Nu sker det: Isbjørneungerne kommer ud

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Mange har ventet spændt, og nu er der endelig nyt fra isbjørnehulen i Aalborg Zoo.

Isbjørnemor Malik har nemlig banket på lågen i fødehulen, og det betyder at ungerne er klar til at komme ud i virkeligheden.

“Vi forventer, at de kommer ud af hulen inden for ganske få minutter”, fortalte kommunikationskonsulent i Aalborg Zoo, Helle Justesen, til MigogAalborg klokken 13.25 onsdag eftermiddag.

Ved fødslen vejede de små nuttede unger kun 500 gram, men nu er de vokset til omkring 10 kilo.

“Det er to sunde og raske unger, som forhåbentlig er klar til at udforske anlægget,” fortæller Helle.

Hvis du tager et smut i Aalborg Zoo i den nærmeste fremtid, skulle der altså være gode chancer for at opleve ungerne på helt tæt hold.

Opdatering kl. 14.15 onsdag d. 4. marts:

Aalborg Zoo har sendt følgende pressemeddelelse ud:

Der var usædvanlig meget uro i isbjørnenes fødehule i Aalborg Zoo i dag. Ved at hamre voldsomt på lågen fortalte isbjørnehunnen Malik nemlig, at det nu var tid til at åbne og lade hende og de to unger komme udenfor.

“Vi har ladet Malik vurdere, hvornår ungerne var klar til at komme ud. Når hun hamrer på lågen svarer det til, at hun i naturen begynder at grave sig ud af snehulen,” forklarer Frank Thomsen, dyrepasser i Aalborg Zoo.

Malik har været i fødehulen sammen med ungerne siden de blev født den 4. december sidste år. Fra en fødselsvægt på kun omkring 500 gram er ungerne nu vokset til 10-15 kilo, og de er blevet så mobile og sikre på benene, at Malik altså vurderede, at det nu var tid at tage dem med udenfor hulen.

På vand og fedt i tre måneder

I fødehulen har ungerne levet af moderens fede mælk. Isbjørnenes mælk har en fedtprocent på cirka 30, så ungerne får hurtigt godt med sul på kroppen.

Ungerne vil blive sammen med Malik til de er omkring 2,5 år. De vil fortsat die hos hende i det meste af perioden, men om XXX vil de langsomt begynde at æde fast føde.

Malik har til gengæld været på en meget sparsom diæt i de sidste tre måneder. I naturen æder moderen intet i al den tid hun ligger i hulen med ungerne, men i Zoo har man mulighed for at give hende en smule foder.

Dyrepasserne har hele tiden sørget for at hun har haft frisk vand i hulen, og hun har også fået svinefedt, for at undgå at hun taber sig for meget.

“Malik havde ikke den helt optimale vægt inden fødslen, så vi har løbende fodret hende med svinefedt. Det er en god energikilde, der er hurtig at optage i kroppen og ikke giver meget afføring,” siger Frank Thomsen.

Tre blev til to

Malik fødte tre unger i alt, men den ene døde efter et par dage. Når isbjørneungerne bliver født har de en lille energireserve så de kan søge moderen patter og begynde at die.

Men får de ikke tilstrækkeligt med næring de første to-tre dage overlever de ikke. Det er nomalt at isbjørne føder en til tre unger, men det er sjældent at alle overlever.

I 2016 fødte Malik ligeledes tre unger, også her var det kun de to der overlevede. De to store unger er stadig i Aalborg Zoo, men da de indgår i det fælles europæiske avlsarbejde flytter de meget snart til en zoologisk have i Belgien.

Sammen hver for sig: Kom med til Danmarks største påskefrokost

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Danmark er lukket ned, og årets påskefrokost bliver ikke den velkendte sammenkomst med familie og venner.

Men selvom COVID-19 har vendt op og ned på hverdagen, skal der stadig være plads til at hylde fællesskabet og vores højtider.

Derfor vil Aalborg Akvavit og Gastromand samle danskerne om påskebordet, hver for sig.

Det skriver de i dag i en pressemeddelelse.

Danskerne opfordres til at holde fast i en af påskens bedste traditioner, også selvom det hyggelige frokostselskab i år er reduceret til husstandens familiemedlemmer.

Selvom du ikke skal lave mad til mange, skal der selvfølgelig stadig serveres gode påskeklassikere. Gastromand går forrest i forberedelserne og deler løbende deres bud på årets påskeretter, mens Aalborg Akvavit guider dig til påskeskænken.

Sådan foregår Danmarks største påskefrokost

Frokosteventet er et virtuelt fællesskab, søndag den 12. april, hvor danskerne kan sætte sig til bords fra kl. 13 til 16.

Hele oplevelsen deles med hinanden og resten af Danmark under #Danmarksstørstepåskefrokost på instagram og Facebook.

”Det kan godt være, at Corona-krisen forhindrer os i at mødes fysisk, men vi nægter at lade en pandemi holde os fra at have en klassisk påskefrokost med gode venner – sammen, hver for sig. Og vi er overbeviste om, at mange har det som os!

Så i år, er vi nødt til at være lidt kreative,” fortæller Frederik Lundberg, der er en del af teamet bag Gastromand.dk.

”Aalborg Akvavit er en naturlig del af det danske frokostbord. Men i år står familie og venner sammen på afstand, i stedet for at samles til det store påskebord.

