Nomineret til toppriser i Danmark: Tabu-profiler i fint Michelin-selskab

Skrevet af: Michael Qureshi
Michael
Michael "Miv" fra Restaurant Tabu har et stort navn på den danske spisescene

Der er ingen, som længere kan være i tvivl om, at Restaurant Tabu har styrket det gastronomiske niveau i Aalborg.

Med den kendte kok Michael “Miv” Pedersen ved roret har Tabu imponeret både anmeldere og gæster siden åbningen i september.

Dem der troede, at det blev lidt som det gamle Tabu, der lukkede, de har i den grad taget fejl.

Derfor er det heller ikke overraskende, at to profiler fra Restaurant Tabu er nominerede til toppriser på den danske spisescene.

Onsdag kom det frem, at Miv er prenomineret til Årets Kokkeprofil af Den Danske Spiseguide. Det betyder, at han er blandt slutkandidaterne, hvorefter en officiel nominering så finder sted.

Og Miv er faktisk eneste i slutfeltet, der ikke er chefkok på en Michelin-restaurant.

Blandt de øvrige navne er stjernekokken Paul Cunningham, der forleden hentede to Michelin-stjerner til Henne Kirkeby Kro.

Så er der Poul Andrias Ziska, der fik den første Michelin-stjerne til Færøerne med restauranten Koks. Plus et par andre stærke navne.

Stor anerkendelse at være med i feltet

Det er derfor en stor anerkendelse, at Miv er kommet med på listen over prenominerede.

“Det er da klart noget man er rigtig stolt over. Jeg er tidligere blevet prenomineret, og man bliver da glad hver eneste gang. Det er virkelig et hårdt felt, jeg er oppe imod.

Paul Cunningham er nærmest en legende, og det er ret vildt at han trak to stjerner til et sted uden for København.

Jeg vælger at se det her som et klap på skulderen og et bevis på, at vi har fat i det rigtige på Restaurant Tabu. Og det er vigtigt for os med opbakningen fra både anmeldere og gæsterne i Aalborg,” lyder det fra en stolt Miv.

Han er ikke den eneste på Tabu, der kan være stolt af en nominering.

Restaurantchef og sommelier Simon-Bjerre Pedersen er således også prenomineret til Årets Sommelier. Igen i et felt der stort set kun tæller Michelin-restauranter.

Så der er god grund til at være stolte af det niveau Tabu leverer på den landsdækkende scene.

“Simon er superdygtig, og vi er enormt stolte over, at han også har fået en nominering. Jeg er glad for, at der bliver lagt mærke til ham, for han gør virkelig en stor forskel for os,” lyder det fra Miv.

Den Danske Spiseguide gæstede også forleden Restaurant Tabu og kvitterede med tre stjerner og en sol, som er den næsthøjeste rangering i den anerkendte guide.

De prenominerede til Årets Kokkeprofil i Den Danske Spiseguide 2017

Poul Andrias Ziska, Koks

Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro

Michael Miv Pedersen, Tabu

Claus Henriksen, Dragsholm

Rainer Gassner, Ti Trin Ned

Bryan Francisco, Tree-Top

Læs også;

Lækker mad to go: Her er Aalborgs nye hotte Take Away steder

Grillen Burgerbar

Tæt tåge på vej: Pas på i morgentrafikken

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi kender alle den ultimative mandag morgen: Lidt forsinkede, lidt stressede, måske lidt uoplagte til en ny uge.

Og er du én af dem, der i forvejen ikke er den helt store mandagsfan, så burde du nok allerede du sætte vækkeuret en anelse tidligere end normalt; en tæt tåge rammer nemlig det meste af landet i morgen, og kan muligvis skabe problemer i mandagstrafikken.

I hvert fald har DMI udsendt et varsel, der advarer mod tågen, der forventes at give en sigtbarhed på under 100 meter. Tågen starter allerede i nat og ventes at ophøre mandag inden kl. 9.

“Fra sted til sted vil det være forskelligt, hvornår tågen kommer, og hvornår den letter. Desuden vil tætheden af tågen variere i løbet af natten.

Tæt tåge kan give problemer i trafikken, så kør forsigtigt.” skriver DMI.

En guide fra kagehimlen: Her er Aalborgs bedste romkugler

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Romkuglens historie er ikke ligefrem romantisk.

Den legendariske kages skæbne udsprang hos datidens bagere, der manglede noget fornuftigt at bruge de daggamle kagerester til, der aldrig nåede ud i hjemmene.

Bageren tilføjede herefter marmelade og romessens, og sådan blev klassikeren til.

