Obama fyldte salen med latter og gode råd: Sådan gik det i Musikkens Hus

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Per Lange
Foto: Per Lange

I dag kom dagen endelig, hvor Barack Obama lagde vejen forbi Aalborg.

Allerede i formiddag ved indgangen til Musikkens Hus kunne man fornemme, at dagens æresgæst var og er en meget vigtig mand – både hvad angår fremmødet fra de mange nysgerrige nordjyder, men ikke mindst også sikkerhedsmæssigt, hvor intet var overladt til tilfældighederne.

Læs også: Nu kommer Obama: Her er alt du skal vide om besøget

Hele området omkring Musikkens Plads var spærret af, da vi ankom omkring kl 13.30, og adskillige politifolk og private vagtfolk patruljerede løbende hele området. Der kunne også både ses og høres helikoptere i luften.

Inden vi fik lov at gå ind i de hellige haller skulle vi igennem et grundigt sikkerhedstjek, hvor både taske og jakker var til gennemsyn.

Pressefolkene havde som de eneste lov til at medbringe tasker (med computere, notesbøger og lignende) med indenfor, og de skulle derfor tjekkes ekstra grundigt af en bombehund fra Politiet.

Læs også: Gigantisk gevinst for Aalborg: Sådan fik Musikkens Hus Obama til byen

Publikum var en blandet skare af både studerende, erhvervsfolk, politikere og andre store personligheder.

MigogAalborg spottede blandt andre Borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen, Kulturminister og Kirkeminister Joy Mogensen, Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn og tidligere ambassadør for USA i Danmark, Rufus Gifford.

Store nordjyske erhvervsfolk som Jacob Risgaard og Mads Peter Veiby var også til stede, mens eksempelvis Christian BItz og Remee også var i Musikkens Hus for at opleve Obama.

Foto: Per Lange

Lettere forsinket verdensstjerne

Dørene til Musikkens Hus blev lukket klokken 16.15, og Obama skulle efter planen gå på kl 16.30.

Da en ansat på Musikkens Hus satte en kop te (formentlig af mærket Lipton, som var det eneste Obama havde på sin rider) på bordet mellem de to stole klokken 16.29, gik der da også et sus igennem publikum, som troede det var lige op over.

Men tilhørerne måtte væbne sig med lidt ekstra tålmodighed, for man var lidt bagud med tidsplanen, da flyet var landet lettere forsinket.

Klokken 16.44 kunne dagens moderator, Lasse Rich Henningsen, så gå på for at give en lille introduktion til Q&A’en, hvor han selvfølgelig også fik nævnt, at Aalborg er på NY Times liste over 52 places to visit in 2019.

Han kaldte desuden besøget et historisk besøg, og klokken 16.48 kunne han så byde dagens hovedperson velkommen på scenen.

Foto: Per Lange

Modtaget som en helt

Barack Obama blev modtaget som en helt, og der gik ikke mange sekunder, før hele salen stod op i ren begejstring.

Obama startede, som den store diplomat han er, selvfølgelig med at rose Aalborg, og han kaldte byen smuk. Han lovede desuden, at han ikke ville synge på scenen på trods af den fremragende akustik i salen.

Derudover havde han stor ros til Danmark som land, som han karakteriserede som et lille land med en stor indflydelse.

Han roste desuden vores kerneværdier, militæret, og der blev også en positiv bemærkning i retningen af vores møbeldesign, selvom han dog mente, at den dyre designerstol fra den danske møbelarkitekt Hans J. Wegner næsten var lidt for komfortabel.

Foto: Per Lange

Både plads til alvor og sjov

Den karismatiske præsident havde fra start tilhørerne i sin hule (og lune) hånd, og der var en respektfuld stilhed, når han snakkede om alt fra klima, familielivet, lederskab, entreprenørskab, politik og meget, meget mere.

Obama var heller ikke bange for at snakke om vigtige emner, som eksempelvis de udfordringer, som vores moderne demokrati står over for.

Han fortalte, at vi i Vesten har taget de kerneværdier, som vi grundlagde efter Anden Verdenskrig for givet, og vi skal i fremtiden finde troen på, at demokratiet kan fungere.

