ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret

Af Emil Kjær Jørgensen
Simon Vejbæk Kinch foran det nyrestaurerede maleri
Simon Vejbæk Kinch foran det nyrestaurerede maleri

Tilbage i maj kunne vi fortælle den spektakulære nyhed om, at der var dukket et kæmpe maleri op i forbindelse med en gennemgående renovering af det tidligere Aalborg Danse Center på Østerågade 17, hvor McDonalds holder til i stueetagen.

MigogAalborg var med, da City-Ejendomme Aalborg havde konservator, Kurt Nedergaard, med oppe for at se nærmere på maleriet.

Han kunne fortælle, at det er et oliemaleri, som med høj sandsynlighed er malet ud fra et foto, taget af den kendte fotograf Heinrich Tønnies i perioden omkring 1870-1880.

Det kan du læse meget mere om her.

Maleriet trængte til en kærlig hånd efter at have været gemt væk i flere årtier, og som det ses af billederne fra maj, var maleriet flere steder ret slemt beskadiget af både huller og revner.

Men City-Ejendomme Aalborg var fra starten fast besluttet på, at det unikke maleri skulle renses og restaureres efter alle kunstens regler, og nu kan de endelig vise det flotte resultat frem.

Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret
Før restaurering
Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret
Efter

En spændende og udfordrende opgave

City-Ejendomme Aalborg satte konservator og maler Simon Vejbæk Kinch til den store opgave, og han har brugt godt tre uger på at vække det gamle maleri til live igen.

“Det har været en både spændende og udfordrende opgave,” fortæller Simon Vejbæk Kinch om maleriet, der måler 3,83 meter x 2,5 meter.

“Den største udfordring har været, at arbejdet med maleriet er foregået på en byggeplads. Jeg bruger eksempelvis altid hørelsen til at lytte efter om farvelagene sidder fast eller ej, og støjen fra de mange maskiner, gjorde arbejdet lidt sværere end normalt.”

Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret

Simon fortæller, at maleriet generelt var i god stand, og de største skader på maleriet var skaderne efter rawplugs og søm, som var boret ind i maleriet.

“Jeg restaurerede hele billedet på én gang. På den måde, kunne jeg virkelig leve mig ind i, hvordan han har malet det.

Det er malet med fire forskellige paletter hele vejen rundt, så der er store forskelle på de enkelte dele af maleriet. Derudover er det malet meget “tyndt”, så det var utrolig sart at rense.”

Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret

Mange sjove detaljer ved det store maleri

Undervejs i processen er man også blevet klogere på, hvem der har malet det nyopdagede maleri. Maleri er udført af maler Albert Stegler tilbage i 1922.

Albert Stegler var en kunstmaler, som levede fra 1884 – 1945. Han var uddannet i Vejle under Ole Olsen og på Københavns Kunstakademi 1910-1913. Fra 1922 var han Charlottenborgudstiller og deltog i flere af de periodiske udstillinger.

Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret

Du kan blive meget klogere på maleren lige her.

“Jeg havde ikke arbejdet med maleriet ret længe, før jeg kom til at tænke på en opgave, jeg har haft i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa. Jeg fandt nogle gamle fotos frem, og så var jeg sikker på, at det var samme maler.”

Og ganske rigtigt: Albert Stegler er også maleren bag et stort dekorationsmaleri i frisen langs loftet i kirken i Sønderjylland.

Derudover fandt Simon også en anden sjov detalje ved maleriet.

“Der er nogen, der har malet på billedet efter Albert Stegler har lagt sidste hånd på det. Det er helt tydeligt, at der er malet med en helt anden klang nogle udvalgte steder. De detaljer har jeg dog valgt at bevare, for jeg har et princip om, at man skal restaurere, som man finder det.”

Et meget vellykket dekorationsmaleri

Simon Vejbæk Kinch fortæller MigogAalborg, at han snildt kunne have brugt 100 timer mere på at finpudse deltajerne på maleriet, men han er alligevel meget stolt af resultatet.

“Man kan altid fortsætte med at restaurere, men jeg fandt det ikke nødvendigt. Jeg er vældig godt tilfreds med resultatet.

Jeg synes det er et meget vellykket dekorationsmaleri fra den tid. Når jeg går detaljen i billedet, så kan jeg se, hvor der er god nerve i farven og stregerne, og det er der masser af i dette maleri.

Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret

Det er malet meget frit, og han kan virkelig tegne. Det er først tegnet med blyant, og dernæst kom de mange farver på. Når man står og iagttager det, så begynder det for alvor at leve, og der er en kæmpe rigdom i farverne.

Selvom det sikkert har været en bunden opgave for maleren, som han har malet efter et fotografi, så har han været meget veloplagt.”

Aalborg-iværksættere flytter snart ind

Det er iværksætterne fra Shaping new tomorrow, som flytter ind i de nyrenoverede lokaler, og de har fra starten også været positivt indstillede på, at maleriet skulle være en integreret del af deres kontormiljø.

Når de flytter ind omkring 1. august, kan de altså se frem til også at nyde synet af et nyrenoveret og særdeles bevaringsværdigt maleri.

Del artikel

Andre læser også