Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tidsplanen skrider igen: Det nye Supersygehus i Aalborg bliver igen forsinket

Af Michael Qureshi
Foto: Region Nordjylland
Foto: Region Nordjylland

Tidsplanen for byggeriet af det nye Universitetshospital, også kaldet Supersygehus, skrider endnu engang.

Mandag mødtes Nordjyllands Regionsråd for at drøfte de nye forsinkelser samt endnu en overskridelse af budgettet. Det skriver TV 2 Nord.

Det nye Supersygehus ser først ud til at blive klar til de første patientindlæggelser i 2023, hvor det var planlagt til at stå klar i 2022.

Derudover er budgettet atter skredet med 60 mio. kr.

“Det er alvorligt mange penge, og det betyder, at der først kan komme patienter i midten af 2023 i bedste fald,” siger Per Larsen, regionsrådsmedlem, Det Konservative Folkeparti til TV 2 Nord.

Kan ikke indhente det tabte

Tidligere har Region Nordjylland udsendt en pressemeddelelse, hvor de erkender, at byggeriet igen bliver forsinket.

Efter planen skulle de sidste håndværkere have forladt byggepladsen i 4. kvartal i år, men med den nuværende fremdrift er det ikke længere muligt.

“Det ærgrer mig selvfølgelig. Vi har fra regionens side arbejdet på at forcere byggeriet, med det har ikke været nok til at indhente det tabte.

Nu må vi arbejde for at holde dampen oppe, hvor det er muligt. Forsinkelse er ensbetydende med ekstra omkostninger, fordi vi er nødt til at holde gang i byggepladsen længere tid, og derfor skal den forlængede byggetid gøres så kort som muligt,” udtalte Ulla Astman regionsrådsformand Ulla Astman i pressemeddelelsen.

Skal bruge et år fra håndværkernes sidste arbejdsdag

I byggeplanen er der indlagt en fase på cirka et års forberedelse, fra håndværkerne har forladt byggepladsen, til byggeriet af det ny hospital så småt kan tages i brug.

I den periode skal mange transportsystemer og meget apparatur monteres, testes og finjusteres, før hospitalet kan tage imod patienter.

Nyt Aalborg Universitetshospital er i forvejen økonomisk udfordret og har en overskridelse af budgettet på cirka 250 millioner kr., der skal finansieres af Region Nordjylland.

På den baggrund blev projektet i efteråret 2020 underlagt skærpet tilsyn fra Sundheds- og Ældreministeriet, og siden er der løbende arbejdet på at håndtere udfordringerne.

Blandt andet blev der lavet en plan for at styrke projektledelsen og at finde finansiering af budgetoverskridelsen.

“Det er ikke en enkelt faktor, som skubber vores tidsplan. Det er flere faktorer, som tilsammen betyder, at byggeriet går mere trægt her i slutfasen,” siger projektdirektør Niels Uhrenfeldt.

Flere faktorer i spil

Byggeriet er stadig påvirket af fejl og mangler på to entrepriser – el-skinner og vvs – der griber ind i andre dele af byggeriet. Projektledelsen undersøger, hvor udfordringen er størst og ser også på mulighederne for at tilskynde entreprenører til at øge timetallet.

Byggepladsen mærker også en udtalt mangel på håndværkere, der hænger sammen med gode tider i byggebranchen. Det gør det svært for firmaerne at hyre kvalificerede folk og mande op på byggeriet.

Den tredje forhindring lige nu er begyndende tegn på materialemangel. Blandt andet mangler entreprenører leverancer på lofter, gulvbelægning og elektroniske komponenter.

Det var disse ting, som Regionsrådet diskuterede på mødet i går, og som nu er vendt til en ny tidsplan samt en plan for at finansiere de yderligere 60 mio. kr.

Del artikel

Andre læser også