Nu sker det: Isbjørneungerne kommer ud

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Mange har ventet spændt, og nu er der endelig nyt fra isbjørnehulen i Aalborg Zoo.

Isbjørnemor Malik har nemlig banket på lågen i fødehulen, og det betyder at ungerne er klar til at komme ud i virkeligheden.

“Vi forventer, at de kommer ud af hulen inden for ganske få minutter”, fortalte kommunikationskonsulent i Aalborg Zoo, Helle Justesen, til MigogAalborg klokken 13.25 onsdag eftermiddag.

Ved fødslen vejede de små nuttede unger kun 500 gram, men nu er de vokset til omkring 10 kilo.

“Det er to sunde og raske unger, som forhåbentlig er klar til at udforske anlægget,” fortæller Helle.

Hvis du tager et smut i Aalborg Zoo i den nærmeste fremtid, skulle der altså være gode chancer for at opleve ungerne på helt tæt hold.

Opdatering kl. 14.15 onsdag d. 4. marts:

Aalborg Zoo har sendt følgende pressemeddelelse ud:

Der var usædvanlig meget uro i isbjørnenes fødehule i Aalborg Zoo i dag. Ved at hamre voldsomt på lågen fortalte isbjørnehunnen Malik nemlig, at det nu var tid til at åbne og lade hende og de to unger komme udenfor.

“Vi har ladet Malik vurdere, hvornår ungerne var klar til at komme ud. Når hun hamrer på lågen svarer det til, at hun i naturen begynder at grave sig ud af snehulen,” forklarer Frank Thomsen, dyrepasser i Aalborg Zoo.

Malik har været i fødehulen sammen med ungerne siden de blev født den 4. december sidste år. Fra en fødselsvægt på kun omkring 500 gram er ungerne nu vokset til 10-15 kilo, og de er blevet så mobile og sikre på benene, at Malik altså vurderede, at det nu var tid at tage dem med udenfor hulen.

På vand og fedt i tre måneder

I fødehulen har ungerne levet af moderens fede mælk. Isbjørnenes mælk har en fedtprocent på cirka 30, så ungerne får hurtigt godt med sul på kroppen.

Ungerne vil blive sammen med Malik til de er omkring 2,5 år. De vil fortsat die hos hende i det meste af perioden, men om XXX vil de langsomt begynde at æde fast føde.

Malik har til gengæld været på en meget sparsom diæt i de sidste tre måneder. I naturen æder moderen intet i al den tid hun ligger i hulen med ungerne, men i Zoo har man mulighed for at give hende en smule foder.

Dyrepasserne har hele tiden sørget for at hun har haft frisk vand i hulen, og hun har også fået svinefedt, for at undgå at hun taber sig for meget.

“Malik havde ikke den helt optimale vægt inden fødslen, så vi har løbende fodret hende med svinefedt. Det er en god energikilde, der er hurtig at optage i kroppen og ikke giver meget afføring,” siger Frank Thomsen.

Tre blev til to

Malik fødte tre unger i alt, men den ene døde efter et par dage. Når isbjørneungerne bliver født har de en lille energireserve så de kan søge moderen patter og begynde at die.

Men får de ikke tilstrækkeligt med næring de første to-tre dage overlever de ikke. Det er nomalt at isbjørne føder en til tre unger, men det er sjældent at alle overlever.

I 2016 fødte Malik ligeledes tre unger, også her var det kun de to der overlevede. De to store unger er stadig i Aalborg Zoo, men da de indgår i det fælles europæiske avlsarbejde flytter de meget snart til en zoologisk have i Belgien.

Genoplev magien: Se Harry Potter og De Vises Sten i biografen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Det har været mere end op ad bakke, for biograferne i Danmark de seneste måneder, der både har været ramt af corona-restriktionerne i forhold til publikum og ikke mindst de mange storfilm, der lader vente på sig på grund af den særlige situation.

Det har blandt andet tvunget biografen i Kennedy til at holde lukket midlertidigt, men den genåbner heldigvis igen fra på torsdag. Det kan du læse mere om her.

Den helt særlige corona-situation gør (heldigvis), at biograferne har plads til en masse gensyn med mange af de film, som har tryllebundet gæsterne gennem årene.

Og i næste weeekend er der særdeles gode nyheder til alle jer, der elsker filmene om Harry Potter.

Harry Potter-magi for 100 kr.

Nu kan nemlig tage med tilbage til Hogwarts, når Nordisk Film Biografer i både Kennedy og City Syd viser Harry Potter og De Vises Sten, som er første film i serien om den sympatiske troldmand.

Der bliver altså mulighed for at få et gensyn med Harry, Ron, Hermione, Hagrid og alle de andre, når de blænder op for J.K. Rowlings magiske trolddomsunivers.

