Obama fyldte salen med latter og gode råd: Sådan gik det i Musikkens Hus

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Per Lange
Foto: Per Lange

I dag kom dagen endelig, hvor Barack Obama lagde vejen forbi Aalborg.

Allerede i formiddag ved indgangen til Musikkens Hus kunne man fornemme, at dagens æresgæst var og er en meget vigtig mand – både hvad angår fremmødet fra de mange nysgerrige nordjyder, men ikke mindst også sikkerhedsmæssigt, hvor intet var overladt til tilfældighederne.

Læs også: Nu kommer Obama: Her er alt du skal vide om besøget

Hele området omkring Musikkens Plads var spærret af, da vi ankom omkring kl 13.30, og adskillige politifolk og private vagtfolk patruljerede løbende hele området. Der kunne også både ses og høres helikoptere i luften.

Inden vi fik lov at gå ind i de hellige haller skulle vi igennem et grundigt sikkerhedstjek, hvor både taske og jakker var til gennemsyn.

Pressefolkene havde som de eneste lov til at medbringe tasker (med computere, notesbøger og lignende) med indenfor, og de skulle derfor tjekkes ekstra grundigt af en bombehund fra Politiet.

Læs også: Gigantisk gevinst for Aalborg: Sådan fik Musikkens Hus Obama til byen

Publikum var en blandet skare af både studerende, erhvervsfolk, politikere og andre store personligheder.

MigogAalborg spottede blandt andre Borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen, Kulturminister og Kirkeminister Joy Mogensen, Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn og tidligere ambassadør for USA i Danmark, Rufus Gifford.

Store nordjyske erhvervsfolk som Jacob Risgaard og Mads Peter Veiby var også til stede, mens eksempelvis Christian BItz og Remee også var i Musikkens Hus for at opleve Obama.

Foto: Per Lange

Lettere forsinket verdensstjerne

Dørene til Musikkens Hus blev lukket klokken 16.15, og Obama skulle efter planen gå på kl 16.30.

Da en ansat på Musikkens Hus satte en kop te (formentlig af mærket Lipton, som var det eneste Obama havde på sin rider) på bordet mellem de to stole klokken 16.29, gik der da også et sus igennem publikum, som troede det var lige op over.

Men tilhørerne måtte væbne sig med lidt ekstra tålmodighed, for man var lidt bagud med tidsplanen, da flyet var landet lettere forsinket.

Klokken 16.44 kunne dagens moderator, Lasse Rich Henningsen, så gå på for at give en lille introduktion til Q&A’en, hvor han selvfølgelig også fik nævnt, at Aalborg er på NY Times liste over 52 places to visit in 2019.

Han kaldte desuden besøget et historisk besøg, og klokken 16.48 kunne han så byde dagens hovedperson velkommen på scenen.

Foto: Per Lange

Modtaget som en helt

Barack Obama blev modtaget som en helt, og der gik ikke mange sekunder, før hele salen stod op i ren begejstring.

Obama startede, som den store diplomat han er, selvfølgelig med at rose Aalborg, og han kaldte byen smuk. Han lovede desuden, at han ikke ville synge på scenen på trods af den fremragende akustik i salen.

Derudover havde han stor ros til Danmark som land, som han karakteriserede som et lille land med en stor indflydelse.

Han roste desuden vores kerneværdier, militæret, og der blev også en positiv bemærkning i retningen af vores møbeldesign, selvom han dog mente, at den dyre designerstol fra den danske møbelarkitekt Hans J. Wegner næsten var lidt for komfortabel.

Foto: Per Lange

Både plads til alvor og sjov

Den karismatiske præsident havde fra start tilhørerne i sin hule (og lune) hånd, og der var en respektfuld stilhed, når han snakkede om alt fra klima, familielivet, lederskab, entreprenørskab, politik og meget, meget mere.

Obama var heller ikke bange for at snakke om vigtige emner, som eksempelvis de udfordringer, som vores moderne demokrati står over for.

Han fortalte, at vi i Vesten har taget de kerneværdier, som vi grundlagde efter Anden Verdenskrig for givet, og vi skal i fremtiden finde troen på, at demokratiet kan fungere.

Derudover kom han også inde på Fake News, hvor han igen greb fat i de (sparsomme) rekvisitter, der var på scenen i form af bordet, som stod mellem ham og Lasse:

Man kan godt have en debat om det er et flot og pænt bord, men man er nødt til at blive enige om, at dét er et bord, som henviser til hele snakken om facts vs. meninger.