Derudover kom han også inde på Fake News, hvor han igen greb fat i de (sparsomme) rekvisitter, der var på scenen i form af bordet, som stod mellem ham og Lasse:

Man kan godt have en debat om det er et flot og pænt bord, men man er nødt til at blive enige om, at dét er et bord, som henviser til hele snakken om facts vs. meninger.

Det var også temaet for snakken om klimaforandringer, hvor Obama med vanlig sarkasme fik sagt, at folk var nødt til at flytte mere nordpå … til eksempelvis Danmark, og der var Lasse selvfølgelig hurtigt til at byde Obama velkommen til vores land.

Et indblik i livet i Det Hvide Hus

Obama gav også et indblik i sin tid i Det Hvide Hus, hvor han blandt andet kunne berette, at han (næsten) altid spiste med familien kl. 18.30.

Og fokus på familien var et hovedbudskab fra Obama, som blandt andet fik nævnt, at han på sit dødsleje, hverken vil tænke på de love han har underskrevet, eller de taler han har holdt, men derimod på hans ture i parken med børnene, eller da han fik grineflip med dem ved middagsbordet.

Der blev også plads til at snakke om hans tid som ex-præsident, hvor det mest presserende for Obama var søvn … og ferie.

Dernæst kom han helt naturligt ind på hans nutidige arbejde med fremtidens ledere, og hvordan det er vigtigt med lederskab for at forandre ting i verden.

Det er ikke nok at lære børn at læse og regne; de skal også lære at samarbejde … noget som helt sikkert faldt i god jord ved de mange studerende fra Aalborg Universitet, hvor undervisningen netop har fokus på gruppearbejde og samarbejde.

Hans store budskab til fremtidens unge ledere var også, at de skulle fokusere på at gøre noget, og ikke på at blive noget.

Man skal have et mål om at gøre tingene bedre og arbejde på det, og så skal beløningen nok komme.

Foto: Per Lange

Stikpiller til Donald Trump

Obama kunne heller ikke dy sig for at sende lidt stikpiller i Donald Trumps retning løbende – eksempelvis da han definitivt sagde nej til om han stadig ønskede, at han var præsident … men hvis han vidste, hvad fremtiden ville bringe, blev det i stedet til et “ja” efterfulgt af store klapsalver og latter i salen.

Obama er en taler af guds nåde, og han var yderst veloplagt i den time, som tilhørerne fik med ham.

Han var god til at få Danmark med ind i mange af de svar han gav, og han glemte heller aldrig sin familie undervejs.

Lige over en time i Obamas selskab er næsten for lidt, og det er klart, at mange af budskaberne bliver lidt overfladiske, når man både skal komme ind på lederskab, klima, politik, entreprenørskab og livet som far.

Der var store grin undervejs og plads til eftertænksomhed, som da han talte om, at det var svært at lave et anonymt liv for ham, og han havde et decideret selfie-problem, når han var ude blandt befolkningen.

Han virkede helt nede på jorden, og man fik undervejs helt lyst til at invitere ham på en kold fadøl i Aalborgs natteliv … men Obama er en travl mand, og han er allerede fløjet videre til München i Tyskland, hvor han skal holde endnu et inspirerende oplæg i morgen.

Fremtiden er grøn: Nyt projekt skal booste den grønne omstilling i nordjysk turisme

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal sætte skub i den grønne omstilling hos turismeaktørerne i Destination Nord.

Projektet har netop modtaget tilsagn om midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og forventningen er, effekterne vil resultere i en forstærket bæredygtighedstankegang, øget turismeomsætning og mere konkurrencedygtige produkter.

Det skriver Destination Nord i en pressemeddelse.

Bæredygtighed som afgørende rejsemotiv

Danske og udenlandske turister efterspørger i stigende grad miljøvenlige alternativer på ferien, og bæredygtighed vinder fortsat indpas som et afgørende rejsemotiv. Det stiller store krav til landets turisterhverv, der i disse år arbejder målrettet på at øge graden af bæredygtighed i det danske turismeprodukt.

Direktør for Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup

Det gælder også i Nordjylland, hvor et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal bidrage til at udvikle og teste bæredygtige koncepter blandt turismeaktørerne i Destination Nord på tværs af forretningsområderne kyst- og naturturisme, erhvervs- og mødeturisme samt storbyturisme.

Instant Green Tourism har netop modtaget tilsagn om 2 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse fra puljen til lokale og tværgående turismeprojekter.

