ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu sker det: Isbjørneungerne kommer ud

Af Emil Kjær Jørgensen

Mange har ventet spændt, og nu er der endelig nyt fra isbjørnehulen i Aalborg Zoo.

Isbjørnemor Malik har nemlig banket på lågen i fødehulen, og det betyder at ungerne er klar til at komme ud i virkeligheden.

“Vi forventer, at de kommer ud af hulen inden for ganske få minutter”, fortalte kommunikationskonsulent i Aalborg Zoo, Helle Justesen, til MigogAalborg klokken 13.25 onsdag eftermiddag.

Ved fødslen vejede de små nuttede unger kun 500 gram, men nu er de vokset til omkring 10 kilo.

“Det er to sunde og raske unger, som forhåbentlig er klar til at udforske anlægget,” fortæller Helle.

Hvis du tager et smut i Aalborg Zoo i den nærmeste fremtid, skulle der altså være gode chancer for at opleve ungerne på helt tæt hold.

Opdatering kl. 14.15 onsdag d. 4. marts:

Aalborg Zoo har sendt følgende pressemeddelelse ud:

Der var usædvanlig meget uro i isbjørnenes fødehule i Aalborg Zoo i dag. Ved at hamre voldsomt på lågen fortalte isbjørnehunnen Malik nemlig, at det nu var tid til at åbne og lade hende og de to unger komme udenfor.

“Vi har ladet Malik vurdere, hvornår ungerne var klar til at komme ud. Når hun hamrer på lågen svarer det til, at hun i naturen begynder at grave sig ud af snehulen,” forklarer Frank Thomsen, dyrepasser i Aalborg Zoo.

Malik har været i fødehulen sammen med ungerne siden de blev født den 4. december sidste år. Fra en fødselsvægt på kun omkring 500 gram er ungerne nu vokset til 10-15 kilo, og de er blevet så mobile og sikre på benene, at Malik altså vurderede, at det nu var tid at tage dem med udenfor hulen.

På vand og fedt i tre måneder

I fødehulen har ungerne levet af moderens fede mælk. Isbjørnenes mælk har en fedtprocent på cirka 30, så ungerne får hurtigt godt med sul på kroppen.

Ungerne vil blive sammen med Malik til de er omkring 2,5 år. De vil fortsat die hos hende i det meste af perioden, men om XXX vil de langsomt begynde at æde fast føde.

Malik har til gengæld været på en meget sparsom diæt i de sidste tre måneder. I naturen æder moderen intet i al den tid hun ligger i hulen med ungerne, men i Zoo har man mulighed for at give hende en smule foder.

Dyrepasserne har hele tiden sørget for at hun har haft frisk vand i hulen, og hun har også fået svinefedt, for at undgå at hun taber sig for meget.

“Malik havde ikke den helt optimale vægt inden fødslen, så vi har løbende fodret hende med svinefedt. Det er en god energikilde, der er hurtig at optage i kroppen og ikke giver meget afføring,” siger Frank Thomsen.

Tre blev til to

Malik fødte tre unger i alt, men den ene døde efter et par dage. Når isbjørneungerne bliver født har de en lille energireserve så de kan søge moderen patter og begynde at die.

Men får de ikke tilstrækkeligt med næring de første to-tre dage overlever de ikke. Det er nomalt at isbjørne føder en til tre unger, men det er sjældent at alle overlever.

I 2016 fødte Malik ligeledes tre unger, også her var det kun de to der overlevede. De to store unger er stadig i Aalborg Zoo, men da de indgår i det fælles europæiske avlsarbejde flytter de meget snart til en zoologisk have i Belgien.

Del artikel