Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Oprydning i fællesskab: Gruppe af frivillige vil gøre Aalborgs gader renere

Af Stine Kjølby Christensen

Vi bliver konstant bombarderet med små formaninger om, at vi skal blive grønnere og mere miljøbevidste.

Vi skal blive bedre til at sortere skrald, vi skal være mere forbrugsbevidste, og ikke mindst skal vi tænke udover vores egen næsetip for at sikre kloden til de næste generationer.

Det er jo også altsammen meget godt, men hvordan dælen gør man så dét på en håndgribelig og overskuelig måde? Hvor skal vi starte? Hvor skal vi slutte? Og gør vi overhovedet en forskel?

For 28-årige Nicolai Kruse Porskrog var det turen fra hans bopæl på Eternitten til hans arbejdsplads, der satte gang i idéen om gruppen, der i dag kalder sig Nip-Tang Clan.

Her blev han nemlig bevidst om, hvor meget affald der lå spredt rundt omkring i byen – og at mængden på det blot voksede dag for dag.

“Til sidst blev jeg så træt af at se på det, at jeg simpelthen bare startede med at gå ud og samle det op,” fortæller Nicolai til MigogAalborg.

Oprydning i fællesskab: Gruppe af frivillige vil gøre Aalborgs gader renere

10 år gammelt affald blev samlet op

Nicolais gode initiativ, der bundede i et ønske om et pænere og renere bybillede, blev hurtigt modtaget godt hos hans omgangskreds, der efterfølgende tog med ham på tur. Heriblandt hans gode veninde, Emma With Bødker.

Det viste sig da også hurtigt, at Nicolais to hænder slet ikke var nok til at komme det henkastede affald til livs.

“På et tidspunkt brugte vi fire timer i krydset ved Bornholmsgade og ud mod motorvejen; her fik vi – seks personer – samlet 20 affaldsposer og seks sorte sække med affald op.

Noget af det var mere end 10 år gammelt og sad fast i buske og træer, så det var virkelig en succesoplevelse, at man nu var med til at fjerne det,” fortæller Emma.

Oprydning i fællesskab: Gruppe af frivillige vil gøre Aalborgs gader renere

Alle hænder gør en forskel

Idéen til Nip-Tang Clan begyndte at blomstre hos den nye gruppe, og i dag er oprydningsarbejdet blevet en offentlig begivenhed, som alle kan deltage i.

Nicolai, Emma og resten af holdet bag planlægger datoerne, der oftest ligger en søndag, én gang om måneden, i to timer. Her mødes man så på udvalgte områder den givne dag, samler skrald og hygger sig – imens man hjælper kloden.

Oprydning i fællesskab: Gruppe af frivillige vil gøre Aalborgs gader renere

“Vi er jo ligeglade med, om folk bare kommer et kvarter og hjælper.

De ekstra hænder i de ekstra antal minutter gør en stor forskel, og så kan vi jo mærke, at folk efter sådan en tur også bliver mere bevidste om deres egne affaldsvaner i privatlivet,” forklarer Nicolai, og Emma supplerer:

“I takt med at vi blev et fællesskab, der tog ud, har vi automatisk taget en rolle på os, hvor vi har fundet ud af endnu mere om, hvor meget affald forurener, og ikke mindst hvor lidt der skal til, for at man rent faktisk kan afhjælpe det,” siger hun.

“Derfor er vi også begyndt at vidensdele på vores Instagram, så folk kan få små, brugbare tips til, hvordan de selv kan blive mere grønne i hverdagen.

Ofte skal der nemlig ikke så meget til.”

Oprydning i fællesskab: Gruppe af frivillige vil gøre Aalborgs gader renere

Vil gå forrest i kampen

For Nip-Tang Clan er den månedlige oprydningsdag ikke blot blevet et hyggeligt, socialt tiltag for dem, men også deres måde at gå forrest i kampen om et grønnere Aalborg – og opbakningen har været stor.

“Når vi er ude at samle skrald, så bliver vi kun mødt af high fives og ros. Folk er virkelig positivt stemt overfor den opgave, vi har taget på os. Problemet er bare, at der for os er rigtig langt fra den highfive og til at få dem med ud at gå selv.

Vi forstår godt, hvis man ikke gider at bruge sin søndag på at rydde op på gaden, men ved at vi gør og prioriterer det viser jo også, at det faktisk er vigtigt,” siger Nicolai, og fortsætter:

“Det behøver heller ikke nødvendigvis at være sammen med os. Vores gruppemedlem Tiffany har for eksempel en pose bundet til sin hundesnor, så hun kan samle op, når hun lufter den.

Det samme kan man jo gøre på en barnevogn, eller når man er ude at gå en tur eller lignende. Opgaven for hver person er ikke så stor, hvis vi alle gør en indsats.”

Oprydning i fællesskab: Gruppe af frivillige vil gøre Aalborgs gader renere

Affaldsoptog til Aalborg Karneval

Nip-Tang Clan opretter oprydningsbegivenhederne løbende, så man via deres sociale medier hele tiden kan følge med i, hvor og hvornår der næste gang skal samles skrald i gaderne.

De er dog fast besluttede på, at næste tur bliver i forbindelse med Aalborg Karneval, hvor der både skal samles pant – og ryddes op.

“Vi er jo en frivillig gruppe uden den store økonomi, så ved at samle pant i forbindelse med karneval, kan vi forhåbentlig få penge til flere nip-tangs (en affaldsopsamler, red.), så folk ikke selv skal medbringe dem, når vi samler skrald,” siger Nicolai.

Udover pantindsamlingen, så kommer det nok heller ikke som den store overraskelse for en aalborgenser, at dagene efter karneval ikke just er dem, hvor Aalborg midtby fremstår aller pænest.

Derfor vil Nip-Tang Clan også komme kommunen i forkøbet og samle skrald ind i løbet af dagen.

“Aalborg Karneval genererer rigtig meget affald, der når at brede sig i vinden, længe før at kommunen kommer med oprydningsvognene.

Derfor har vi valgt at være aktive på selve dagen og køre vores eget optog, hvor vi samler affald løbende,” siger Emma.

Vil du vide mere om Nip-Tang Clan, og måske være en del af gruppen, så kan du læse meget mere på deres Instagram.

Del artikel

Andre læser også