“Turisme skaber omsætning og jobs i hele regionen, og turisterne er med til at skabe en efterspørgsel, der også kommer de lokale til gavn. Samtidig kan og skal turismen også være med til sikre et grønnere Nordjylland, og det er blandt andet det, vi gerne vil hjælpe på vej med projektet Instant Green Tourism.

Fra idé til forretningsplan

Initiativet skal sætte gang i en vigtig og nødvendig grøn omstilling hos turismeerhvervet i en ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at tænke nyt og omstille sig nye forretningsvilkår, lyder det fra den netop tiltrådte direktør i Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup.

Konkret kommer projektet til at bestå af en række SPRINT-forløb, som fører virksomhederne gennem en idéudviklingsfase, der blandt andet involverer udarbejdelse af en målrettet forretningsplan og efterfølgende udvikling af et bæredygtigt produkt eller service.

Det er forventningen, at Instant Green Tourism vil resultere i en ny og forstærket bæredygtighedstankegang, der kan medvirke til at konsolidere og øge den samlede turismeomsætning i det nye destinationssamarbejde samt styrke sammenhængen mellem virksomhederne i Destination Nord og bidrage til den bæredygtige fortælling om Nordøstkysten som feriedestination.

Det vækker glæde hos borgmester i Frederikshavn Kommune, der er en del af projektet gennem erhvervsudviklingsprojektet Energibyen Frederikshavn:

“Nordjylland er danskernes foretrukne feriedestination, og det skal vi udvikle endnu mere – ikke mindst i forhold til bæredygtig turisme, som i forvejen er en markant fællesnævner for mange aktører i Destination Nord.

Min forventning er, at det bliver en af de store vækstdrivere det kommende år, og det er derfor særdeles positivt, at vi nu viser både sammenhold og handlekraft i forhold til at involvere aktører på tværs af forretningsområder og udvikle Nordjyllands grønne profil yderligere,” siger borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen.

Projektets øvrige parter består af Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Kommune – Center for Grøn Omstilling, Aalborg Kongres- og Kulturcenter og Arena Nord i Frederikshavn. Hos Arena Nord ser direktør Per Malmberg frem til at udvikle sport- og kulturcenterets grønne profil yderligere det kommende år.

“Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed kommer til at fylde mere og mere i alle aspekter af hverdagen – også i høj grad, når vi skal vælge ferier og oplevelser til.

Derfor fylder det også meget på vores agenda, og vi ser et stort potentiale i at udvikle Arena Nord i en mere bæredygtig retning. Vores håb er, at projektsamarbejdet vil styrke vores position som udbyder af bæredygtige turismekoncepter i Nordjylland inden for sport- kultur og erhvervsturisme.

 Arena Nord byder hvert år velkommen til mere end 500.000 gæster og er det største kultur-, konference- og sportscenter nord for Limfjorden.

Instant Green Tourism-projektet starter 3. august 2020 og løber frem til 31. juli 2021.

Hjælp politiet: Vidner til vold i midtbyen efterlyses

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet

Natten imellem fredag den 24. og lørdag d. 25. juli 2020 omkring kl. 0020 blev der på hjørnet af Borgergade og Vesterbro i det centrale Aalborg udøvet alvorlig vold, hvor 4 mænd i forening overfaldt to andre mænd med slag og spark.

Nu søger Nordjyllands Politi særligt efter fire vidner. Deres observationer kan nemlig bidrage til sagens fulde opklaring.

Nordjyllands Politi var hurtigt fremme på stedet med patruljer – hvorved man fik anholdt to af de formodede gerningsmænd.

Voldssagen er nu under efterforskning, oplyser den ansvarlige leder, politikommissær Kenneth Rodam.

”Det er en alvorlig sag. Vores efterforskning har fastslået, at de forurettede udsættes for slag og spark – også mens de ligger ned. Vores arbejde består nu i at få hele hændelsesforløbet fuldt belyst, så de kan skyldige kan blive stillet til ansvar,” forklarer politikommissær Kenneth Rodam.

Vidner bedes ringe 114

Og det er i den forbindelse, at Nordjyllands Politi nu efterlyser fire vidner – fire unge mænd – der kan sidde inde med vigtige informationer, som kan hjælpe politiets efterforskere med at få sagens omstændigheder opklaret.

