Giv en pote med: Nordjyllands Internat søger plejefamilier til killinger
Hvert år står Nordjyllands Internat i Hjallerup over for en stor udfordring, når sommeren nærmer sig.
Efterladte killinger hober sig op, og da mange drager på sommerferie, er det svært at skaffe plejefamilier.
Killingerne og missemødrene ender med at sidde og vente, og internatet kommer i alvorlig fare for overkapacitet.
Derfor er Nicoline Kolind, souschef, ude med et råb om hjælp til aalborgenserne og nordjyderne.
“Vi har brug for hjælp. Hvis vi ikke finder plejeforældre nu, får vi et problem,” fortæller hun.
Har du alligevel planer om at holde ferie derhjemme, og kan du åbne dit hjem og hjerte for nogle nuttede dyr, der har brug for hjælp, kan du overveje at blive plejeforældre.
Der er ingen økonomiske omkostninger forbundet med opgaven; og hvis du tager et kuld, der stadig har deres mor, er der minimalt arbejde. Du skal bare fokusere på at socialisere de små skabninger.
Gør en kæmpe forskel
Spurgt ind til, hvorfor plejefamilier er så vigtige, svarer Nicoline, at de udgør den vigtigste brik i puslespillet.
“Som plejeforældre gør man en kæmpe forskel for både os og dyrene. Man har den vigtigste andel i, at det bliver glade katte, der får gode hjem og gode liv efterfølgende,” forklarer hun og tilføjer:
“Man laver en masse socialisering og lærer dem at være i et almindeligt hjem med TV, støvsuger, børn og alt, der hører med.”
Er du ved at være lun på tanken, om at hjælpe internatet – og ikke mindst de mange killinger – er der et par krav, du skal opfylde.
Du skal:
- Bo max 35 minutter fra internatet
- Altid have en bil til rådighed
- Have plads til at lukke af for de små killinger, så de kan adskilles fra andre dyr i hjemme
Der er som nævnt ingen omkostninger forbundet med at være plejeforældre. Internatet sørger for alt, der skal bruges til at opfostre killinger: Dvs. kradsetræ, kattebakke, grus, mad- og vandskåle, legetøj, varmepude, tæpper, vådservietter, sutteflasker, modermælkserstatning mm.
Hvis du har bekymringer omkring killingernes helbred, kan du ringe til internatets telefon 14 timer i døgnet. Hvis det vurderes til at være alvorligt, vil dyrlæger på internatet tilse dem.
Killingerne, der bliver indleveret eller fundet, er i forskellige aldersgrupper, og du kan vælge, hvilke du føler, at du kan tage hånd om.
Hvis du vælger at pleje flaskekillinger, der går fra nyfødte til 3-4 ugler gamle killinger, skal de have sutteflaske hver anden time i et par uger. De skal også hjælpes med hygiejne.
Den anden gruppe er killinger fra 4-5 uger, der selv kan spise og gøre sig selv rene.
Den sidste gruppe er missemødre med killinger. Overraskende nok er det den sværeste gruppe at få i pleje, selvom de er nemmest at håndtere. Her klarer missemoren nemlig al fodring og rengøring.
“Det er tit folk med dyr, der er plejeforældre, og de føler, at det kan være en udfordring at have en voksen kat i hjemmet. Men hvis du har et rum, hvor de kan være for sig selv med killingerne, er det ikke så svært,” siger Nicoline.
Sådan bliver du plejeforældre
Bliver du plejeforældre, skal du aflevere killingerne tilbage til internatet, når de bliver 12 uger, hvorefter de sættes op til adoption.
Efter flere ugers pasning kan det være svært at sige endegyldigt farvel, og det nævner Nicoline også, at man skal kunne holde til.
Hvis man slet ikke kan give slip på én eller flere af killingerne, er man selvfølgelig også velkommen til at adoptere dem (efter samtale med internatet).
Du kan høre meget mere om opgaven som plejefamilie til Nordjyllands Internats plejeintro-møder. Det næste intromøde er lørdag den 1. juli klokken 14.00, men du kan også komme med mandag den 3. juli klokken 16.30.
Tilmelding sker via nordjylland@dyrenesbeskyttelse.dk.
Læs meget mere om, hvad det kræver at være plejefamilie her.
Har du ikke tid eller plads til at være plejeforældre, kan du også hjælpe Nordjyllands Internat ved at blive “sommerven”. Det gør du ved at sms’e VENNJ til 1474. Du støtter med 100 kroner i juli, august, september og oktober.