Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Store ambitioner: Ny teaterdirektør afslører vildt sæsonprogram

Af Stine Kjølby Christensen

Når den nye sæson går i gang på Aalborg Teater, er det med en ny teaterdirektør bag roret.

Thomas Bjørnager, der er en stor kapacitet inden for den danske teaterscene, tager over for Hans Henriksen. Det betyder også, at det nye program – der i skrivende stund netop er blevet præsenteret på teatret – er skabt og sammensat af nye hænder.

Thomas Bjørnager har fremlagt en ambitiøs vision for den kommende sæson, og sin første, der både sigter mod at imødegå dalende billetsalg og sikre, at teatret forbliver relevant og genkendeligt for sit publikum.

Aalborg Teater planlægger derfor at engagere og begejstre de nordjyske teatergængere med et varieret udvalg af forestillinger i 23/24.

Store ambitioner: Ny teaterdirektør afslører vildt sæsonprogram

Time well spent

At landets teatre har oplevet dalende billetsalg er ikke nogen hemmelighed. Dette kan blandt andet tilskrives Corona-krisen, hvor især kulturinstitutioner blev hårdt ramt.

Derudover erkender Thomas Bjørnager også, at folk i dag har talrige muligheder for, hvordan deres fritid kan bruges – og her vælger mange ofte en tur gennem Netflix, fremfor at tage ud en hel aften.

“Udfordringen for os består i at skabe oplevelser, der er værd at bruge tid på i en tid, hvor fritiden i forvejen er et puslespil at få til at gå op. Her skal vi sørge for, at det bliver “time well spent”, når publikum besøger os.

Nogle ønsker sig måske bare en sjov aften med vennerne, mens andre i stedet søger tankevækkende indhold, de kan tage med hjem.

I den nye sæson ønsker vi at imødekomme begge præferencer,” fortæller Thomas til MigogAalborg.

Starter med Astrid Lindgren

Sæsonen skydes i gang den 1. september med en meget særlig forestilling. Nemlig Astrid Lindgrens fortryllende Mio, min Mio.

Forestillingen, som Thomas Bjørnager har fået lov til at overtage produktionen af, har allerede høstet store anerkendelser i både Danmark og Norge, og endda vundet prisen som årets bedste børneforestilling.

Store ambitioner: Ny teaterdirektør afslører vildt sæsonprogram

“Hilde Brinchmanns opsætning er intet mindre end enestående, idet den ikke blot fortæller en fantastisk historie, men også indbyder til en teateroplevelse på børnenes præmisser,” uddyber Thomas entusiastisk.

“Det bliver en interaktiv forestilling, hvor skuespillerne interagerer med publikum og forvandler Mios fantastiske rejse til virkelighed.”

Teater i børnehøjde

Generelt får Aalborg Teater et øget fokus på at skabe teater i børnehøjde, hvilket Hildes Mio, min Mio bliver startskuddet for.

“Hilde siger altid så klogt, at børnene ikke er fremtidens publikum – for de er også et vigtigt publikum nu.

Vi fortsætter med de store familieforestillinger, som de faste teatergængere kender i forvejen, men får samtidig flere tilbud, der hylder det nære børneteater,” siger Thomas.

Derudover vil der også være teateroplevelser målrettet teenagere og deres forældre. Dette sker blandt andet efter jul med forestillingen Den mystiske sag om hunden i natten.

Thomas Bjørnager garanterer en god blanding af store og små formater, herunder også forestillingen “Maskerade”, der lover at være en vild og overraskende oplevelse for publikum.

Thomas Bjørnager står også selv for iscenesættelsen af sidstnævnte.

Store ambitioner: Ny teaterdirektør afslører vildt sæsonprogram

Hvad vil publikum have?

Bladrer man igennem Aalborg Teaters nye sæsonprogram, er det tydeligt at se, hvordan man har forsøgt at skabe en bred vifte af forestillinger for en bred målgruppe.

Her er både store opsætninger på Store Scene, men også endnu flere mindre forestillinger – og så ønsker Thomas Bjørnager at lade flere af produktionerne genopstå løbende ud fra efterspørgslen på dem.

“I stedet for at lade værdifulde produktioner falme væk efter én spilleperiode, vil vi sigte mod at være mere opmærksomme på, hvad der sælger og på den måde forblive fleksible,” siger han.

Det betyder i praksis, at der måske vil være færre repertoireproduktioner på hovedscenen på grund af de tilknyttede risici i forhold til blandt andet billetsalg – og i stedet i højere grad tilpasse programmet efter, hvad publikum vil have.

Fint besøg til Aalborg

Én af sæsonens helt store stoltheder for Thomas bliver dog også Ingmar Bergmans medrivende og følelsesladede drama “Høstsonaten”, hvor ingen ringere end Kirsten Olesen skal spille overfor teaterets egen Marie Knudsen Fogh som hhv. mor og datter.

“Vi er meget stolte over at kunne præsentere én af Danmarks største stjerner på den aalborgensiske teaterscene, og glæder os meget til samspillet med dygtige Marie,” siger Thomas.

Store ambitioner: Ny teaterdirektør afslører vildt sæsonprogram

Det store slag på gong-gongen

Thomas Bjørnager er som nævnt en erfaren herre på teaterscenen. Dog ikke som skuespiller, men blandt andet som scenograf.

Derfor har han også påtaget sig jobbet som netop dette, når den første store opsætning Laser og pjalter skal spille fra september.

“Det bliver vores store slag på gong-gongen, hvor vi får mulighed for at nulstille teatermaskinen og forhåbentlig skabe en eksplosion af kreativitet,” siger han og fortsætter:

“Det er vigtigt for mig at sætte mig ind i, hvordan arbejdsprocesserne er nu, så vi kan udvikle videre på dem sammen.”

Store ambitioner: Ny teaterdirektør afslører vildt sæsonprogram

Trods masser af omstruktureringer fra Thomas Bjørnagers side, har han valgt at fortsætte med det fulde ensemble på teatret.

“Niveauet er tårnhøjt blandt vores skuespillere, så dem glæder jeg mig til at fortsætte rejsen sammen med.

Den næste tid skal bruges på virkelig at lære hinanden at kende, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver godt,” slutter Thomas Bjørnager.

Du kan se hele det nye sæsonprogram her.

Del artikel

Andre læser også