Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En guide fra kagehimlen: Her er Aalborgs bedste romkugler

Af Stine Kjølby Christensen
Foto: Simone Kjølby Christensen
Foto: Simone Kjølby Christensen

Romkuglens historie er ikke ligefrem romantisk.

Den legendariske kages skæbne udsprang hos datidens bagere, der manglede noget fornuftigt at bruge de daggamle kagerester til, der aldrig nåede ud i hjemmene.

Bageren tilføjede herefter marmelade og romessens, og sådan blev klassikeren til.

Meget vand er siden løbet gennem åen, men romkuglen har – mod alle odds – overlevet dens ellers vanskelige fortid som uønsket kagerest.

I dag er romkuglen hverken uønsket eller lavet for at undgå madspild; den er tværtimod blevet en hel kunst i sig selv, og de danske bagere og konditore står efterhånden i kø for at præsentere danskerne for lige præcis deres udgave af den ultimative romkugle.

Tour De Romkugle

Det gigantiske udvalg af romkugler, har fået flere af byens romkugle-entusiaster ud af hullerne, og i dag er romkuglen nærmest blevet lige så hypet som en ny donutshop var det i sommerferien 2020.

Vi har derfor påtaget os den opgave at tage på Tour De Romkugle i jagten på byens bedste. Vi har indkredset os til midtbyens bagerier og udvalgt dem, som vi mener, skiller sig ud fra de klassiske.

Er man til den helt gennemsnitlige romkugle, så er vi sikre på, at du allerede har fundet din favorit – og du er mere end velkommen til at skrive den i kommentarfeltet på Facebook, så vi kan få spredt romkugle-anbefalingerne mest muligt.

Othellobageriet

Første stop på ruten var hos Othellobageriet, der har mere end 100 år på bagen i Aalborg.

Her har man også gennemskuet, hvordan den perfekte romkugle skal laves, rulles og nydes.

Rent æstetisk er denne romkugle ikke ligefrem den smukkeste på turen – men det er jo det indvendige, der tæller – og her er alt, fuldstændig som det skal være.

En guide fra kagehimlen: Her er Aalborgs bedste romkugler

Romkuglen er meget blød og svampet – og så er det ret tydeligt, at konceptet med at genbruge andre kager stadig gør sig gældende hos Othellobageriet.

I hvert fald er kagen fyldt med små stykker af kager, hvilket mest af alt bare tager én tilbage til barndommen, hvor en spade var en spade, og en romkugle var en romkugle.

Derudover var hele herligheden rullet i det gode, gamle tivolikrymmel – en sikker vinder, hvis du ikke orker det helt overgearede fyrværkerishow.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er til en gammel klassiker, der står 100 % ved sig selv. 

Lagkagehuset

Næste stop på ruten bliver hos Lagekagehuset, der naturligvis også har en mening om, hvordan en romkugle skal smage og se ud.

Denne udgave er mere fast i “kødet” med en blid smag af rom.

Den smelter næsten på tungen, mens den omkransende skal af mørk chokolade alligevel formår at give et godt bid. Derudover er den også vendt i krymmel.

En guide fra kagehimlen: Her er Aalborgs bedste romkugler

Lagkagehuset fortæller desuden, at deres romkugler også laves ved at blande andre kager sammen; men disse kager er tværtimod lavet med henblik på at komme i romkuglerne – og ikke som sidste udvej for ikke at ryge i skraldespanden.

Det er da smukt!

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er til klassikeren med et frækt pift. 

Penny Lane

Tilbage i juni 2020 meldte Penny Lane ud, at de nu ville gå hardcore ind i kampen om at kunne levere Danmarks Bedste Romkugle.

Der er da også blevet tænkt innovativt, da denne romkugle blev til.

Romkuglen består af klassiske elementer som forskellige kager, hindbærsyltetøj og så det helt store trumfkort: en kerne af saltkaramel, der flyder lige så stille ud, når du tager den første bid.

En guide fra kagehimlen: Her er Aalborgs bedste romkugler

Derudover er den toppet med guldknas og fyldt med belgisk chokolade i både dej og overtrækket. Fyldet er dejlig smooshy, men smagen af rom deri er ikke overvældende.

Det er smagen af alt-muligt-andet-lækkert til gengæld.

Penny Lanes udgave er derfor helt perfekt til dig, der ikke ligefrem tænder på den klassiske smag af kvast kage og romessens – dette er i stedet et lille stykke kagekunst, der burde kunne tilfredsstille enhver.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du ikke er til den klassiske romkugle, men drømmer om et fortryllende alternativ. 

Fru Ronne

Hos Fru Ronne laver man ikke romkuglerne fra bunden, men har i stedet indgået et samarbejde med Trøfleriet i Thy, der har specialiseret sig i netop romkugler.

Fru Ronne’s montre er fyldt med fristelser fra den nordjyske producent i form af varianterne: Cappuccino, Vanilje, Lakrids, Jordbær, Saltkaramel, Dulche, Nougat, Karamel og Champagne.

Vi valgte de mest populære, der ifølge Fru Ronne er Saltkaramel og Dulche – helt perfekt for et par karamelsvin som os.

Denne romkugle er kendetegnet ved en fløjlsblød masse, der kun bliver endnu mere smooth af den lækre karamel, der giver et perfekt samspil mellem det søde og salte.

På toppen er der knasende sprødt topping, der dermed samler alle gode konsistenser i én og samme kage.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er til en sød og blød opgradering af den klassiske romkugle.

En guide fra kagehimlen: Her er Aalborgs bedste romkugler
Foto: Simone Kjølby Christensen

BONUS! Romkuglerne fra Trøfleriet fås også hos Isværftet på Stjernepladsen.

Fru Søgaard

Sidste stop på ruten bliver på C.W. Obels Plads, hvor endnu en frue står klar med sit bud på den perfekte romkugle.

Det er de dygtige bagere, der stod bag La Bonta, der kreerer bagværk til Fru Søgaard – og også her er man gået all in på karamel.

Her sælges to forskellige varianter, dog begge med karamel, med enten mørkt eller karamelovertræk. På toppen er ligeledes knasende topping, der gør sig godt med det også knasende chokoladeovertræk.

Indersiden er mere grov og kompakt end den seneste, vi smagte – til gengæld er standardsmagen af romkugle mere genkendelig for os, og det gør bestemt ingenting, at man her føler, man får en god klassiker piftet op med lidt nytænkning.

Du skal vælge denne romkugle, hvis du er en til god, gammel klassiker i nye klæder.

En guide fra kagehimlen: Her er Aalborgs bedste romkugler
Foto: Simone Kjølby Christensen

Del artikel

Andre læser også