Det var også temaet for snakken om klimaforandringer, hvor Obama med vanlig sarkasme fik sagt, at folk var nødt til at flytte mere nordpå … til eksempelvis Danmark, og der var Lasse selvfølgelig hurtigt til at byde Obama velkommen til vores land.

Et indblik i livet i Det Hvide Hus

Obama gav også et indblik i sin tid i Det Hvide Hus, hvor han blandt andet kunne berette, at han (næsten) altid spiste med familien kl. 18.30.

Og fokus på familien var et hovedbudskab fra Obama, som blandt andet fik nævnt, at han på sit dødsleje, hverken vil tænke på de love han har underskrevet, eller de taler han har holdt, men derimod på hans ture i parken med børnene, eller da han fik grineflip med dem ved middagsbordet.

Der blev også plads til at snakke om hans tid som ex-præsident, hvor det mest presserende for Obama var søvn … og ferie.

Dernæst kom han helt naturligt ind på hans nutidige arbejde med fremtidens ledere, og hvordan det er vigtigt med lederskab for at forandre ting i verden.

Det er ikke nok at lære børn at læse og regne; de skal også lære at samarbejde … noget som helt sikkert faldt i god jord ved de mange studerende fra Aalborg Universitet, hvor undervisningen netop har fokus på gruppearbejde og samarbejde.

Hans store budskab til fremtidens unge ledere var også, at de skulle fokusere på at gøre noget, og ikke på at blive noget.

Man skal have et mål om at gøre tingene bedre og arbejde på det, og så skal beløningen nok komme.

Foto: Per Lange

Stikpiller til Donald Trump

Obama kunne heller ikke dy sig for at sende lidt stikpiller i Donald Trumps retning løbende – eksempelvis da han definitivt sagde nej til om han stadig ønskede, at han var præsident … men hvis han vidste, hvad fremtiden ville bringe, blev det i stedet til et “ja” efterfulgt af store klapsalver og latter i salen.

Obama er en taler af guds nåde, og han var yderst veloplagt i den time, som tilhørerne fik med ham.

Han var god til at få Danmark med ind i mange af de svar han gav, og han glemte heller aldrig sin familie undervejs.

Lige over en time i Obamas selskab er næsten for lidt, og det er klart, at mange af budskaberne bliver lidt overfladiske, når man både skal komme ind på lederskab, klima, politik, entreprenørskab og livet som far.

Der var store grin undervejs og plads til eftertænksomhed, som da han talte om, at det var svært at lave et anonymt liv for ham, og han havde et decideret selfie-problem, når han var ude blandt befolkningen.

Han virkede helt nede på jorden, og man fik undervejs helt lyst til at invitere ham på en kold fadøl i Aalborgs natteliv … men Obama er en travl mand, og han er allerede fløjet videre til München i Tyskland, hvor han skal holde endnu et inspirerende oplæg i morgen.

Vilde med sex: Aalborg kåret til Danmarks frækkeste by

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi er lidt vilde med sex her i Nordens Paris.

Det kan nok ikke komme bag på os. Men nu har Skandinaviens førende webshop kåret Aalborg til Danmarks frækkeste by.

Succesfulde Sinful har kigget nærmere på mere end en halv million ordrer, som virksomheden har modtaget i 2019.

Nu kan den danske webshop afsløre en masse sjove og frække facts om danskernes sexliv, der i år har fået en mere bæredygtig tilgang.

Med en sexfaktor på 1,80 er Aalborg den frækkeste by i Danmark.

Sexfaktoren beskriver, hvor mange gange der er købt sexlegetøj i forhold til landsgennemsnittet. Hele top-10-listen er generelt domineret af midt- og nordjyske byer, mens Valby, på en syvendeplads, repræsenterer Sjælland.

Ret sjovt er det, at på fjerdepladsen finder man Nørresundby. Så vi er helt vilde med at bestille sexlegetøj i vores område.

Kedelige byer ligger på Sjælland

For andet år i træk ligger årets kedeligste by i whiskybæltet.

Sidste år indtog Gentofte den triste sidsteplads, men i år er det indbyggerne i Rungsted Kyst, der har købt mindst sexlegetøj.

De mest kinky indbyggere finder man i Hårlev på Sydsjælland, hvor der er blevet købt 2,39 gange så meget fetish sexlegetøj i forhold til landsgennemsnittet.

