Nye detaljer afsløret: Kæmpe maleri er blevet restaureret

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Simon Vejbæk Kinch foran det nyrestaurerede maleri
Simon Vejbæk Kinch foran det nyrestaurerede maleri

Tilbage i maj kunne vi fortælle den spektakulære nyhed om, at der var dukket et kæmpe maleri op i forbindelse med en gennemgående renovering af det tidligere Aalborg Danse Center på Østerågade 17, hvor McDonalds holder til i stueetagen.

MigogAalborg var med, da City-Ejendomme Aalborg havde konservator, Kurt Nedergaard, med oppe for at se nærmere på maleriet.

Han kunne fortælle, at det er et oliemaleri, som med høj sandsynlighed er malet ud fra et foto, taget af den kendte fotograf Heinrich Tønnies i perioden omkring 1870-1880.

Det kan du læse meget mere om her.

Maleriet trængte til en kærlig hånd efter at have været gemt væk i flere årtier, og som det ses af billederne fra maj, var maleriet flere steder ret slemt beskadiget af både huller og revner.

Men City-Ejendomme Aalborg var fra starten fast besluttet på, at det unikke maleri skulle renses og restaureres efter alle kunstens regler, og nu kan de endelig vise det flotte resultat frem.

Før restaurering
Efter

En spændende og udfordrende opgave

City-Ejendomme Aalborg satte konservator og maler Simon Vejbæk Kinch til den store opgave, og han har brugt godt tre uger på at vække det gamle maleri til live igen.

“Det har været en både spændende og udfordrende opgave,” fortæller Simon Vejbæk Kinch om maleriet, der måler 3,83 meter x 2,5 meter.

“Den største udfordring har været, at arbejdet med maleriet er foregået på en byggeplads. Jeg bruger eksempelvis altid hørelsen til at lytte efter om farvelagene sidder fast eller ej, og støjen fra de mange maskiner, gjorde arbejdet lidt sværere end normalt.”

Simon fortæller, at maleriet generelt var i god stand, og de største skader på maleriet var skaderne efter rawplugs og søm, som var boret ind i maleriet.

“Jeg restaurerede hele billedet på én gang. På den måde, kunne jeg virkelig leve mig ind i, hvordan han har malet det.

Det er malet med fire forskellige paletter hele vejen rundt, så der er store forskelle på de enkelte dele af maleriet. Derudover er det malet meget “tyndt”, så det var utrolig sart at rense.”

Mange sjove detaljer ved det store maleri

Undervejs i processen er man også blevet klogere på, hvem der har malet det nyopdagede maleri. Maleri er udført af maler Albert Stegler tilbage i 1922.

Albert Stegler var en kunstmaler, som levede fra 1884 – 1945. Han var uddannet i Vejle under Ole Olsen og på Københavns Kunstakademi 1910-1913. Fra 1922 var han Charlottenborgudstiller og deltog i flere af de periodiske udstillinger.

Du kan blive meget klogere på maleren lige her.

“Jeg havde ikke arbejdet med maleriet ret længe, før jeg kom til at tænke på en opgave, jeg har haft i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa. Jeg fandt nogle gamle fotos frem, og så var jeg sikker på, at det var samme maler.”

Og ganske rigtigt: Albert Stegler er også maleren bag et stort dekorationsmaleri i frisen langs loftet i kirken i Sønderjylland.

Derudover fandt Simon også en anden sjov detalje ved maleriet.

“Der er nogen, der har malet på billedet efter Albert Stegler har lagt sidste hånd på det. Det er helt tydeligt, at der er malet med en helt anden klang nogle udvalgte steder. De detaljer har jeg dog valgt at bevare, for jeg har et princip om, at man skal restaurere, som man finder det.”

Et meget vellykket dekorationsmaleri

Simon Vejbæk Kinch fortæller MigogAalborg, at han snildt kunne have brugt 100 timer mere på at finpudse deltajerne på maleriet, men han er alligevel meget stolt af resultatet.

