Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ordblindhed: Hvad det er, og hvad du kan gøre ved det

Af Annoncør

Ordblindhed er en indlæringsvanskelighed, der påvirker læsning, skrivning og stavning. Personer med dysleksi har problemer med disse færdigheder, fordi de har problemer med at se, høre og behandle bogstaver og ord. Dysleksi kan forekomme i familier, hvilket betyder, at det kan gå i arv fra forældre til børn. Hvis du er ordblind, forstår vi dine problemer. Her er, hvad du kan gøre for at gøre dit liv lettere. 

Hvad er årsagen til dysleksi?

Dysleksi opstår, når der er forskelle i den måde, hvorpå dele af hjernen udvikler sig til læse- og sprogfærdigheder. Dette kan skyldes genetiske faktorer eller problemer under graviditet eller fødsel. Nogle gange er årsagen ukendt. Personer med dysleksi har ofte problemer med nogle af disse færdigheder: 

-Kendskab til alfabetet og evne til at opremse det i rækkefølge 

-Genkende almindelige ord ved synet 

-At kunne læse hurtigt 

-Afkodning af ord (“at lytte dem ud”) 

-At stave ord korrekt 

-Håndskrive 

-Organisering af tanker på papir 

-At huske anvisninger i flere trin 

Ordblindhed kan også påvirke en persons evne til at huske sekventielle oplysninger som f.eks. tal eller navne. Personer med ordblindhed kan f.eks. have problemer med at huske et telefonnummer eller trinene i en opskrift. Mange mennesker med ordblindhed har en gennemsnitlig eller over middel intelligens. Bare fordi nogen har ordblindhed betyder det ikke, at de ikke er kloge. Faktisk har nogle meget succesfulde mennesker ordblindhed, herunder skuespillerne Leonardo DiCaprio og Tom Cruise, iværksætteren Richard Branson og sportsudøveren Magic Johnson.

Hvordan diagnosticeres dysleksi?

Hvis du tror, at du eller dit barn måske har ordblindhed, skal du tale med din læge eller dit barns læge. Diagnosen dysleksi stilles efter en række tests, der undersøger læse-, skrive- og stavefærdigheder. Disse tests kan udføres af en læge, psykolog, talepædagog eller en anden uddannet sundhedsperson. En diagnose af ordblindhed kan undertiden stilles hos små børn, inden de begynder i skole. Men for ældre børn og voksne bliver diagnosen måske først stillet senere i livet. Det skyldes, at det kan være svært at se forskel på den normale udvikling af læse- og skrivefærdigheder og de tidlige tegn på ordblindhed. Hvis du er voksen og tror, at du måske har ordblindhed, findes der online screeningsværktøjer, der kan hjælpe dig med at få en idé om, hvorvidt du bør tale med en læge om at blive testet for tilstanden. Du kan altid besøge et ordblinde foredrag for at lære mere om tilstanden.

Hvordan behandles ordblindhed?

Der er ikke én rigtig måde at behandle ordblindhed på. Målet med behandlingen er at give den støtte, der opfylder de individuelle behov hos personen med ordblindhed. Behandlingsmulighederne kan omfatte specialiseret undervisning, pædagogisk terapi, medicin, hjælpemidler, rådgivning og tilpasninger i hjemmet, skolen eller på arbejdet. Nogle personer med mildere former for ordblindhed har måske slet ikke brug for nogen behandling. Personer med mere alvorlige former kan have brug for en kombination af forskellige typer behandling. Behandlingstypen afhænger af symptomernes sværhedsgrad, alder, funktionsniveau, motivation, læringsstil, miljø og tilgængelige ressourcer. Der kan være behov for en teamtilgang, der involverer pædagoger, psykologer, rådgivere, læger, talepædagoger, ergoterapeuter og andre. Uddannelse om, hvordan man bedst håndterer daglige aktiviteter, kan hjælpe alle, der er berørt af denne tilstand.

Der har du det! Jeg håber, at denne artikel har hjulpet dig med at forstå denne almindelige tilstand. Tak fordi du læste med!

Del artikel

Andre læser også