ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nyt Aalborg-vartegn på vej: Kendt trold flytter ind på Egholm

Af Jens Erik Møller

Navnet Thomas Dambo siger dig måske ikke så meget, men du har næsten med garanti set hans kæmpe genbrugstrolde.

I 2016 slog han for alvor igennem med projektet De Seks Glemte Kæmper på Københavns vestegn.

Projektet er siden blevet set af millioner af mennesker fra hele verden og troldene er på adskillige lister over de mest spændende ting at opleve i nærheden af København.

Nu er tiden kommet til Aalborg, hvor en ny genbrugstrold har planer om at flytte ind på Egholm – med udsigt over byen.

Den nye Egholm-trold indgår i Thomas’ fantastiske og verdensomspændende troldeunivers, og den afsløres på Egholm fredag den 24. juli.

Den er det første konkrete initiativ i et samarbejde mellem Egholm Park, Egholm Øko Ø, Saga Wood Danmark, Restaurant Kronborg og Beierholm.

Nyt Aalborg-vartegn på vej: Kendt trold flytter ind på Egholm
Arbejdet med den nye trold på Egholm er godt i gang. Foto: Egholm Park

Corona-kriseramt

2020 stod til at blive et stort år for genbrugskunstneren Thomas Dambo som skulle have installeret mere end 25 af hans ikoniske troldeskulpturer i genbrugstræ i otte forskellige lande; lige fra Tokyo under OL til Burning Man i USA… men så ramte Covid 19, og samtlige projekter blev aflyst eller udskudt på ubestemt tid.

“Jeg var i Puerto Rico og lave en af mine trolde, da Mette Frederiksen gik på TV, lukkede Danmark ned og kaldte alle hjem,” fortæller Thomas, som i den forbindelse måtte efterlade en halvfærdig skulptur.

“Det var lidt som om, at jeg i år virkelig slog mig fast internationalt, og vi havde brugt hele første kvartal på at bygge dele til alle min 2020 projekter, så det var sgu en lidt deprimerende følelse et gå fra international kunstner til husarrest og selvisolation på Nørrebro,” siger Thomas Dambo.

Da chokket havde lagt sig besluttede Thomas at tage sagen i egen hånd og springe ud i sit måske mest ambitiøse projekt til dato.

“Jeg tænkte, at en sand genbrugskunstner må kunne lave lorten om til noget smukt. Tage noget af alt den energi, alle os der går rundt og venter har, og omdanne den til noget smukt og underholdende for os alle sammen”.

Og det kommer altså nu Egholm til gavn.

Nyt Aalborg-vartegn på vej: Kendt trold flytter ind på Egholm
Thomas Dambo i gang med Egholm-trolden. Foto: Egholm Park

Kæmpe skulptur-skattejagt i den danske natur

Men hvor på Egholm, at den nye beboer skal flytte ind, vil Thomas ikke afsløre.

“Henover sommeren vil jeg opføre mindst ti nye trolde på hemmelige og gemte steder, i den danske natur.

En stor skattejagt, hvor man med spor på mit online-skattekort og ledetråde i naturen kan finde frem til troldene og deres hemmelige gemmesteder.

Med dette ønsker jeg at skabe sjove og eventyrlige oplevelser, hvor man genopdager og udforsker smukke steder i den danske natur, mens man går på troldejagt,” fortæller Thomas Dambo.

Nyt Aalborg-vartegn på vej: Kendt trold flytter ind på Egholm

En af disse hemmelige trolde er gemt på Egholm, og for alle dem, der ikke kan rejse til udlandet i år, kan en troldejagt rundt i Danmark måske med til, at man genopdager Danmark og dets herligheder; såsom Egholm.

“Mit projekt handler ikke så meget om at se selve skulpturerne, det handler om og se alt det andet, man finder på vejen, og det er derfor jeg gemmer dem, netop så man skal lede efter dem,” fortæller Thomas Dambo.

Her i juli er det gratis at tage med Egholmfærgen ,så der er ingen undskyldning for ikke at tage på troldejagt på den skønne naturperle i Limfjorden fem minutter fra Aalborg.

Del artikel

Andre læser også