Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Designet til specialstyrker: Ny butik sælger tøj med særlig historie

Af Nathalia Hentze Nielsen

Det er tydeligt, at der er kommet en ny beboer på Algade 56.

I vinduet hænger et stort farverigt banner med en daggert, som får dig til at stoppe op og – i vores tilfælde – højlydt undre dig over, hvad det symboliserer.

Heldigvis var ejeren Per Thomsen frisk på at give os en rundvisning, og der gemmer sig en exceptionel historie bag træningstøjet, der bærer navnet Birke.

Historie strækker sig 50 år tilbage

Hvis du har en baggrund inden for Forsvarets specialstyrker, kender du nok allerede både det nordjyske mærke og historien bag, men for de mange uindviede, har vi fået den spændende historie, der strækker sig 50 år tilbage.

“I starten af 70erne var det meste træningstøj lavet af bomuld og meget ubehageligt at løbe i. Kirsten Birke, der var orienteringsløber på elite niveau, designede sin egen løbe-anorak lavet af sovepose materiale med lommer til kort og kompas.

Kirsten var kærester med B.S. Christiansen, som dengang var aktiv jægersoldat. Han brugte Kirstens træningstøj til VM i militærfemkamp i 1973 og efter det spredte tøjets popularitet sig i jægerkorpset og frømandskorpset,” fortæller Per.

Træningstøjet har dermed været eksklusivt lavet til specialstyrkerne i mange år, men på et tidspunkt forsvandt mærket lidt ud af hukommelsen, især for yngre soldater.

“Jeg blev spurgt, om jeg ville lave nyt træningstøj til styrkerne i 2020, og vi blev enige om, at det kunne være spændende at lave det i Birke navnet som især de ældre jægersoldater og frømænd kendte,” tilføjer han.

Aftalen blev, at han genoplivede det traditionsrige mærke mod, at han efterfølgende kunne sælge tøjet til civile; dvs. dig og mig!

Designet til specialstyrker: Ny butik sælger tøj med særlig historie

Råt, sejt og beskidt

At temaet for Birke er militært kan der slet ikke være nogen tvivl om.

Når du træder ind i butikken, hænger der et stort banner med faldskærmstropper, højtalerne spiller helikopterlyde og væggene er mørkmalede med gule striber, der ligner hæderstegn.

Tøjet, der hænger snorlige på stativer, har camouflage-mønstre og for det meste mørke jordfarver. Det er et råt, sejt og beskidt militærunivers, og det tiltrækker ikke overraskende et særligt klientel.

“Der er mange kaserner i Aalborg og en politistation, så det giver mening at have forretningen i Aalborg. Mange crossfittere bruger også vores tøj,” forklarer Per.

Designet til specialstyrker: Ny butik sælger tøj med særlig historie

At der nu er en butik i Aalborg midtby er egentligt lidt af et tilfælde.

Birke1972, som er mærkets fulde navn, er eksklusivt en onlineforretning, men da Per er ejer af lokalet på Algade, og det alligevel stod tomt, besluttede han sig for at rykke nogle stativer ind.

“Indtil videre er der fast åbent om torsdage mellem 14.00 og 18.00 og så ellers når jeg er der, da det både fungerer som kontor og butik. Så jeg er der normalt hver eftermiddag,” siger han.

Her får du mulighed for at tage et smut ind i lokalet og prøve det funktionelle og (hvis vi selv skal sige det) fede træningstøj.

Hvis tidspunktet ikke passer dig, kan du også kontakte Per og lave en aftale.

Designet til specialstyrker: Ny butik sælger tøj med særlig historie

Til både mænd og kvinder

Alt tøjet er designet af Per selv, og selvom det kan virke som et “mandeunivers”, er det meste af tøjet unisex.

Der er dog enkelte ting, der er lavet specielt til mandekroppen, som f.eks. tights, og derfor var han også frisk på at lave en særlig kvindelinje, da han blev kontaktet af en gruppe kvindelige crossfitters fra København.

“De spurgte om ikke, vi kunne lave noget tøj sammen, og det er blevet en crossfit-kollektion til kvinder. Jeg kommer til at udbygge denne del endnu mere,” fortæller han.

Uanset om du kigger på unisex-, kvinde- eller mandetøj er det fælles for alle Birke-produkterne, at det er designet til både funktionel træning og at gå i til hverdag.

“Specialstyrkerne efterspurgte tøj, de kunne træne i, men også bare gå i, når de havde fri. Derfor blev filosofien, at du kan bruge det til begge dele,” tilføjer Per om tankerne bag designet.

Derfor er tøjet blandingsvarer lavet af polyester, elastan og bomuld, så det ikke lugter af sved og kan bruges dagen lang.

Designet til specialstyrker: Ny butik sælger tøj med særlig historie

Derudover bærer alle produkter fra t-shirts til sweatshirts, shorts og anorakker Birkes iøjnefaldende logo.

“Hver af farverne i logoet stammer fra specialstyrkernes individuelle mærker. I midten har du daggerten, der er det globale symbol for alle specialstyrker.

Det er nemt at genkende, og det giver noget fællesskab, hvis man er en del af specialstyrkerne. Meget af det er også historiefortælling, da der er en masse små symboler, som faktisk har en betydning, når man dykker ind i det,” forklarer Per.

Er du nysgerrig på Birke-tøjet og hele den fascinerende fortælling, er det værd at tjekke det nordjyske mærke ud. Læs mere om Birke1972 her.

Del artikel

Andre læser også