ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Grib håndtasken og løb: Kunsthal NORD er klar med ny, fed udstilling

Af Nathalia Hentze Nielsen
Kunstner Anna Walther med sin store håndtaske skulptur.
Kunstner Anna Walther med sin store håndtaske skulptur.

Nogle gange er den bedste – og eneste – løsning på et problem at forlade situationen.

Sådan lyder præmissen for Kunsthal NORDS nye udstilling “Jeg finder selv ud”, som du kan opleve i kunsthallen til og med lørdag den 16. juli 2022.

I udstillingen udforskes der bl.a. strukturel undertrykkelse af individer og samfundets forventninger til kvinder, men der er også plads til at tænke over, hvordan man selv sætter sine grænser.

Det er de to unge kunstnere Anna Walther og Olivia Rode Hvass, der udstiller deres værker i en samlet fortælling.

Hovedelementerne er en håndtaske på størrelse med en lille bil skabt af Anna Walther, og en digitalt vævet serie af billedtæpper skabt af Olivia Rode Hvass.

Som altid er der gratis entré.

Et moderne take på middelalder gobeliner

Olivia Rode Hvass blev uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2021, og oveni at hendes første store udstilling, er det også hendes første udstilling på Kunsthal NORD.

“Det er super fedt at få lov til at udstille her. Her har jeg mulighed for at lave noget med mere format, fordi der er meget plads. Jeg blev færdig med min bachelor i sommers, og det er en stor tillid at få lov til at udstille her,” fortæller Olivia, da vi møder hende til ferniseringen.

At kalde Olivias kunstserie “My Heart Breaks Every Day Until I Run Away” for et stort format er bestemt ingen underdrivelse.

Når du træder ind i kunsthallens første rum bliver du mødt af store smukke gobeliner, der ved første øjekast kunne ligne noget, der hænger i et middelalder slot.

Nærstuderer du dem, finder du dog lynhurtigt ud af, at der er andre tematikker på spil.

“Det er inspireret af middelalder gobelinen, der hedder Hunt of the Unicorn, som er de her franske adelige, der fanger en enhjørning.

Det originale værk handler meget om at hylde jægeren, og i mit værk handler det kort fortalt om at slippe fri fra jægeren,” forklarer hun.

De digitalt vævede gobeliner suppleres af et fugleskræmsel, der er omringet af knuste hjerter og tekst på væggen, hvor der står “Hate the game.”

Samlet set taler kunstserien ind i forholdet mellem, dem der udøver magten, og dem der lider under det, men det kommunikerer også et håb for en fremtid, der gør op med samfundsgivne roller, kønsstereotyper og strukturel undertrykkelse.

Grib håndtasken og løb: Kunsthal NORD er klar med ny, fed udstilling
Kunstner Olivia Rode Hvass foran ét af sine kunstværker.

Håndtaskens mange facetter

I enden af det første rum ved kunsthallens store vinduesparti står en kæmpe håndtaske, der udgør hovedværket i Anna Walthers serie.

Tasken ligner lidt en designertaske med puslebrik-ikonerne, men er punket og har en mere humoristisk vinkel på det historiske objekt.

“Det er sjovt at tage et objekt, som på mange måder er en klassemarkør og som har en historisk ballast i og med, at der blev meget røre, da håndtasken først kom frem. Med håndtasken kunne kvinder pludselig bevæge sig frit rundt.

Derudover er det også et symbol for klasse, fordi hvilken type håndtaske har man råd til? Og dyrker man en type hyper-feminiseret stil eller ej? Det er interessant at sætte værket ud i rummet og sige “hvad så,” siger Anna om håndtaske-skulpturen.

Gennem værket spørger Anna ind til de forventninger, der er til kvinders fremtoning i nutidens samfund.

Budskabet fra kunstneren er: Grib håndtasken og løb! løb væk fra alle de negative formaninger om, hvad der er rigtigt og forkert.

På væggene ved siden af den store håndtaske kan du ydermere opleve Annas andet værk, der forestiller øjne med øjenvipper af filt, der bladrer sig gennem information.

Grib håndtasken og løb: Kunsthal NORD er klar med ny, fed udstilling
Kunstner Anna Walther med sin store håndtaske skulptur.

Du kan læse mere om udstillingen her.

Hvad: “Jeg finder selv ud” – ny kunstudstilling
Hvor: Kunsthal NORD, 2. sal i Nordkraft
Hvornår: Udstillingen varer til og med lørdag den 16. juli 2022.
Kunsthallen er åben tirsdag – fredag kl. 11 – 17 og lørdag kl. 11 – 15.

 

Del artikel

Andre læser også