Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Får betydning for mange: Nye retningslinjer for nære kontakter

Af Michael Qureshi
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Rigtig mange danskere har den seneste tid prøvet at ryge i selvisolation grundet nær kontakt med en smittet.

Det bliver der nu lavet om på.

Sundhedsstyrelsen har den 11. august ændret anbefalingen om afstand mellem personer på grund af den høje vaccinationsdækning, og hvor vi generelt nu er i epidemien.

Derfor har Sundhedsstyrelsen også opdateret kriterierne for, hvornår man er en nær kontakt til en smittet person. 

Det skriver man i en pressemeddelelse.

”De nye retningslinjer betyder, at man fremover vil være nær kontakt, når man har været inden for en meters afstand, i stedet for de tidligere to meters afstand, af en smittet person i mere end 15 minutter,” siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst. 

Mange er vaccinerede

Desuden skal personer, der har været nære kontakter til nære kontakter, ikke længere testes, da Deltavarianten nu er så udbredt, at det er den dominerende variant, og fordi mange er vaccinerede.  

”Vi ved, at vaccinen beskytter godt mod at blive smittet med Deltavarianten og mod at få et alvorligt forløb med COVID-19. Derfor kan vi justere på retningslinjerne for kontaktopsporing, så de bliver lidt mindre indgribende i hverdagen,” tilføjer Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen og de øvrige sundhedsmyndigheder følger udviklingen i smitten.

Statens Serum Institut følger desuden nøje med i, om der skulle komme nye varianter til Danmark, som er mere smitsomme, er mere alvorlige, eller som giver udfordringer i forhold til effekt af vacciner, som kan medvirke til mere skærpede retningslinjer for kontaktopsporing.

Hvornår er man en nær kontakt til en person med COVID-19?

Du er en nær kontakt, hvis du opfylder mindst et af følgende tre kriterier:

  • Du bor sammen med en smittet person 
  • Du har haft direkte fysisk kontakt for eksempel krammet en smittet person, eller en person med COVID-19 har hostet eller nyst på dig
  • Du har været tættere end en 1 meter på en smittet person i mere end 15 minutter, eksempelvis hvis du har været i en samtale med personen. 

Sådan gør du, hvis du er nær kontakt til en smittet person:

  • Du er ikke færdigvaccineret­: Du skal straks gå i selvisolation og testes på 4.- og 6.- dagen efter, du sidst var i nær kontakt med den smittede person.
  • Du er færdigvaccineret­­ eller tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder­­­­: Du behøver ikke at gå i selvisolation. Bliv testet på 4.- og 6.- dagen efter, du sidst var i nær kontakt med den smittede person.

Nære kontakter, som tester positiv for eller udvikler symptomer på COVID-19, skal straks gå i eller fastholde selvisolation.

Del artikel

Andre læser også