“Man kan altid fortsætte med at restaurere, men jeg fandt det ikke nødvendigt. Jeg er vældig godt tilfreds med resultatet.

Jeg synes det er et meget vellykket dekorationsmaleri fra den tid. Når jeg går detaljen i billedet, så kan jeg se, hvor der er god nerve i farven og stregerne, og det er der masser af i dette maleri.

Det er malet meget frit, og han kan virkelig tegne. Det er først tegnet med blyant, og dernæst kom de mange farver på. Når man står og iagttager det, så begynder det for alvor at leve, og der er en kæmpe rigdom i farverne.

Selvom det sikkert har været en bunden opgave for maleren, som han har malet efter et fotografi, så har han været meget veloplagt.”

Aalborg-iværksættere flytter snart ind

Det er iværksætterne fra Shaping new tomorrow, som flytter ind i de nyrenoverede lokaler, og de har fra starten også været positivt indstillede på, at maleriet skulle være en integreret del af deres kontormiljø.

Når de flytter ind omkring 1. august, kan de altså se frem til også at nyde synet af et nyrenoveret og særdeles bevaringsværdigt maleri.

Ude i god tid: Billigblomst har åbnet en kæmpe juleudstilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Om 124 dage er det juleaften,
der er længe, længe til …

Hva’ skal vi dog finde på?
Vi ku’ ta’ i Billigblomst!

Ja, det kan ikke vare længe, før supermarkederne sætter chokoladejulekalendere, pebernødder og plastikgrannet frem på hylderne – men i år er der alligevel en butik, der er kommet dem i forkøbet.

Billigblomst i City Syd har allerede nu taget den helt store kasse med julepynt ned fra loftet. Faktisk har de været i gang siden slut juli: til både stor begejstring og en snert af skepsis fra visse kunder.

Og der er altså ikke bare tale om et par uskyldige julekugler eller lidt dekorations-ler. Tværtimod.

Fyldt til randen med julepynt

Billigblomst har valgt nærmest at proppe hele den ene hal til randen med alt fra juletræer, julemænd, nøddeknækkere, flamingoforme, kagedåser til rensdyr i keramik.

Fethi Polat, der er medejer af Billigblomst, er slet ikke i tvivl om, at sæsonen er skudt i gang lige præcis til tiden.

“Faktisk er vores salg af julepynt på sit højeste i september og oktober. Når vi så rammer december, står det ironisk nok næsten stille,” fortæller han.

Men hvorfor så alligevel sætte frem flere måneder før folk begynder at købe? Det er der et ret praktisk svar på.

“Vi indkøber så store mængder ind, at det ville være helt umuligt for os at nå at pakke det ud og have så kort tid at sælge det i.

I stedet vil vi gerne bruge en masse ressourcer på at få det stillet pænt op, så vores kunder allerede nu kan købe årets julepynt,” siger Fethi Polat.

Kun positiv feedback indtil videre

Den tidlige julestemning deler som altid vandene blandt folk. Nogle af os kan ikke udstå synet – imens det for andre er en længe ventet kulmination på ulideligt mange måneders venten.

Indtil videre har Fethi dog kun oplevet positiv feedback på julelandskabet.

“Vi får rigtig mange reaktioner på det,” siger Fethi med et grin.

“De fleste elsker det og er vilde med at komme i lidt julestemning. Andre synes, det er lige tidligt nok – men det er altid sagt med et smil på læben, og folk er så søde,”

Der er selvfølgelig heller ingen i Billigblomst, der har tænkt sig at proppe julekugler ned i halsen på kunderne. Det klarer de faktisk helt selv og ganske frivilligt.

Krybbespillet har været en bestseller i Billigblomst. I dag, fredag, havde Fethi kun et enkelt tilbage.