Billetter koster 100 kr. pr. stk., og filmen vises med danske undertekster. Filmen vises i Kennedy lørdag den 15/8 klokken 15.30, mens du kan se den i City Syd søndag 16/8 kl. 14.00.

Du finder billetinfo lige her.

Mere magi weekenden efter

Kan du bare ikke få nok af Harry Potter, er der heldigvis flere gode nyheder.

For allerede weekenden efter blænder biograferne op for anden film i rækken, Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, hvor Harry, Ron og Hermonie gør klar til deres andet år på Hogwarts, hvor der venter endnu mere spænding og flere udfordringer.

Det kan du finde billetinfo om her.

Mad og koncerter på toppen af Aalborg: Kom til sprødt event på ROOFTOP i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvert år er der normalt Blå Festival rundt omkring i Aalborg med de fedeste Live Jazz-koncerter.

Grundet Covid-19 er selve festivalen i sin helhed aflyst, men der bliver heldigvis et par events som sikrer, at der stadig sker noget i Aalborgs midtby.

I næste uge afholdes der fire sprøde jazz-koncerter på Salling ROOFTOP med udsigt over Aalborg. DMI lover sol og lune temperaturer, så der bliver helt sikkert rift om pladserne.

Salling ROOFTOP frister med to stykker af caféens populære smørrebrød og en øl/et glas vin/sodavand samt koncert ved et bord til 175 kr. per person.

“Er du vild med jazz og blues? Så kom på Salling Rooftop, hvor du kan glæde dig til en række spændende artister på toppen af Aalborg,” skriver Salling i et pressebrief.

Kører fra onsdag til fredag

Det hele løber stablen fra onsdag d. 12. august i næste uge og kører torsdag samt fredag hvor der bydes på hele to fede koncerter med masser af god musik og livlig stemning.

Fredag d. 14. august er der som nævnt to koncerter både i løbet af eftermiddagen, som er perfekt til en slags fredagsbar, der skyder weekenden i gang.

Der er også koncert igen om aftenen. Begge koncerter er med populære HP Lange, som er et stort navn inden for jazz og blues.

I mere end 30 år har HP Lange været bluesmusiker på landevejen, og er efterhånden en veteran på musikscenen i Danmark. På scenen leverer HP Lange et energisk mix at Delta – country- og folk-blues.

Sangene får altid en historie med på vejen og repertoireret er en blanding af egne sange og sange, samlet op blandt andet i USA’s sydstater. Sangene og fortolkningerne er hans egne men dybt forankrede i traditionen.

Programmet ser således ud;

Tim Lothar og Holger Daub
Onsdag den 12. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

Lundbye og Gudnason
Torsdag den 13. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

HP Lange Duo
Fredag den 14. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

HP Lange Duo
Fredag den 14. august kl. 18.30-20:30
Se mere og book plads her

12.000 besøgende sidste år: NORTH Kunstmesse 2020 er aflyst

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Den store, nordjyske kunstmesse, NORTH, der har etableret sig som en stærk tradition første weekend i september, bliver alligevel ikke afholdt i år.

NORTH har vokset sig større år for år, og i 2019 solgte man kunst for over 12 mio. kr. og havde over 12.000 besøgende over hele weekenden.

“Jeg har fulgt med i smittetallene, og da det allerede nu går den forkerte vej, og forsamlingsforbuddet samtidig ikke hæves, som det ellers tidligere var annonceret fra regeringen, vælger vi at tage konsekvensen i tide.

NORTH tiltrækker hvert år tusindvis af kunstinteresserede, gallerister og kunstnere fra ind- og udland over de tre dage, messen varer.

Med udviklingen i smittetrykket mener jeg ikke, det i år er hverken sundhedsmæssigt eller økonomisk forsvarligt at gennemføre,” siger arrangør og galleriejer Kent Wolfsen, i en pressemeddelelse.

NORTH Kunstmesse 2020 skulle have været den femte af slagsen.

Messen tiltrækker hvert år over 50 gallerister fra hele landet, der fylder P-kælderen ved Musikkens Hus med kunst.

Derudover er der madboder og mulighed for at møde landskendte kunstnere.

“NORTH har hvert år haft fremgang i antallet af gæster. I 2019 var der cirka 12.000 mennesker forbi, og jeg mener, NORTH har været med til at fremme den brede interesse for kunst.

Jeg havde personligt glædet mig rigtig meget, og det ved jeg, at mange andre også havde. Det er en tung beslutning, men set i forhold til, at mennesker på grund af denne forbandede virus for alvor er ramt på deres helbred eller levebrød, så er det eneste rigtige at aflyse,” siger galleriejeren.

NORTH Kunstmesse 2021 afholdes indtil videre som planlagt.