Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny statistik: Boligejere i Aalborg er benhårde forhandlere

Af Christine Luca Hornemann
Foto: Christine Luca Hornemann Nielsen, MigogAalborg
Foto: Christine Luca Hornemann Nielsen, MigogAalborg

Der bliver ikke givet ved dørene i Aalborg Kommune, når prisen på boligen skal forhandles mellem køber og sælger.

Det viser beregninger lavet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit på baggrund af de seneste tal fra Realkreditrådet.

Fordel for købere og sælgere

I Aalborg Kommune bliver et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter udbudt til 2.123.000 kroner og solgt for 2.002.000 kroner.

Det svarer til et afslag på 121.000 kroner eller 5,7 procent, som er en smule lavere end første kvartal i år.

”De lave afslag vidner om, at der er balance mellem antallet af købere og antallet af sælgere.

Boligmarkedet er inde i en god gænge, og det er helt naturligt, at prisen justeres lidt undervejs i salgsperioden eller i de afsluttende forhandlinger mellem køber og sælger,” siger Tue Klinggaard, der er indehaver af danbolig Aalborg C.

I 10 ud af 11 landsdele er det gennemsnitlige afslag faldet i andet kvartal sammenlignet med kvartalet forinden. De lavere afslag er gode nyheder for både købere og sælgere, fortæller Carina Bach Kristiansen fra danbolig Aalborg C:

”For sælgerne betyder det, at det alt andet lige bliver nemmere at orientere sig mod en ny bolig, når de har et mere tydeligt indtryk af, hvad de kan forvente at få for deres eksisterende bolig,” siger hun og fortsætter:

”For køberne betyder det, at de nemmere kan indsnævre deres boligsøgning og bruge tid på de boliger, som ligger inden for deres budgetramme, også selvom det er vigtigt at huske på, at der ikke bliver givet afslag på alle boliger, og at nogle boliger bliver solgt til en højere pris end udbudsprisen,” siger Carina Bach Kristiansen

Positiv udvikling på husmarkedet

Forklaringen på de faldende afslag skal findes i det lave renteniveau, som gør det nemmere for køberne at blive kreditgodkendt.

Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

”Der har været en positiv udvikling på husmarkedet i størstedelen af landet og husene handles til stadig højere priser.

Det skyldes blandt andet det store rentefald, vi har haft i 2019, som gør det billigere at finansiere boligen og dermed også nemmere at blive kreditgodkendt,” siger hun og tilføjer:

”Det går godt på boligmarkedet, hvor priserne på huse stiger støt, og der sælges og købes fint med huse.

Effekterne af den lave rente, øget beskæftigelse og de generelt gode konjunkturer har spredt sig til hele landet, og derfor ser vi en fremgang i salgsprisen samt et fald i afslag i stort set samtlige landsdele.”

På landsplan var den endelige salgspris på et gennemsnitligt hus 6 procent lavere end den første udbudspris på huset i andet kvartal mod 6,7 procent i første kvartal.