Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny teknologi: Nu kan du vælge sæddonor, der ligner dig selv

Af Emil Kjær Jørgensen
Cryos PR-foto
Cryos PR-foto

Verdens største sædbank, Cryos International med afdeling i Aalborg, lancerer nu Face Matching, hvor kunstig intelligens hjælper par og singler med at finde donorer med ansigtstræk, der minder om de kommende forældres.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

En helt ny mulighed

For mange nordjyske par og enlige, der skal have sæd fra en donor for at blive forældre, er det højt på ønskelisten at få et barn, der har de samme træk som dem selv.

Som med så meget andet hjælper teknologien.

Hidtil har det været muligt at vælge donor ud fra eksempelvis etnicitet, øjenfarve, hårfarve, stemmeoptagelser og billeder af donor som barn eller voksen.

Ved hjælp af et nyt AI-værktøj bliver det nu også muligt at matche dine egne eller din eventuelle partners ansigtstræk med donorens.

“Med Face Matching giver vi nu vores nordjyske kunder mulighed for at uploade et billede af et ansigt, der bliver matchet med de donorer, hvis ansigtstræk ligner mest.

Vi har fået en del forespørgsler fra kunder i Nordjylland om muligheden, da det er et vigtigt parameter for mange. Derfor er det glædeligt, at teknologien nu giver os de muligheder,” fortæller Martin Lassen, der er CCO hos Cryos International, der har afdeling i Algade i hjertet af Aalborg.

Han påpeger, at der også er mange andre valg, der skal tages, når du vælger donor, men Face Matching er endnu et lag, der kan hjælpe nordjyderne i en kompleks beslutningsproces.

“Når man er i proces med at finde en donor, er der en masse praktiske og følelsesmæssige ting, man skal tage stilling til. Især hvis man også har et fertilitetsbehandlingsforløb at forholde sig til samtidigt. Hos Cryos gør vi alt for at gøre det så nemt og overskueligt som muligt at være i denne proces, og der er Face Matching et tiltag, der kan gøre det hele en smule lettere,” siger Martin Lassen.

Kendskab vigtigt for kommende forældre

Ifølge ham er de fleste nordjyske par og singler, der skal have hjælp fra en sæddonor, glade for at kunne få så meget som muligt at vide om den potentielle donor, da det kan hjælpe dem med at prioritere deres ønsker og træffe det rette valg. Netop derfor mener han, at AI-hjulpet ansigts-matching er et naturligt skridt i indsatsen for at gøre beslutningsprocessen endnu bedre for kommende forældre.

“Det er naturligt, at man gerne vil vide så meget som muligt om det biologiske ophav, når man skal stifte familie med hjælp fra en person, man ikke kender. At man gerne vil have en donor, der fysisk har bestemte kendetegn, er jo ikke anderledes end for par og enlige, der bliver gravide på traditionel vis.

På den måde er det her jo egentlig blot et forsøg på at lade vores kunder komme lidt tættere på de muligheder, som kommer helt naturligt for andre.  

De resultater, vores kunder får fra det nye værktøj kan give pejlemærker på hvilke donorer, der bedst matcher ansigtstrækkene på det uploadede billede, men i sidste ende er det jo naturen og biologien, der bestemmer, hvordan barnet kommer til at se ud,” forklarer Martin Lassen.   

I dag bliver cirka 10 procent af alle børn i Danmark undfanget med fertilitetshjælp. Fire ud af ti danske mænd har nedsat sædkvalitet. Især højere alder for førstegangsforældre er et problem for den samlede fertilitet.

Del artikel

Andre læser også