Mange er spredt i hele landet og derfor er Aalborg Akvavit gået sammen med Gastromand, om en skål til alle, der savner sidemanden til påskefrokosten,” fortsætter Lajs Kaznelson, International Kategorichef, Aalborg Akvavit.

Sådan forbereder du dig

Du kan forberede dig på årets påskebord med inspiration til lækre opskrifter på gastromand.dk.

Fra den 1. april, kan du også lytte med på Radio NOVA, hvor du kan følge forberedelser på Danmarks største påskefrokost sammen med Aalborg Akvavit og Gastromand.

Hvad: Danmarks største påskefrokost
Hvor: Facebook og Instagram under #Danmarksstørstepåskefrokost
Hvornår: Søndag d. 12. april fra kl. 13-16

Rapport med friske tal: Antallet af indlagte i Nordjylland holder sig stabilt

Skrevet af: Redaktionen

90 danskere er nu afgået ved døden smittet med Corona-virus.

Det er 13 døde det seneste døgn. Det er dagens dårlige nyheder.

Men der er også små lyspunkter at finde i dagens overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

For første gang her i Corona-krisen er antallet af indlagte i hele Danmark faldet.

Ganske vist kun med 4 personer fra 533 til 529 personer, og det hænger desværre nok sammen med antallet af dødsfald.

Er ikke erstattet eller mangedoblet med nye indlagte

Lyspunktet er imidlertid, at de ikke samtidig er erstattet eller mangedoblet af nye indlagte, sådan som kurven har været i eksempelvis Italien og Spanien.

Antallet af indlagte i Nordjylland heriblandt på Aalborg Universitetshospital stiger på ingen måde eksplosivt.

Faktisk ligger de nogenlunde stabilt. De faldt med 10% søndag, steg med 15% mandag men er faldet igen tirsdag med 6%.

31 indlagt i Nordjylland

Og på landsplan er Nordjylland langt bedre stillet end de øvrige regioner på antal indlagte.

Mandag var tallene 33 indlagt på sygehusene i Nordjylland med 9 på intensivafdelingen, heraf otte i respirator.

Tirsdag d. 31. marts siger Epidemiologisk overvågningsrapport, at i Nordjylland er nu 31 indlagt med 12 på intensivafdelingen, heraf otte i respirator.

Det oplyses desværre ikke om det skyldes, at patienterne er døde de seneste døgn eller udskrevet.

Nordjylland er klart den region som har det bedst lige nu i Corona-krisen. Ud af de i alt 529 indlagte på de danske hospitaler er kun 30 af dem her i Nordjylland.

Der er dog ingen tvivl om, at det selvfølgelig lynhurtigt kan vende, hvis man tager for let på myndighedernes anbefalinger om at opholde sig mest muligt hjemme, og uden for vise hensyn, tage afstand og vaske hænder.

Har du en social – eller sundhedsfaglig baggrund kan du nu tilmelde dig Aalborgs Corona-jobbank. Se hvordan Asta Witt gjorde her

Meldingen regeringen frygter: I næste uge kan vi ramme 18 grader og sol

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis vi bliver hjemme, holder god afstand og stadig isolerer os mest muligt, så kan Danmark gradvist og forsigtigt blive åbnet op efter påske.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på sit pressemøde i går.

Men stod det til regeringen og politiet, der skal sikre at folk ikke forsamler sig på mere end 10 personer, så var det nok bedst, hvis det bare regnede og stormede frem til 13. april.

Sådan bliver det ikke. Tværtimod.

For i løbet af weekenden vil vi opleve et større vejrskifte, som sender et højtryk ind over Danmark.

Over 17 grader på mandag

Her i Aalborg har DMI lige en prognose på 17,9 grader og sol på mandag.

Vagthavende hos DMI Klaus Larsen bekræfter over MigogAalborg, at temperaturerne vil stige markant i næste uge.

“Frem til søndag vil de ligge på 7-8 grader, men herefter begynder varmluften at stige, og temperaturerne vil herefter ligge på 12-13 grader.

Det begynder for alvor at se pænt ud mandag, hvor vi i Aalborg kommer til at passere de 15 grader,” lyder det fra Klaus Larsen.

Varmen kommer op til påske

Onsdag tegner også god på over 16 grader, men det er selvfølgelig langtids-prognoser som kan svinge. Man skal også huske på, at i weekenden oplevede Hovedstaden et større snefald.

Men varmen og solen ser altså ud til at komme op til påsken. I Sønderjylland regner man endda med, at temperaturen rammer de 20 grader.

Lige nu er det dog usikkert, hvorvidt selve påskedagene holder på de højere tocifrede temperaturer.

Kan vi forvente, at forårstemperaturerne er kommet for at blive?

“Det er ikke utænkeligt, at temperaturerne falder meget igen.

På denne årstid er vi afhængige af, hvor vinden kommer fra. Får vi vind igen i nord, så daler temperaturerne og der skal jo noget landopvarmning til, før vi kommer op på den slags temperaturer, som vi får i næste uge,” forklarer Klaus Larsen.

Hvis man har lyst til at komme ud og nyde det gode vejr, så har MigogAalborg lavet en guide til, hvor man kan tage hen i naturen tæt på Aalborg langt væk fra mange mennesker.

Den kan du læse lige her