Sinfuls salgstal afslører en masse sjove og skæve betragtninger om danskernes sexliv. Der er blandt andet købt glidecreme svarende til 91 bagagerum i en Peugeot 208, og så har Sinful solgt dildoer, der svarer til en længde på over 10 kilometer, når man lægger dem i forlængelse af hinanden.

Michael og Camilla er desuden navnene på de personer, der i løbet af året har købt mest sexlegetøj hos Sinful. Top-10-listen indeholder også andre kendte navne som Morten, Lars, Louise og Pernille.

Se top-30 frækkeste byer, kedeligste byer, mest kinky og bæredygtige byer, samt frækkeste navne og mange andre sjove facts om danskernes sexliv her: Året Der Gik 2019.

Nordjysk likør-succes: Se de spændende opskrifter på lækre jule- og nytårsdrinks

Skrevet af: Michael Qureshi

Efter i flere år at have gemt sig bagerst i barskabet er likøren nu igen kommet frem i lyset.

Det mærker man hos Queens of Denmark, der i dag forhandles i flere end 120 vinbutikker over hele landet, og som har vundet flere internationale priser for de økologiske produkter.

Imponér familien og vennerne med lækre jule- og nytårsdrinks

Med de lækre økologiske likører fra nordjyske Queens of Denmark, åbner der sig en helt ny verden, når du skal lave drinks, konfekt, sovsen til din risalamande eller andre af julens mange lækkerier.

I forbindelse med julen har Queens of Denmark samlet en masse jule- og nytårsdrinks, hvor der indgår likør – nogle er nyfortolkninger, andre er mere klassiske drinks.

Hvad siger du eksempelvis til en “Solbær Sour”, “Hyldeblomst Spritz”, “Hot Queen”, “Black Tonic” og sågar en “Julesangria” og ”Snapsen alle kan li’”:


”Snapsen alle kan li’” består af 3 cl snaps, 2 cl Queens Solbær og 10 cl tonic. Fyld et glas med isterninger og mix langsomt snaps, Queens Solbær og tonic.

Smager af sommerens bær og frugter

Queens of Denmark er økologisk danskproduceret likør og findes i fire varianter: Hyldeblomst, solbær, jordbær samt æble og kvæde.

Bag serien står 42-årige Titte Skotlander fra Nordjylland, der med en smittende passion for smage og spiritus har skabt Queens of Denmark med udgangspunkt i de bær og frugter, hun finder i sin egen baghave.

I dag er produktionen dog for længst flyttet hjemmefra, men hendes lidenskab for likøren er stadig den samme.

MigogAalborg har snakket med Titte Skotlander og fået hendes bedste fif til, hvordan du anvender likør i dine drinks.

Hvorfor tror du likørens popularitet er steget i løbet af de sidste par år?

“Der er en gastronomisk bølge på mange planer i Danmark, der ikke kun handler om mad, men også alkohol: Alt er blevet genopfundet fra de gode gamle dage – fra frikadeller til smørrebrød og likør – i det nye nordiske køkken.

Der er jeg gået ind og taget likøren seriøst. Industrialiseringen har betydet at mange likører på markedet er syntetiske og oversøde, men jeg har taget likøren under kærlig behandling og brugt ordentlige og økologiske råvarer.

Det begynder folk godt at kunne forstå, men de skal introduceres for det på ny, da mange har haft en dårlig oplevelse med likør.”

Hvad er det særlige, som likør kan?

“Oprindeligt er langt de fleste klassiske cocktails baseret på spiritus, citron- eller limesaft og noget sødt, f.eks. sukkersirup. Likøren kan bruges i stedet for sirup og det gør den superanvendelig.

Man kan også let eksperimentere med Queens i drinks, man allerede laver derhjemme – f.eks. i en ”gin og lemon” eller ”dark and stormy”. Det smager fantastisk godt, det er nemt – og så bliver de klassiske drinks bare endnu mere festlige af det.”

Hvordan vil du beskrive dine likører?

De smager rigtigt meget af det, der står på flasken. Står der jordbær, smager de af jordbær, fordi der er kun jordbær, sukker og spiritus i – intet andet. Og så har de en fin balance mellem syre og sødme.

Det er økologisk; der er ingen tilsætningsstoffer. Det smager som når man selv laver det.”

Hvis du skulle anbefale en personlig favorit drink at bruge likøren i, hvad skulle det være?

Jeg ville bruge solbær-likøren med hvidvin eller mousserende hvidvin. Det er en sindssyg god velkomstdrink, som alle kan lave, og den passer også til både julen og nytårsaften.”