Meget vand er siden løbet gennem åen, men romkuglen har – mod alle odds – overlevet dens ellers vanskelige fortid som uønsket kagerest.

I dag er romkuglen hverken uønsket eller lavet for at undgå madspild; den er tværtimod blevet en hel kunst i sig selv, og de danske bagere og konditore står efterhånden i kø for at præsentere danskerne for lige præcis deres udgave af den ultimative romkugle.

Tour De Romkugle

For ganske kort tid siden kunne Mabel Kafferi melde ud, at de fremover ville være midtbyens eneforhandler af Danmarks Bedste Romkugle, der stammer fra Nørre Aaby på Fyn.

Det er fået flere af byens romkugle-entusiaster ud af hullerne, og i dag er romkuglen nærmest blevet lige så hypet som en ny donutshop var det i sommerferien 2020.

Vi har derfor påtaget os den opgave at tage på Tour De Romkugle i jagten på byens bedste. Vi har indkredset os til midtbyens bagerier og udvalgt dem, som vi mener, skiller sig ud fra de klassiske.

Er man til den helt gennemsnitlige romkugle, så er vi sikre på, at du allerede har fundet din favorit – og du er mere end velkommen til at skrive den i kommentarfeltet på Facebook, så vi kan få spredt romkugle-anbefalingerne mest muligt.

Othellobageriet

Første stop på ruten var hos Othellobageriet, der har mere end 100 år på bagen i Aalborg.

Her har man også gennemskuet, hvordan den perfekte romkugle skal laves, rulles og nydes.

Rent æstetisk er denne romkugle ikke ligefrem den smukkeste på turen – men det er jo det indvendige, der tæller – og her er alt, fuldstændig som det skal være.

Romkuglen er meget blød og svampet – og så er det ret tydeligt, at konceptet med at genbruge andre kager stadig gør sig gældende hos Othellobageriet.

I hvert fald er kagen fyldt med små stykker af kager, hvilket mest af alt bare tager én tilbage til barndommen, hvor en spade var en spade, og en romkugle var en romkugle.

Derudover var hele herligheden rullet i det gode, gamle tivolikrymmel – en sikker vinder, hvis du ikke orker det helt overgearede fyrværkerishow.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er til en gammel klassiker, der står 100 % ved sig selv. 

Hos Othellobageriet får du 1 romkugle for 7 kr. og 3 stk. for 18 kr. 

Lagkagehuset

Næste stop på ruten bliver hos Lagekagehuset, der naturligvis også har en mening om, hvordan en romkugle skal smage og se ud.

Denne udgave er mere fast i “kødet” med en blid smag af rom.

Den smelter næsten på tungen, mens den omkransende skal af mørk chokolade alligevel formår at give et godt bid. Derudover er den også vendt i krymmel.

Lagkagehuset fortæller desuden, at deres romkugler også laves ved at blande andre kager sammen; men disse kager er tværtimod lavet med henblik på at komme i romkuglerne – og ikke som sidste udvej for ikke at ryge i skraldespanden.

Det er da smukt!

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er til klassikeren med et frækt pift. 

Hos Lagkagehuset får du 1 romkugle for 15 kr. og 3 stk. for 37 kr.

Mabel Kafferi

Vi er nu nået til byens kronede romkugledronning: Mabel Kafferi.

Som sagt forhandler Mabel romkugler, der kommer fra Nørre Aaby Bageri på Fyn, der tidligere er løbet med titlen som Danmarks Bedste Romkugle.

Siden har Mabel solgt romkugler i hobetal, og – indrømmet – vi har da også været forbi flere gange for at få en lille bid af himlen.

Nørre Aabys romkugle er for det første en fryd for øjet. I dag kommer de i flere, farverige varianter, sådan at dem, der måske ikke er til standard-versionen, også kan få stillet deres lyster.

Vi har dog taget udgangspunkt i vinder-romkuglen, der er brun både udenpå og indeni.

Smagsmæssigt er denne romkugle altså med på beatet – vi har før set kommentarer om, at den skulle være syntetisk i smagen, men uanset hvor mange gange, vi vender massen i munden, er smagen stadig både intens og lækker af især chokolade og rom.

Romkuglemassen er dækket af et tykt lag chokolade og under den finder du et godt lag chokoladekrymmel. Du er altså ikke i tvivl om, at det er en romkugle … selvom den er totalt over the top.

Vi er vilde med det!

Du skal vælge denne romkugle, hvis du gerne vil imponere dine kagegæster. 

Hos Mabel får du 1 romkugle for 20 kr., og 2 stk. for 38 kr.

Penny Lane

Tilbage i juni måned meldte Penny Lane ud, at de nu ville gå hardcore ind i kampen om at kunne levere Danmarks Bedste Romkugle.

