Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Obama fyldte salen med latter og gode råd: Sådan gik det i Musikkens Hus

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Per Lange
Foto: Per Lange

I dag kom dagen endelig, hvor Barack Obama lagde vejen forbi Aalborg.

Allerede i formiddag ved indgangen til Musikkens Hus kunne man fornemme, at dagens æresgæst var og er en meget vigtig mand – både hvad angår fremmødet fra de mange nysgerrige nordjyder, men ikke mindst også sikkerhedsmæssigt, hvor intet var overladt til tilfældighederne.

Læs også: Nu kommer Obama: Her er alt du skal vide om besøget

Hele området omkring Musikkens Plads var spærret af, da vi ankom omkring kl 13.30, og adskillige politifolk og private vagtfolk patruljerede løbende hele området. Der kunne også både ses og høres helikoptere i luften.

Inden vi fik lov at gå ind i de hellige haller skulle vi igennem et grundigt sikkerhedstjek, hvor både taske og jakker var til gennemsyn.

Pressefolkene havde som de eneste lov til at medbringe tasker (med computere, notesbøger og lignende) med indenfor, og de skulle derfor tjekkes ekstra grundigt af en bombehund fra Politiet.

Læs også: Gigantisk gevinst for Aalborg: Sådan fik Musikkens Hus Obama til byen

Publikum var en blandet skare af både studerende, erhvervsfolk, politikere og andre store personligheder.

MigogAalborg spottede blandt andre Borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen, Kulturminister og Kirkeminister Joy Mogensen, Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn og tidligere ambassadør for USA i Danmark, Rufus Gifford.

Store nordjyske erhvervsfolk som Jacob Risgaard og Mads Peter Veiby var også til stede, mens eksempelvis Christian BItz og Remee også var i Musikkens Hus for at opleve Obama.

Obama fyldte salen med latter og gode råd: Sådan gik det i Musikkens Hus
Foto: Per Lange

Lettere forsinket verdensstjerne

Dørene til Musikkens Hus blev lukket klokken 16.15, og Obama skulle efter planen gå på kl 16.30.

Da en ansat på Musikkens Hus satte en kop te (formentlig af mærket Lipton, som var det eneste Obama havde på sin rider) på bordet mellem de to stole klokken 16.29, gik der da også et sus igennem publikum, som troede det var lige op over.

Men tilhørerne måtte væbne sig med lidt ekstra tålmodighed, for man var lidt bagud med tidsplanen, da flyet var landet lettere forsinket.

Klokken 16.44 kunne dagens moderator, Lasse Rich Henningsen, så gå på for at give en lille introduktion til Q&A’en, hvor han selvfølgelig også fik nævnt, at Aalborg er på NY Times liste over 52 places to visit in 2019.

Han kaldte desuden besøget et historisk besøg, og klokken 16.48 kunne han så byde dagens hovedperson velkommen på scenen.

Obama fyldte salen med latter og gode råd: Sådan gik det i Musikkens Hus
Foto: Per Lange

Modtaget som en helt

Barack Obama blev modtaget som en helt, og der gik ikke mange sekunder, før hele salen stod op i ren begejstring.

Obama startede, som den store diplomat han er, selvfølgelig med at rose Aalborg, og han kaldte byen smuk. Han lovede desuden, at han ikke ville synge på scenen på trods af den fremragende akustik i salen.

Derudover havde han stor ros til Danmark som land, som han karakteriserede som et lille land med en stor indflydelse.

Han roste desuden vores kerneværdier, militæret, og der blev også en positiv bemærkning i retningen af vores møbeldesign, selvom han dog mente, at den dyre designerstol fra den danske møbelarkitekt Hans J. Wegner næsten var lidt for komfortabel.