Find alle opskrifterne her

Du kan se her, hvor du finder den nærmeste forhandler

Se en professionel bartender give gode tips på Youtube herunder

Gør en god gerning: Aalborgs butikker hjælper udsatte børn i juletiden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto
Arkivfoto

Julen kan være en både stressende og hektisk tid, hvor der skal styr på alt fra julebag, julemad og julegaver.

Men det er også vigtigt at huske hvad julen i virkeligheden handler om. Julen er hjerternes fest, hvor vi i særlig grad tænker på andre end os selv.

Det er desværre ikke alle, der har de samme forudsætninger for en glædelig jul.

Men der er heldigvis mange initiativtagere i Aalborg, som gør en forskel for de mange børn, der også drømmer om en glædelig jul.

Gør en god gerning

En lang række af midtbyens butikker og erhvervsdrivende er blandt andet gået sammen med anerkendte organisationer om at opfylde juleønsker for lokale børn med behov.

Under navnet Projekt Juleglæde vil de gennem december sørge for at opfylde lokale børns juleønsker og give alle muligheden for at skabe mere juleglæde.

Gennem juletiden kan man finde ønskerne i forretninger i Aalborg Midtby, hvor lokale børns ønsker hænger på julehjerter i midtbyens butikker.

Ønskerne kommer fra børn fra lokalområdet, som især ved juletid kan have det svært.

“Tanken med Projekt Juleglæder har fra starten været, at vi i fællesskab i Aalborg midtby står sammen om at give børn, som har det svært i højtiden, en ekstra julegave.

Derfor er butikker, restauranter og erhvervsdrivende i Aalborg Midtby gået sammen om at lave en projekt, hvor de julehandlende aalborgensere kan være med til at opfylde et ønske for et lokalt barn i Aalborg, fortæller Kian Floor fra virksomheden Yodaway.

Alle kan være med til at skabe mere juleglæde ved at opfylde et juleønske.

Det kan gøres ved at tage et julehjerte, købe gaven i butikken og udfylde til-og-fra-kortet. Herefter sørger forretningen for at pakke gaven ind og give den videre.

“Vores vision er, at de handlende i fysiske butikker får muligheden for at give en fysisk gave til et barn i lokalområdet. Det er en anderledes måde at give på. Her rører og ser man selv gaven, inden den bliver pakket ind. Altsammen foregår lokalt, og det er også lokale frivillige, som har stablet projektet på benene i samarbejde med flere virksomheder i og omkring Aalborg, siger Kian Floor.

Gaverne uddeles til familierne i Budolfi Kirke 22. december klokken 10. Hvis man ikke kan nå at komme ind i en af butikkerne, så kan man også give en julegave ved at betale 200 på mobilepay til en af medarrangørerne, Restaurant MEAT, på 69972.

Du kan finde gaver og hjerter i følgende forretninger: Restaurant MEAT, Noa Noa Aalborg Gravensgade, Ecco Store Aalborg Føtex, Companys Aalborg, Arnold Busck Aalborg City, NordCraft, La Locanda, Søgaards Bryghus, By Lundtoft, Teeshoppen, NYT SYN Aalborg, Salling, NEYE Smykke-Form, Bog og Ide, advance.

Foto: Friis

Giv en julegave og glæd et barn

I Friis Shoppingcenter vil man også gerne gøre en forskel for udsatte børn.

De har igen i år opstillet et juletræ med julekort, hvorpå der står navn og alder på en masse håbefulde børn, som bor på lokale børnehjem, asylcentre eller er i en familie, hvor midlerne er små.

“Din betænksomhed og gavmildhed har stor betydning. Ved at give en gave er du med til at glæde et barn, som har det svært. Du hjælper både børn, som bor på børnehjem og børn på asylcentre forskellige steder i Nordjylland, som er endt i en situation, der ikke er et barn værdig,” siger Friis om initiativet.

Centrets besøgende kan ”plukke” et julekort fra træet og give en gave til et barn, som kan glæde sig over at få en helt særlig julegave i år.

SÅDAN GØR DU:

1. Tag et kort fra træet, der er placeret i stueplan ved Matas.

2. Køb eller lav en valgfri gave til barnet – du bestemmer, hvad du vil give
(se barnets navn, alder og køn på bagsiden af kortet).

3. Aflevér gaven sammen med kortet i Monki på 1. sal
senest d. 15. december.

VIGTIGT: Gem kortet, og aflevér det sammen med gaven, så man kan se, hvem gaven er til!