ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Scoop: Aalborg-firma vinder kæmpe ordre i alle New Yorks lufthavne

Af Michael Qureshi
JFK Lufthavn skal moderniseres og her bliver Bliptrack vigtig
JFK Lufthavn skal moderniseres og her bliver Bliptrack vigtig

Hvert eneste år lander over 30 millioner passagerer alene i JFK lufthavnen i New York.

Lufthavnen er også i Top 25 over de travleste lufthavne i hele verden.

Fremover kommer de mange millioner passagerer til at benytte sig af teknologi, der udspringer fra et firma med base i Vester Hassing beliggende i Aalborg Kommune.

Nordjyske BLIP Systems (Veovo) har med et hug vundet de fire store New York lufthavne; JFK, Newark, Laguardia og Stewart i New York.

Det nordjyske firma skal levere avanceret kø-målingsteknologi, så passagerne kan se, hvor lang tid de skal vente i sikkerhedskontrollen og på en taxi.

Når man fremover besøger New Yorks lufthavne kan man altså godt være lidt stolt over at blive mødt af nordjysk teknologi i sikkerhedskontrollen og ved taxiholdepladsen.

Største enkeltaftale nogensinde

BLIP Systems (Veovo) med base i Vester Hassing, lige nord for Aalborg, har nemlig indgået en stor aftale med Port Authority of New York og New Jersey, som har ansvaret for den regionale transportinfrastruktur, herunder lufthavnene, om at levere teknologi til at måle og vise køtider.

“Aftalen er den største enkeltaftale, vi nogensinde har landet,” fortæller Peter Knudsen, administrerende direktør hos BLIP Systems (Veovo).

På storskærme kendt fra blandt andet Københavns Lufthavn, men også andre store internationale lufthavne som Schiphol i Amsterdam, Dublin i Irland og Auckland på New Zealand, kan rejsende nu se hvor lang tid de skal regne med at vente ved sikkerhedskontrollen og på at få en taxi.

Undersøgelser har vist, at når rejsende oplyses om forventede ventetider, skaber det realistiske forventninger, som hjælper med at reducere stressniveauet.

“Vi er fokuseret på at forbedre kundeoplevelsen i vores lufthavne ved at levere disse vigtige informationer.

Med BlipTrack kan vi give passagerne real-tids information til bedre at planlægge deres rejse. Endnu vigtigere, det giver os data, så vi kan reducere ventetiderne fremadrettet,” udtaler Port Authority’s formand Kevin O’Toole.

Skal reducere ventetider og forbedre rejseoplevelse

Driftsmæssigt skal lufthavnene benytte de indsamlede data til at overvåge kø-situationen i realtid, så de kan reagere hurtigt og effektivt ved uregelmæssig drift og afbrydelser ved for eksempel at åbne flere skranke.

Data skal også anvendes at udvikle nye strategier, der skal reducere ventetider og forbedre rejseoplevelsen for lufthavnenes besøgende.

“Port Authority of New York and New Jersey har valgt BlipTrack på grund af løsningens fleksibilitet, hvilket blandt andet giver mulighed for anvendelse af forskellige måleteknologier og avanceret analyse af data på tværs af lufthavnene,” siger Peter Knudsen, der håber at kunne udbrede teknologien til flere lufthavne i Nordamerika.

Ud over lufthavne anvendes BlipTrack teknologien også på skisportssteder i USA, banegårde i Holland og forlystelsesparker i hele verden.

Har 33 ansatte

BLIP Systems blev stiftet i 2003 og sidste år blev firmaet en del af brandet Veovo.

Løsningen BlipTrack er implementeret i alle de store danske lufthavne, i Oslo, Stavanger, Bergen, Keflavik og Helsinki.

Internationalt i Amsterdam, Dublin, Manchester, Bruxelles, Geneve og Auckland.

Ud over lufthavne, anvendes løsningen også i stor skala til at forbedre fremkommeligheden i trafikken i Aarhus, København, Bangkok og Stockholm.

BLIP har 33 ansatte, og blev i foråret 2017 overtaget af new zealandske Gentrack. Sammen med lufthavnsprodukterne Airport 20/20 og CA+, blev BlipTrack lanceret under brandet Veovo i februar 2018.

Blip Systems blev etableret her i Aalborg Kommune i 2003 af en gruppe ingeniører, der købte en særlig bluetooth-teknologi ud af den svenske elektronikkoncern Ericsson.

Veovo har udover i Vester Hassing også kontorer i London, Auckland, Orlando og på Malta.

Bliptrack anvender og kombinerer data en lang række teknologier, herunder WiFi/Bluetooth sensorer, 3D kamaraer og Radar.

Med advanceret dataanalyse leveres præcise data om hvor folk opholder og bevæger sig.

Del artikel