Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu må du købe krudt: Men har du styr på reglerne?

Af Emil Kjær Jørgensen

I dag, den 15. december går årets fyrværkerisalg i gang.

Her åbner de første forhandlere rundt om i landet og giver dig muligheden for at begynde at forberede det kommende nytår.

Men vidste du godt, at du ikke måtte fyre det af endnu?

Du må ikke skyde fyrværkeriet af før den 27. december, hvor affyringsperioden starter i Danmark og løber frem til og med den 1. januar. Det er derfor kun tilladt for privatpersoner at fyre fyrværkeri af i denne afgrænsede periode.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

“Det er meget vigtigt, at man kun skyder sit fyrværkeri af i den lovlige periode på seks dage. Der er rigtig mange, både mennesker og dyr, der har det svært med støjen og lysglimtene fra fyrværkeri.

For nogen kan det endda give associationer til krig, skud og bombninger, især hvis brag fra fyrværkeri kommer uanmeldt udenfor den lovlige periode,” siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Så hvis du køber dit krudt allerede den 15. december, råder hun dig til at opbevare det tørt og ikke for varmt, indtil det må bruges.

Samtidig opfordrer Nicoline Zederkof Jensen til at huske sikkerheden, når affyringsperioden så starter, og fyrværkeriet findes frem igen. Det gælder uanset, om du selv skal skyde nytåret ind, eller om du blot har tænkt dig at se himlen blive lyst op af de mange farver.

“Fyrværkeri er flot, men det er også farligt. Sidste nytår måtte 192 børn og voksne på skadestuen med en øjenskade, forbrænding eller håndskade, der var forårsaget af fyrværkeri. Det er altså en trist måde at fejre sit nytår på. Så husk nu at få beskyttelsesbrillerne på, hold afstand, og brug kun lovligt fyrværkeri,” siger Nicoline Zederkof Jensen.

Fakta om fyrværkeri

I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. december til og med den 31. december.

For privatpersoner er det lovligt at fyre fyrværkeri af fra den 27. december til og med den 1. januar.

Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe småt fyrværkeri i kategori F1, for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber.

Tjek, at fyrværkeriet er lovligt. Det skal have: 1) CE-mærke. 2) Brugsanvisning på dansk. 3) Advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.

Del artikel

Andre læser også