., en mellem for 40 kr. og en stor for 50 kr.

Foto: Okan Gültekin

Din Pita Bar & Din Vitamin Bar

Midt på ruten trængte vi til at forbrænde noget af den lækre mad, vi allerede havde indtaget, og derfor begav vi os ud på en lidt længere spadseretur til Din Pita Bar på Kastetvej.

Din Pita Bar har efterhånden etableret sig som en af Aalborgs absolut bedste spisesteder, når det kommer til de mellemøstlige retter.

Det er et spisested sprængfyldt med lækker og smagfuld mad, der oveni købet er godt for både dine smagsløg og krop.

Vi skulle naturligvis nyde to af bestsellerne: to wraps med henholdsvis marineret oksekøds shawarma og marineret fajita kylling.

Fælles for dem begge er en fantastisk, smagfuld dressing og en sprød, frisk salat. Brødet er blødt, luftigt men samtidig fyldigt, der efterlod os særdeles tilfredse og mætte.

Både oksekød og fajita kylling er af den fineste slags, og vi blev sendt direkte i den syvende oksekøds- og fajita-himmel.

Du skal vælge Din Pita Bar, hvis du vil have mellemøstlig mad, der smager, som var du der selv.

Hos Din Pita Bar får du en wrap med marineret oksekøds shawarma eller marineret kyllinge fajita for 48kr. Du kan også få det i en almindelig pita for 45 kr. 

Men vi kunne naturligvis ikke besøge Din Pita Bar uden også lige at smutte forbi storebroren, Din Vitamin Bar. Her fik vi en grillet sandwich med avocadocreme i et mørkt landstykke.

Og lad os bare sige det som det er. Det er tydeligt, at det er samme par, der har både Din Pita Bar og Din Vitamin Bar, for maden, servicen og atmosfæren var igen helt og aldeles fremragende.

Sandwichen er en sprød én af slagsen. Fyldet består af diverse grønt og en god mængde lækker, grillet kylling, der til sammen går op i en højere enhed.

Topper man det så lige med en skive stegt bacon og en smagfuld, frisk og blid avocadocreme, har man opskriften på en sund sandwich, der går lige i madhjertet.

Du skal vælge Din Vitamin Bar, hvis du vil have en sund, saftig og smagfuld sandwich, som ikke lader noget tilbage at ønske.  

Hos Din Vitamin Bar får du en grillet sandwich med avocadocreme for 43 kr. 

James Robertson

Den noget anderledes kebab-restaurant James Robertson imponerede i Aalborg, da de i 2019 slog dørene op på Boulevarden.

Stedet er opkaldt efter James Robertson, som var med til at udbrede kendskabet af kebab i det vestlige Europa, efter at have smagt det i Istanbul i Tyrkiet.

Derfor ville det være oplagt at smage noget med kebab, og da vi trådte ind i restauranten fik vi med det samme øjnene op for den helt store nyhed: James Köfte.

Den kunne vi naturligvis ikke lade vores næse gå forbi.

Selvom köfte kebab er en tyrkisk specialret, fås den i den grad også i topklasse i Aalborg. Vi var svært begejstrede for det lækre lammekød og er sikre på, at den vil have lang levetid i byen.

Brødet er til den bløde side, men stadig crispy og smagfuldt. Selve köften og det lidt spicy krydderi, der sitrer og brænder dejligt på tungen, er dog det, der virkelig gør udslaget.

Du skal vælge James Robertson, hvis du vil spice hverdagen lidt op med en tyrkisk specialitet.

Foto: Okan Gültekin

Hos James Robertson får du en James Köfte til 49 kr.

Bogø

Det næste stop på ruten er en decideret klassiker. Bogø kender de fleste, men vi er alligevel ikke i tvivl om, at den skal med i guiden.

Her kan man få alt fra pita og bowls til sandwich, falafel og Crispy Chicken.

I guidens anledning besluttede vi at springe på den legendariske Crispy Chicken burger, da den i høj grad er en bestseller hos aalborgenserne – den fås nemlig til kun 25 kr.

Vi var i den grad overrasket over, hvor meget man får for pengene.

Burgeren er simpel med kylling, salat og dressing. Den ser ikke ud af noget særligt, men prisen og smagen kombineret gør, at den er helt genial til studerende.

Du skal vælge Bogø, hvis du skal imponere din Tinder-date, men ikke har råd til dyre restauranter. Deres Crispy Chicken kan spises på farten med én hånd, så der stadig er mulighed for fingerfletning med den anden.

Vi er sikre på, at den går rent hjem. 

Hos Bogø får du en Crispy Chicken for 25kr. 