“Vi sælger rigtig meget … Man tror det, måske ikke, men mange både private og virksomheder køber deres julepynt så tidligt på året, og derfor er de glade for, at vi allerede nu har et stort udvalg,” forklarer Fethi.

Så hvem ved – måske varer julen også lige til påske i Billigblomst? I hvert fald kan du allerede nu få stillet dine juleabstinenser og sikre et pyntet hjem, der ville gøre selv Gertrud Sand misundelig.

DGI Huset holder stort åbent hus: Prøv en gratis træning

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

DGI Huset i Nordkraft har skabt nogle rammer, som er helt unikke.

Her kan man træne under nogle gode forhold med nogle af Aalborgs allerbedste instruktører.

Blandt andet arbejder Aalborgs egen jernkvinde ultraløberen Stine Rex her, og skaber en fed stemning, når hun træner hold.

Lørdag d. 24. august åbner DGI Huset i Nordkraft dørene op, og byder alle interesserede inden for. Her kan man helt gratis prøve forskellige hold og mærke stemningen og opleve rammerne.

Stærkt sammenhold og god stemning

Om man er til cirkeltræning, yoga, Pilates, Zumba og en masse mere så byder DGI Huset på det hele. Der er også hold for børn, som også er gratis at deltage i lørdag.

Så hvis du er nysgerrig på at træne et sted, hvor man bliver udviklet og har et stærkt sammenhold, så bør man kigge forbi til Åbent Hus.

Der er desuden også Åbent Hus for børnene, hvor der også er særlige hold til de yngre. I løbet af formiddagen og lørdag eftermiddag kan aldre som 6-9 år, 4-6 år samt ældre og yngre børn være med og opleve børne-fitness som er sjovt og skønt at være en del af.

“Vi havde Åbent Hus i sidste weekend, og her kom der rigtig mange forbi og fik oplevet det vi har at byde på. Mange har måske hørt om, hvad vi kan tilbyde, men når man først har været her og fornemmet stemningen, så kommer de fleste igen. Vi håber også at se mange igen lørdag,” siger Stine Rex.

DGI Huset har også et tilbud, hvis man køber et hold klippekort til deres Åbent Hus. Hvis man køber et klippekort med 10 klip, så får man 3 klip gratis.

Du kan se hele holdplanen for lørdag d. 24. august her

Du kan tilmelde dig Åbent Hus her

Gigantisk kø: POWER åbnede i Aalborg med et brag

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag morgen klokken 7.00 åbnede Elektronik- og hvidevarekæden POWER med et brag i City Syd.

Tusinder af aalborgensere har allerede fra morgenstunden stået i kø, og i aftes var der propfyldt i teltet med overnattende kunder.

To timer efter åbningen var køen stadig gigantisk, men der var højt humør blandt de fremmødte, der fik serveret kaffe og rundstykker.

Mange kom også glade ud fra butikken med store fladskærme og computere og andet elektronik.

Udover en masse vilde kø-tilbud på bl.a. prisvindende SONY høretelefoner, Macbook Air 2019 og 65″ Samsung TV bliver det også en dag fyldt med fede events og konkurrencer.

“Det er en stor festdag,” siger Jesper Boysen, kædens adm. direktør.

Kan prøve Virtual Reality

For dem der tager turen derud, kan man også fordrive ventetiden med at prøve virtual reality, hvor aalborgensiske VRgame opstiller deres maskiner udenfor butikken – helt gratis selvfølgelig.

Senere på dagen serveres der også grillpølser og gratis is fra en is-bil i løbet af dagen.

120 medarbejdere, både fra den nye Aalborg butik samt hovedkontoret i København, står klar i den 2.500 kvadratmeter store butik om fredagen, og der åbnes 24 kasser til hurtig ekspedering.

Se alle POWERs åbningstilbud her.

Hvad: POWER butik åbningsdag
Hvor: Løven 25A, 9200 Aalborg SV
Hvornår: 23. august, 07.00-22.00