Der er da også blevet tænkt innovativt, da denne romkugle blev til.

Romkuglen består af klassiske elementer som forskellige kager, hindbærsyltetøj og så det helt store trumfkort: en kerne af saltkaramel, der flyder lige så stille ud, når du tager den første bid.

Derudover er den toppet med guldknas og fyldt med belgisk chokolade i både dej og overtrækket. Fyldet er dejlig smooshy, men smagen af rom deri er ikke overvældende.

Det er smagen af alt-muligt-andet-lækkert til gengæld.

Penny Lanes udgave er derfor helt perfekt til dig, der ikke ligefrem tænder på den klassiske smag af kvast kage og romessens – dette er i stedet et lille stykke kagekunst, der burde kunne tilfredsstille enhver.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du ikke er til den klassiske romkugle, men drømmer om et fortryllende alternativ. 

Hos Penny Lane får du 1 romkugle for 15 kr. og 4 stk. for 50 kr. Spiser du den i caféen, koster den 25 kr. 

La Bonta

I ét af byens andre klassiske bagerier er der naturligvis også romkugler på menuen – men den er til gengæld langt fra klassisk.

Det første, man tænker, når man ser La Bontas bud på den ultimative romkugle er … hvorfor er den ikke rund?

Hos bageriet i Gravensgade er romkuglen nemlig i stedet aflang som en slags miniroulade, hvilket jo faktisk adskiller dem fra alle andre på denne liste.

Hos La Bonta fortæller de, at formen skyldes, at de ruller dejen ud i en lang masse, før de skærer den ud og pensler den med belgisk chokolade og krymmel.

Rens smagsmæssigt er vi mere end tilfredse. Den smager nemlig som en klassisk romkugle med rigtig god knas – og med en eftersmag af marcipan, der nok skyldes, at dejen netop laves af forskellige former for konditori.

Den er kompakt og grov i konsistensen, og man får dejligt fedtede fingre, når man spiser den.

Og det er altså et kompliment!

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er til den klassiske smag, men godt tør at springe ud i en ny form. 

Hos La Bonta får du 1 romkugle for 16 kr. eller 4 stk. for 56 kr.

KaffeFair Strandvejen

Næste stop på ruten bliver hos KaffeFair Strandvejen, der kan prale af at have sin egen konditor ansat i restauranten.

Winnie er nok den mest ambitiøse, vi har mødt på vores vej nedad romkugle-vejen. I hvert fald er hun selv overbevist om, at deres bud på den runde kage er det bedste i Danmark.

Det tør vi af gode grunde ikke at udtale os om (da vi mangler et par stykker), men vi indrømmer gerne, at romkuglen hos KaffeFair godt kan tåle at være en lille smule arrogant. Den er altså god.

KaffeFairs romkugle er faktisk også lavet af kagerester – men her skyldes det, at den hjemmelavede brownie, som KaffeFair også er kendt og elsket for, skal skæres til, før den sælges i stykker.

Det giver en masse overskudsbrownie, der tidligere bare blev smidt ud – og dét var jo bare dumt.

Nu bliver brownieresterne i stedet brugt til romkuglerne, og får herudover et skvæt hjemmelavet hindbærmarmelade, belgisk chokolade, hindbærdrys og ægte rom i sig.

Vi var to anmeldere ude på romkuglejagt, og vi tør godt at indrømme, at den ene fik fyret imponerende mange (rosende) bandeord af, mens han næsten slugte denne bløde kugle.

Den er mere end godkendt herfra.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er en rigtig romkugle-snob, hvor kun det bedste er godt nok. 

Hos KaffeFair får du 1 romkugle for 15 kr. og 20 kr., hvis du bestiller i caféen. 

We Feat

Den sidste stop på ruten er lidt et sats. Men vi ønsker selvfølgelig at bringe det bredest mulige aspekt inden for romkugler.

Derfor skulle WeFeat selvfølgelig også have chancen.

WeFeat, tænker du? De er vel kendte for at servere sund og nærende mad – og kan en romkugle virkelig være det?

Svaret er ja – hvis man kan tillade sig at kalde denne variant for en romkugle. Det er vel op til den enkelte at vurdere.

Vi mener, at denne uden problemer kan være repræsenteret, hvis du er blandt dem, der ikke har lyst til at kværne 400 kalorier, sukker og chokolade i ét og samme måltid.

Denne romkugle er nemlig helt uden både sukker og gluten, og ingredienslisten afslører, at den er lavet på kikærter, dadler, peanutbutter, kokosmælk, kakao, kokosfedt, rom-aroma og salt.