Obama fyldte salen med latter og gode råd: Sådan gik det i Musikkens Hus
Foto: Per Lange

Både plads til alvor og sjov

Den karismatiske præsident havde fra start tilhørerne i sin hule (og lune) hånd, og der var en respektfuld stilhed, når han snakkede om alt fra klima, familielivet, lederskab, entreprenørskab, politik og meget, meget mere.

Obama var heller ikke bange for at snakke om vigtige emner, som eksempelvis de udfordringer, som vores moderne demokrati står over for.

Han fortalte, at vi i Vesten har taget de kerneværdier, som vi grundlagde efter Anden Verdenskrig for givet, og vi skal i fremtiden finde troen på, at demokratiet kan fungere.

Derudover kom han også inde på Fake News, hvor han igen greb fat i de (sparsomme) rekvisitter, der var på scenen i form af bordet, som stod mellem ham og Lasse:

Man kan godt have en debat om det er et flot og pænt bord, men man er nødt til at blive enige om, at dét er et bord, som henviser til hele snakken om facts vs. meninger.

Det var også temaet for snakken om klimaforandringer, hvor Obama med vanlig sarkasme fik sagt, at folk var nødt til at flytte mere nordpå … til eksempelvis Danmark, og der var Lasse selvfølgelig hurtigt til at byde Obama velkommen til vores land.

Et indblik i livet i Det Hvide Hus

Obama gav også et indblik i sin tid i Det Hvide Hus, hvor han blandt andet kunne berette, at han (næsten) altid spiste med familien kl. 18.30.

Og fokus på familien var et hovedbudskab fra Obama, som blandt andet fik nævnt, at han på sit dødsleje, hverken vil tænke på de love han har underskrevet, eller de taler han har holdt, men derimod på hans ture i parken med børnene, eller da han fik grineflip med dem ved middagsbordet.

Der blev også plads til at snakke om hans tid som ex-præsident, hvor det mest presserende for Obama var søvn … og ferie.

Dernæst kom han helt naturligt ind på hans nutidige arbejde med fremtidens ledere, og hvordan det er vigtigt med lederskab for at forandre ting i verden.

Det er ikke nok at lære børn at læse og regne; de skal også lære at samarbejde … noget som helt sikkert faldt i god jord ved de mange studerende fra Aalborg Universitet, hvor undervisningen netop har fokus på gruppearbejde og samarbejde.

Hans store budskab til fremtidens unge ledere var også, at de skulle fokusere på at gøre noget, og ikke på at blive noget.

Man skal have et mål om at gøre tingene bedre og arbejde på det, og så skal beløningen nok komme.

Obama fyldte salen med latter og gode råd: Sådan gik det i Musikkens Hus
Foto: Per Lange

Stikpiller til Donald Trump

Obama kunne heller ikke dy sig for at sende lidt stikpiller i Donald Trumps retning løbende – eksempelvis da han definitivt sagde nej til om han stadig ønskede, at han var præsident … men hvis han vidste, hvad fremtiden ville bringe, blev det i stedet til et “ja” efterfulgt af store klapsalver og latter i salen.

Obama er en taler af guds nåde, og han var yderst veloplagt i den time, som tilhørerne fik med ham.

Han var god til at få Danmark med ind i mange af de svar han gav, og han glemte heller aldrig sin familie undervejs.

Lige over en time i Obamas selskab er næsten for lidt, og det er klart, at mange af budskaberne bliver lidt overfladiske, når man både skal komme ind på lederskab, klima, politik, entreprenørskab og livet som far.

Der var store grin undervejs og plads til eftertænksomhed, som da han talte om, at det var svært at lave et anonymt liv for ham, og han havde et decideret selfie-problem, når han var ude blandt befolkningen.

Han virkede helt nede på jorden, og man fik undervejs helt lyst til at invitere ham på en kold fadøl i Aalborgs natteliv … men Obama er en travl mand, og han er allerede fløjet videre til München i Tyskland, hvor han skal holde endnu et inspirerende oplæg i morgen.

Del artikel

Andre læser også