ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny pris stiftet med stærk jury: Hvem er Nordjyllands mest inspirerende kvinde?

Af Michael Qureshi

En nystiftet pris under navnet ”Kammaprisen” skal hylde de nordjyske kvinder, der inspirerer andre og gør en positiv forskel.

Prisen er indstiftet af byrådsmedlem og leder i Aalborg Kommune Maja Torp, foredragsholder og Ph.d.-studerende Karina Burgdorff Jensen samt Sarah Kruse, Partner i Kruse Vask samt stifter og formand for Nordjysk Mad og Turisme.

De repræsenterer hver især forskellige områder af samfundet, herunder den offentlige og politiske sektor, det private erhvervsliv samt forskning- og undervisningsmiljøet.

Stærk jury

Juryen består af stærke erhvervsfolk i Nordjylland både mænd og kvinder. Blandt andet sidder Politidirektør for Nordjyllands Politi Anne Marie Svendsen i juryen.

Andre navne er erhvervsprofilen Mads Peter Veiby og direktør for Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen.

Kammaprisen er opkaldt efter Kamma Rahbek (1775-1829), som var en kulturpersonlighed og salonværtinde.

Kamma var belæst, begavet, kreativ samt mestrede flere sprog og blev med tiden billedet på den stærke kvinde, der med sine saloner var med til at skabe et rum, hvor fremtrædende medlemmer af samfundet kunne mødes, opbygge netværk og deltage i udviklende samtaler.

“Kammaprisens overordnede formål er at skabe et rum til at samle nutidens og fremtidens modige, intelligente og stærke kvinder i en moderne version af Kammas saloner.

Vi ved, at der er mange dygtige kvinder i Nordjylland, som vi kan lære og blive inspireret af, men de er nogle gange svære at finde – og det må de ikke være. De fortjener at blive anerkendt og komme mere frem i lyset,” fortæller Maja Torp.

Skal synliggøre kvindelige frontpersoner

Forventningen blandt de tre initiativtagere er, at den nystiftede pris vil bidrage til at synliggøre Nordjyllands kvindelige frontpersoner ved at belyse deres mange styrker og hylde de kvinder, som inspirerer andre, og som med deres virke og væsen giver andre mulighed for at engagere sig og gøre en positiv forskel i bedste Kamma Rahbek-ånd.

Ny pris stiftet med stærk jury: Hvem er Nordjyllands mest inspirerende kvinde?
Maja Torp, Sarah Kruse og Karina Burgdorff

Skævvridning i Nordjylland

Kammaprisen er første skridt mod at skabe en moderne version af Kammas saloner i Nordjylland. Håbet blandt stifterne er, at prisen på sigt vil brede sig til landets øvrige regioner.

“Prisen starter i Nordjylland, da det blandt andet er her, behovet er størst i forhold til at skabe lige muligheder for mænd og kvinder.

Vi er langt fra i mål, og vi vil derfor bidrage til at skabe rammerne for, at flere kvinder kan træde frem i lyset og indtage større dele af erhvervslivet, end det i dag er tilfældet,” siger Maja Torp.

Kun få kvinder sidder i bestyrelser

I Nordjylland er det i dag kun få bestyrelsesposter og direktørstillinger, der besiddes af kvinder.

En analyse foretaget blandt Nordjyllands 50 største virksomheder målt på omsætning viser, at det kun er to ud af 50 virksomheder, der i dag har en lige fordeling mellem mænd og kvinder i bestyrelseslokalet.

Derudover har kun én af virksomhederne en kvindelig direktør, mens ingen kvinder besidder posten som bestyrelsesformand.

“Hvis kammaprisen kan medvirke til at synliggøre de mange dygtige kvinder, vi har i Danmark, er jeg overbevist om, at bestyrelsesposter, direktørstillinger og medindflydelse vil følge, slutter Maja Torp.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 2018 var 81 procent af landets bestyrelsesposter besat af mænd, mens kun 19 procent bestod af kvinder. 85 procent af landets direktioner bestod i 2018 af mænd, mens 15 procent bestod af kvinder.

Der er åbnet op for nomineringer nu på www.kammaprisen.dk, hvor alle kan indstille deres bud på Nordjyllands sejeste kvinde.

Herefter vil en jury bestående af udvalgte personligheder fra nordjysk erhvervsliv udvælge fem finalister til årets kammakvinde.

Kammaprisen uddeles for første gang den 6. november 2020 ved et arrangement i Aalborg med journalist og tidligere nyhedsvært på TV 2 Nord Helene Gottschalk som vært.

Her er juryen

  • Lasse Rich Henningsen, direktør for Musikkens Hus
  • Mads Peter Veiby, iværksætter og erhvervsmand
  • Thomas Bælum, direktør for AaB
  • Michael Lundsgaard Thomsen, direktør for Aalborg Portland
  • Rikke Christoffersen, direktør for Aalborg Handelsskole
  • Anne Marie Svendsen, politidirektør for Nordjyllands politi
  • Catharina Engquist, direktør for Invest in Aalborg

Del artikel

Andre læser også