Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stor omdannelse i gang: Det skal der ske på Nytorv i 2021

Af Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto
Arkivfoto

Som de fleste nok har bemærket, er Aalborg Kommune (i tidsperioden 2020 – 2024) i gang med at omdanne strækningen mellem Nytorv og Nordkraft.

Planen er, at byens hjerte får et kæmpe løft, og strækningen bliver mere sammenhængende med en grøn og oplevelsesrig bymidte.

Gravearbejdet på Nytorv har holdt juleferie siden slutningen af november, hvor der til stor glæde for mange har været pyntet op med juletræer og lys – og overgange på pladsen har gjort det lidt nemmere at komme rundt til byens butikker.

Nu er 2021 allerede i fuld gang, og det betyder, at kommunen nu igen går i gang med byggeaktiviteten.

“Vi glæder os til at tage hul på næste del af omdannelsen af Nytorv – og vi er sikre på, at det nok skal blive rigtig godt, når det står færdigt,” skriver Aalborg Kommune i et nyhedsbrev.

Hvad skal der ske nu?

I år kommer der fortsat en del belægningsarbejder på Østerågade. I uge 2 og 3 spærres Synagogegade for udkørsel, og der arbejdes på den østlige side af Østerågade frem til Nytorv. Arbejdet forventes afsluttet primo marts.

Langs Nytorv vil de sidste ledningsarbejdere også blive lavet frem mod marts. Det bliver dog ikke så dybe huller, som vi har set tidligere, da de store ledningsarbejder er overstået.

“Primo marts forventer vi, at selve anlægsarbejdet med pladsdannelsen på Nytorv går i gang. Anlægsarbejdet forløber frem til udgangen af 2021,” skriver de.

Har du glemt, hvad arbejdet egentlig lige går ud på, kommer her et lille resumé:

Sådan bliver det “nye” Nytorv

Aalborg Kommune er i gang med en større omdannelse af strækningen Nytorv – Nordkraft, der forventes af vare hele fire år. Lige nu er vi stadig i den spæde fase (tidsperioden strækker sig fra 2020 – 2024).

Arbejdet er opdelt i flere etaper, og lige nu er det altså området omkring Østerågade og Nytorv, der står for skud.

Arbejdet slutter med etapen ved Østerbro og Nordkraft i øst.

Hele strækningen skal efter planen blive til en perlerække af nye attraktive byrum, hvor der skal være plads til ophold og oplevelser – en stor kontrast til det Nytorv, vi ellers kender, der primært har bestået af busser og travle fodgængere.

På fremtidens Nytorv lukkes der for både bil- og bustrafik, så vi i stedet får plads til et smukt bytorv med masser af oplevelser.

Principillustration af omdannelsen på Nytorv

Aalborg Kommune har store ambitioner på det grønne område, og på strækningen vil cyklister og gående få langt mere plads, mens vi også kan se frem til en ny flot Plusbus-station i Østerågade.

Nytorv bliver bogstaveligt talt et helt nyt torv, når det står færdigt.

Det skal være et bytorv med masse af liv og grønne områder.

På Nytorv kommer mange til at færdes for at gøre sine indkøb, mødes, sidde på café, på bænke i byrummet, kigge på vinduer eller blot betragte livet på pladsen. Butikker og forretninger kan reklamere og udstille deres varer, ligesom, der er plads til ophold langs facaderne.

Visualisering: Arkitektfirmaet COBE
Der bliver også plads til at kunne afholde større events.

Vi har før skrevet en udførlig artikel om den spændende omdannelse af området, som du kan læse lige her.