… og så smager den godt! 

Konsistensen er god og detaljen med knasende kakaonibs på toppen er virkelig lækker – og ja, den smager altså af romkugle. Ikke på den sukkersøde (og til tider vamle) måde, men på den ægte, gode måde.

Vi tør derfor godt at anbefale denne udgave … hvis du tør.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du godt kan lide romkuglesmagen, men gerne vil holde blodsukkeret i skak. 

Hos WeFeat koster 1 romkugle 30 kr., men er du medlem af ClubAalborg får du lige nu kaffe og romkugle til halv pris.

Mundbind og nye lukketider: Kendt restauratør i Aalborg udfordrer logikken i regler

Skrevet af: Michael Qureshi

Lørdag var første gang, at restauranter og andre serveringssteder i Aalborg skulle bære mundbind og sikre, at den sidste gæst havde betalt klokken 22.00.

De nye restriktioner fra myndighederne, som foreløbig gælder frem til 4. oktober, gør det absolut mere udfordrende at være restauratør.

I restaurationsbranchen har man også svært ved helt at følge logikken i de nye retningslinjer.

En af byens førende restauratører Mads Hyllested, indehaver af Applaus, Bistro Dejavu og medejer af SMAEK, har søndag skrevet et længere indlæg på Facebook med flere væsentlige pointer.

Giver ingen mening at lukke kl. 22.00

Han skriver blandt andet, at restauratørerne er vant til at holde helt styr på gæsterne, og derfor giver det ingen mening, at de allerede skal lukke klokken 22.00.

“Kunne man have forskånet restauranterne, som i forvejen kun har siddende gæster? Som dermed har lettere ved at holde styr på “tropperne”? Eller ville det være ukorrekt?

En påstand kunne være at restauranterne med garanti har mere styr på deres fx 50 spisende og siddende gæster end både Bilka og Ikea har på deres kunder?

Har man vendt det blinde øje til det faktum, at restauranterne åbnede d 19. maj og har været i drift indtil nu, uden at smittetallet er steget?,” lyder det fra Mads Hyllested.

Mads Hyllested

Kører med flere serveringer

Han opfordrer blandt andet til, at restauranter må have åbent til klokken 24.00 men ingen nye gæster klokken 22.00.

På restauranter i Aalborg som Applaus, Restaurant Tabu, Restaurant Nam, Restaurant Bühlmann og flere kører man med mange serveringer i løbet af en aften, og den nye lukketid presser det hele, fordi gæsterne fortsat skal have, hvad de forventer.

“Min bøn er, at folk fortsat skal gå ud og spise, og ikke blive skræmt af at netop vores branche er blevet gjort til hovedoffer. Vi skal nok få det til at lykkedes på den ene eller anden måde, så længe at I gæster stadig besøger restauranterne.

Fortsæt med at besøg alle de restauranter, som I elsker at komme på. Bak op om eventuelle tiltag fra restauranternes side i forhold til “light-menuer” med færre retter end normalt.

Så kan man få en rolig og hyggelig aften uden at stresse igennem måltiderne,” lyder det fra Mads Hyllested.

Sild-i-en-tønde folk på sociale medier

På sociale medier er restauratører, som har pointeret logikken fra myndighederne, blevet kritiseret af mange, som mener, at vi “alle er i samme båd”.

Den kritik har Mads Hyllested fra Applaus også hæftet sig ved.

“Mange ytrer i diverse kommentarspor, at restauranterne blot skal stoppe med at tude, da vi alle må ofre os for sagen.

Størstedelen af disse kommentarer tikker ind fra folk, som netop er hjemvendt fra rivegilde i Salling eller til sild-i-en-tønde åbning af Kennedy Arkaden, fordi man ikke kunne modstå de 30% i rabat som blev tilbudt.

“Hykler” ville nogen nok kalde dem?”

Mikele Volpi fra San Giovanni

Bakkes op af kollega

Mikele Volpi, indehaver af San Giovanni, er også næstformand i organisationen Danmarks Restauranter og Caféer. Over for Nordjyske slår han også fast, at de nye restriktioner med tidlig lukning igen rammer restaurantbranchen hårdt.

“Det er lige præcis den time, der gør, at vi kan have flere seatings (gange bordet bliver brugt) pr. aften, og det er noget, vi anstændigt har håndteret i hele perioden.

Vi har styr på mundbind og afspritning og kan ikke forstå, vi skal udskilles som dem, der er skyld i, at corona har spredt sig igen. Den tager vi ikke på vores kappe,” siger Mikele Volpi til Nordjyske.

Du kan læse hele opslaget fra Mads Hyllested her