Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nye indbyggere strømmer til byen: Aalborg Kommune vil lægge ny boligstrategi

Af Stine Kjølby Christensen

Aalborg Kommune har ifølge en ny undersøgelse fået over dobbelt så mange nye indbyggere som forventet i løbet af det seneste år.

Aalborg er den eneste af landets fire største kommuner, hvor den reelle udvikling gennem det seneste år har overgået forventningerne.

Nu genovervejer kommunen, om der er behov for at opjustere antallet af nye boliger i sin boligstrategi.

Dobbelt så mange nye indbyggere

I løbet af det seneste år er indbyggertallet i Aalborg Kommune vokset med hele 2.412 nye borgere, og det er over dobbelt så mange som de forventede 1.147.

Det viser en ny undersøgelse fra By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, der har sammenholdt de nye folketal fra Danmarks Statistik med den forventede befolkningstilvækst fra statistikbankens befolkningsfremskrivning.

Nye indbyggere strømmer til byen: Aalborg Kommune vil lægge ny boligstrategi
Foto: Lasse Winther

Direktør for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Anders Fokdal, kalder undersøgelsens konklusion interessant, og ifølge ham er udviklingen med til at understrege behovet for opførelsen af nye boliger over de kommende år.

“Det er afgørende for os, at vi som kommune formår at skabe rammerne for, at boligudbuddet også i fremtiden matcher efterspørgslen, og derfor er det her en interessant udvikling, som vi følger rigtig tæt.

Så sent som sidste år vedtog vi en helt ny boligstrategi for Aalborg Kommune, hvor vi anslog, at der bliver behov for godt 15.800 yderligere boliger i løbet af de kommende 10 år, og i den henseende er det selvsagt relevant at holde øje med, om der er grundlag for en opjustering af det antal”, siger Anders Fokdal.

Gode priser på boliger

Aalborg Kommune er ifølge undersøgelsen den eneste blandt landets fire største kommuner, hvor befolkningstilvæksten gennem det seneste år overgår forventningerne.

Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm er blevet forelagt tallene, og han hæfter sig blandt andet ved boligprisniveauet i Aalborg som en del af forklaringen på, at Aalborgs skiller sig ud.

“Selvom priserne i alle landets fire største byer overvejende har været stigende gennem de senere år, er der bare rigtig stor forskel på prisniveauet i fx Aalborg sammenlignet med Aarhus og især København.

Jeg tror på, at priserne i Aarhus og København efterhånden har nået et niveau, der skubber relativt flere ud i de omkringliggende kommuner i forhold til i Aalborg, hvor relativt flere har økonomien til at blive boende”, siger han.

Nye indbyggere strømmer til byen: Aalborg Kommune vil lægge ny boligstrategi

Boligudbuddet i landets største byer har generelt svært ved at følge med efterspørgslen.

Også hos DI Dansk Byggeri vækker tallene opsigt. Her er boligøkonom Bo Sandberg særligt opmærksom på at fremtidssikre boligudbuddet, så det kan matche boligefterspørgslen:

“Det er en generel udfordring, at boligudbuddet har svært ved at følge med efterspørgslen.

Blandt andet kommer der stadig flere singlehusstande – 80.000 flere de seneste 10 år – og det øger behovet for nye boliger.

Derfor er det godt, at Aalborg Kommune prøver at være på forkant med de nye befolkningsfremskrivninger”, siger han.

Forskellige boliger til forskellige formål

Desuden fremhæver det fusionerede DI og Dansk Byggeri, at der nu er flere modsatrettede trends på boligmarkedet, og at det blot øger behovet for fleksible boliger, ejendomme og byrum, der gennem levetiden kan udfylde forskellige formål.

“Tendensen på boligmarkedet er blevet mere broget de seneste 2-3 år, hvor fx boligfesten i høj grad er rykket ud i forstæderne omkring de store byer.

Øget fokus på klimaet samt coronafrygt og mere hjemmearbejde har skabt en modbølge, hvor flere boligkøbere søger ud mod naturen.

Som megatrend tror jeg dog stadig, urbaniseringen vil være den dominerende, og det vil også være tilfældet i Nordjylland”, siger Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil indbyggertallet i både Aarhus og Københavns Kommune vokse med cirka 19 procent frem mod 2045, mens der forventes omkring ni procent flere indbyggere i både Aalborg og Odense Kommune.

Nye indbyggere strømmer til byen: Aalborg Kommune vil lægge ny boligstrategi
Spritten

Nye boliger til børnefamilier, singler og seniorer i Aalborg

Mens det særligt har været ungdomsboliger, der har været i fokus for boligudviklingen i Aalborg Kommune gennem de seneste 10-15 år, er fokus nu skiftet.

Ifølge kommunens nye boligstrategi er det særligt boliger til børnefamilier, singler og seniorer, der skal opføres over de kommende år.

“Vi har i Aalborg haft stor succes med at skabe et flot udbud af ungdomsboliger, hvilket har været med til at understøtte udviklingen af Aalborg som studie- og vidensby.

Nu viser vores analyser, at befolkningsvæksten de kommende år særligt vil være drevet af børnefamilier, singler og seniorer, og det stiller nogle andre krav til byudviklingen og boligudbuddet, som vi skal imødekomme over de kommende år”, siger Anders Fokdal.

Nye indbyggere strømmer til byen: Aalborg Kommune vil lægge ny boligstrategi
Stigsborg Brygge

Fokusskiftet til en lidt ældre målgruppe end studerende i kommunens boligstrategi er rigtigt set, vurderer Jens Nyholm:

“Der er en bevægelse i retning af, at det lidt ældre segment flytter til byen i de kommende år.

Det kan blandt andet være ægtepar, som ikke nødvendigvis kommer fra kommunen i forvejen, men hvor børnene er fløjet fra reden, og de derfor vil udskifte parcelhuset med en lejlighed.

Men der kommer også en øget efterspørgsel på familie- og børnevenlige boliger, ikke mindst til de mange unge, som står over for at færdiggøre studierne.

Denne gruppe vil især efterspørge boliger, der kan opfylde krav til både plads og udenomsarealer som fx rækkehuse”, siger han.