Nordjyllands Politis efterforskning i sagen har dokumenteret, at de fire unge mænd opholdt sig inde på Elika Pizza på Vesterbro 88 kort efter midnat, inden volden blev udøvet umiddelbart derefter.

”Det er vores vurdering, at disse fire unge mænd kan have vigtig viden, som kan bidrage til sagens fulde belysning. Derfor vil vi gerne tale med dem så hurtigt som muligt,” lyder det fra Kenneth Rodam, der opfordrer de unge mænd til at ringe til politiet på telefon: 114.

De fire unge mænd signaliseres som:

A: sort-krøllet hår med lyse spidser, rød t-shirt med hvide striber på skulderen, grålige bukser, sneakers med påskriften w a l k

B: lyseblå kasket (sad omvendt på), blå eller mørk trøje, lyse bukser, hvide sneakers

C:  lyst hår, blå eller mørk jakke, lyser bukser, hvide sneakers

D: mørkblond hår, blå eller mørk polo t-shirt, lyse bukser

Begge de forurettede blev transporteret til sygehuset, og den ene havde pådraget sig hjernerystelse som følge af overfaldet.

Aalborgs største biograf: Derfor har Kennedy Biografen været lukket ned

Skrevet af: Michael Qureshi

Film skal ses i biografen.

Men på det seneste har der ikke været de samme muligheder, som vi er vant til i Aalborg.

Den seneste tid er man nemlig blevet mødt med et “midlertidigt lukket” skilt, hvis man har forsøgt at booke bio-billetter til Nordisk Film Biografer i Kennedy Arkaden.

Faktisk er det Aalborgs største biograf med over 1400 sæder fordelt på 10 sale, men i stedet har filmhungrende gæster været henvist til den mindre men hyggelige Nordisk Film Biograf i Shoppen i City Syd.

Man behøver dog ikke at frygte for Kennedy Biografens fremtid, forsikrer direktør for Nordisk Film Biograferne i Aalborg, Jan Ringtved.

Har manglet de store Kennedy Bio-film

Årsagen ligger nemlig primært i de film, der har været tilgængelige denne sommer, efter Corona pandemien bremsede mange filmpremierer på verdensplan.

“Biografen i Kennedy er meget til de store actionfilm, og et publikum i et yngre segment. Biografen i City Syd er derimod en rigtig familiebiograf, og det har primært været familiefilm, som vi har haft kørende her i sommerens løb.

Blandt andet er den nye Trolls gået rigtig godt her i Aalborg,” forklarer Jan Ringtved over for MigogAalborg.

“Det har været meget svært at planlægge, siden vi åbnede efter Corona, og nogle gange i Kennedy har vi haft flere på arbejde end gæster.

Vi har til gengæld oplevet stor travlhed i City Syd, så det gav mening for os at prioritere kræfterne på den biograf, og nu har vi så en genåbningsplan for Kennedy,” fortæller Jan Ringtved.

Genåbner i næste uge

Fra næste torsdag d. 13. august åbner man 5-6 sale hver torsdag, fredag, lørdag og søndag frem til den 26. august.

Derfra genåbner man fuldt op, dog stadig med et begrænset antal sale afhængig af filmudvalget.

Det skyldes, at der er storfilm på vej, som passer rigtig godt til Nordisk Film Biografen i Kennedy.

Det er blandt andet den danske film “Vores Mand i Amerika” med Ulrich Thomsen i hovedrollen og Christopher Nolans “Tenet”, der kan blive et af årets fedeste film.

En film der passer perfekt til den store biografoplevelse i Kennedy.

Flere store film på vej

Andre større film på vej er “After 2”, “The Kings Man”, “Druk”, “Wonder Woman 1984” og “Far til fire og vikingerne”.

“Vi glæder os til igen at åbne dørene og få vist nogle af de her store film, som er på vej. Vi lægger ikke skjul på, at det er op af bakke i vores branche på grund af Corona.

Men jeg er rigtig stolt over, at vi er kommet igennem den her tid uden at fyre folk, og trods forskellige pakker fra regeringen, så har det kostet os rigtig dyrt at beholde vores medarbejdere.

Men det har været vigtigt for os, og det er jeg virkelig stolt over er lykkedes,” forklarer Jan Ringtved.