Foto: Okan Gültekin

Chop’N Wok

Den her har vi glædet os til. Vi har hørt fra mange aalborgensere, at Chop’N Wok på madmekka-vejen, Reberbansgade, skulle være noget udover det sædvanlige. Og wow, hvor må vi give dem ret!

Vi var to madanmeldere på madjagt, og vi tør da godt indrømme, at vi begge fik fyret mange (rosende) bandeord afsted, mens vi guffede løs af den store bowl.

For os var det uden tvivl det bedste spisested på Tour de take away, og det siger ikke så lidt – for konkurrencen var benhård.

Hos Chop’N Wok er alt friturefrit, der bruges kun friske råvarer og alt er lavet fra bunden. Og det skinnede da også tydeligt igennem i vores måltid.

Penang kylling-bowlen, som vi fik anbefalet, var toppet med citrongræs, limeblade, hvidløg og chili, der gjorde smagsoplevelsen varierende, delikat og spændende.

Desuden var der en perfekt fordeling af ris, kylling og en spicy sovs, der efterlod os med et smil på læben og en glædeståre eller to pressende på.

Topper du så det hele med et smilende og imødekommende personale, har du opskriften på det perfekte spisested, der ikke vælter madbudgettet.

Du skal købe en bowl hos Chop’N Wok, hvis du vil have et sundt alternativ til de traditionelle fastfoodtyper, der smager himmelsk.

Hos Chop’N Wok får du en lille bowl for 40 kr. Du kan også købe en stor bowl til 50 kr.

Foto: Okan Gültekin

Nadia’s

Nadia’s behøver ikke den store introduktion, for det er et velkendt spisested i hele Aalborg og omegn.

Hos Nadia’s spænder udvalget bredt med alt fra sandwich, salat og burger til tapas, smørrebrød og stjerneskud.

Men det er dog de forskellige sandwich, der er Nadia’s helt store trækplaster.

Derfor blev valget to klassiske sandwich i form af kylling & bacon og ribbensteg.

Begge varianter kom i et stort, groft brød, der var tilpas sprødt.

Sprødheden er der dog langt fra alt, der er lokkende ved disse sandwich. Begge sandwich er fyldt med lækkert fyld, der både er saftigt og smagfuldt.

Herudover er der en passende mængde grønt og dressing til stede – og særligt rødkålen komplimenterede ribbenstegen fantastisk, der nærmest ledte tankerne hen på mors julemad.

Hos Nadia’s ved man præcis hvad man får, og der er ikke en finger at sætte på noget.

Du skal vælge en sandwich fra Nadia’s, hvis du vil supplere din travle og spændende hverdag med en tidløs klassiker, der skaber ro i sindet.

Hos Nadia’s får du en lille sandwich for 40 kr. Du kan også få en stor for 50 kr. Derudover får du 10 % studierabat.

Foto: Okan Gültekin

Fontænen

Vi slutter turen på en af Aalborgs mest legendariske grillbarer.

Fontænen er en grillbar i ordets fineste forstand. Når du træder ind bliver du mødt af et retro look med de flotteste blå stole, der skaber en hyggelig og nostalgisk atmosfære.

Foto: Okan Gültekin

Har du spist på Fontænen er du sikkert faldet pladask for de hotdogs, der i utallige år har været stedets helt store succes.

Men grillbaren har så meget mere at byde på. Eksempelvis bøfsandwich.

Vi er svært begejstrede for den store fætter, der er en solid, klassisk bøfsandwich, som er dejlig snasket. Der er rigeligt med rødbeder, løg og syltede agurker, som lige pifter den ellers brune horisont en tand op.

Bøffen er saftig og brødet rigtig godt gennemvædet af sovsen, der gør, at bøfsandwichen glider lige ned.

Bestiller du en bøfsandwich får du noget for pengene, og vi garanterer, at du ikke går sulten derfra.

Men er du mere til fritter, pølser og dressing er Fontænens pølsemix et gedigent bud på en ret, der går rent hjem.

Både fritter og pølser er sprøde, og topper man så det hele med masser af ketchup og creme fraiche (og måske også lige en Cocio), har du den perfekte kombination af vådt og godt.

Du skal spise hos Fontænen, hvis du vil have klassisk, dansk mad i nostalgiske og hyggelige omgivelser

Hos Fontænen koster både bøfsandwich og pølsemix 49 kr. pr. stk.

Aalborgs største restaurantfestival – Aalborg Eat Out

Tre retter for 225 kr. eller gourmet-aften for 425 kr. i to uger i oktober

13 af Aalborgs bedste restauranter er med – heriblandt Restaurant Tabu, Applaus, Nam, Struktur Skagen Fiskerestaurant, Fusion, La Locanda m.fl – 
Se dem alle og book bord her